Ben je beroepshalve bezig met natuurbeheer, of overweeg je een carrièreswitch naar een job in de natuur? Bij ons zit je goed! Want wij zijn de referentie voor opleidingen over bos-, groen- en natuurbeheer. Met Inverde zijn we hofleverancier van Natuur en Bos. 
Ons opleidingsaanbod heeft voor elk wat wils. Van langlopende opleidingen, opleidingen waarbij je je kennis kan aantonen in examens, tot (halve) dagopleidingen om je kennis over bepaalde onderwerpen kort en krachtig bij te spijkeren. En ook via e-learning en blended leren kan je bij ons je kennis verrijken! 

Maak een carrièreswitch naar een job in de natuur

Ligt jouw passie in de natuur en overweeg je je om te scholen? Wij geven je graag dat nodige duwtje in de rug zodat jij kan kiezen voor jouw droomjob in de natuur!

Tree Worker Basisopleiding

Tree Worker Basisopleiding

Al na één jaar opleiding kan je aan de slag als professioneel boomverzorger! Je krijgt les over werkorganisatie en de basis van bedrijfsbeheer. Na minimum één jaar terreinervaring ben je klaar voor het (onafhankelijke) ETW-examen.

Ecologische tuin- en landschapsinrichting

Ecologische tuin- en landschapsinrichting

Na twee jaar ben je ecologisch adviseur en expert in ecologische tuin- en landschapsinrichting. Van kleine tuin tot een uitgestrekt landschap: je bent dé expert die concrete, onderbouwde adviezen formuleert om de ecologische waarde ervan te vergroten. 

Natuurmanagement

Natuurmanagement

Goesting in een een zinvolle job waarbij je mee het verschil kan maken voor de Vlaamse natuur? Dan is deze opleiding het best mogelijke begin! Naast het klassieke klassikale aanbod, organiseren we deze opleiding ook via blended leren en zelfstudie. 

Bosbouwtechnische opleiding erkenningsregeling

Bosbouwtechnische opleiding erkenningsregeling

Wil je graag als bosexploitant aan het werk? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou! Want om de toekomst van onze openbare bossen in Vlaanderen niet in het gedrang te brengen, dient houtkap vakkundig én verantwoord te gebeuren. Als erkend bosexploitant draag jij daaraan bij! 

"Ik begon aan de opleiding uit interesse maar kreeg dan steeds meer zin om als beleidsadviseur te gaan werken. Nu weet ik dat ik de goede keuze heb gemaakt. Door mijn opleiding bij Inverde wist ik perfect wat ik van mijn nieuwe job kon verwachten."
~ Kurt, deelnemer aan de tweejarige opleiding Natuurmanagement

Onze opleidingen per thema

Bosbeheer

Bosbeheer

Wil jij mee zorgen voor kwalitatief, duurzaam bos dat nog generaties meegaat? Dan zijn onze opleidingen binnen het thema Bosbeheer iets voor jou.

 

Natuurkennis

Natuurkennis

Onze experten leren je de natuurlijke wereld rondom je in kaart te brengen en te herkennen. En de theoretische kennis die je opdoet, die pas je meteen toe in de praktijk.

Materiaal en veiligheid

Materiaal en veiligheid

Werken in de natuur? Dat doe je met het geschikte materiaal! Wij leren je hoe je dat op een veilige, ergonomische én vakkundige manier aanpakt. 

Boomverzorging

Boomverzorging

Ben je boomverzorger, of wil je er graag één worden? In onze opleidingen komen alle facetten van boomverzorging aan bod. En wil je je als boomverzorger graag blijven bijscholen? Dan kan je terecht in onze Tree Worker Academy

Natuurbeheer en ontwerp

Natuurbeheer en ontwerp

In deze opleidingen kom je meer te weten over het ontwerp, de aanleg en het beheer van onze verschillende types natuur. Onze experten nemen je graag mee op sleeptouw in de prachtige natuurdomeinen die Vlaanderen rijk is. 

Beleid en innovatie

Beleid en innovatie

Op zoek naar opleidingen over innovatieve en economisch interessante projecten? Dan zit je hier goed! Ook opleidingen over de meest recente beleidskeuzes en wetgeving over bos- en natuurbeheer vind je hier terug. 

Opleidingsgamma's

Met onze opleidingsgamma's geven we jou de kans om je volledig onder te dompelen in bepaalde thema's. Je kiest zelf welke onderdelen je volgt binnen elk aanbod. Zo kan je blijven groeien in jouw job in de natuur! 

Tree Worker Academy

Tree Worker Academy

Heb je de Tree Worker opleiding afgerond of ben je al professioneel boomverzorger? Dan zijn onze nascholingen van Tree Worker Academy beslist iets voor jou. Zo kan je je job als boomverzorger naar een hoger niveau tillen. 

Natuurbeheerplan

Natuurbeheerplan

Wij geven je de nodige hulpmiddelen om aan de slag te gaan met het opmaken van een natuurbeheerplan.  Je volgt best eerst de basisopleiding 'Het Natuurbeheerplan' en kan je kennis nadien uitdiepen in de vervolgopleidingen Natuurbeheer en Planopmaak. 

Houtkanten

Houtkanten

Om jou optimaal te informeren over wetgeving, planning, beheer en praktische aanplant van (gedegradeerde) houtkanten, werkte Inverde in samenwerking met BOS+ het opleidingsgamma houtkanten uit. Het is een modulair opleidingsgamma, bestaande uit zowel theorie als praktijk. 

Klimaatslim bosbeheer

Klimaatslim bosbeheer

Klimaatslim bosbeheer houdt in dat we maatregelen nemen zodat onze bossen beter bestand zijn tegen de uitdagingen die klimaatverandering ons brengt. De opleidingen binnen dit gamma geven de beheerder inzicht in de set van klimaatslimme maatregelen die we kunnen nemen. 

Opleidingen op maat

Met onze opleidingen op maat komen we tegemoet aan de vraag van onze klanten. Zie je een interessante opleiding in ons aanbod maar past de datum en/of locatie je niet? Neem dan contact op met Carine Vander Meulen. 

Bel Carine op E-mail

We hebben ook opleidingen die we enkel op maat aanbieden, neem zeker eens een kijkje! Vind je je gading niet in ons aanbod? Onze experten werken met plezier een opleiding uit volgens de wensen en behoeften van jouw groep. 

Erkenning bosexploitatie

Erkenning bosexploitatie

Wie een erkenning krijgt als koper van hout of bosexploitant, heeft zich ertoe verbonden om jaarlijks een permanente vormingsdag te volgen. Zowel de koper, de exploitant als hun personeel dienen jaarlijks een vormingsdag te volgen (van 6u of 2 keer 3u). Enkel indien de permanente vormingsdag werd gevolgd, krijgt de erkende koper of exploitant een nieuwe kaart voor het daaropvolgende kalenderjaar. 

Ontdek hier ons specifiek aanbod voor kopers van hout en bosexploitanten.