Heb je de Tree Worker opleiding afgerond of ben je al professioneel boomverzorger? De Tree Worker Academy biedt je een breed scala aan nascholingen. Alle opleidingen worden kort gehouden en bestaan uit één, maximaal twee dagen. In het aanbod vind je zowel praktijktrainingen als opleidingen, gaande van het demonteren van bomen, tot  inspiratiedagen en de verplichte EHBO-bijscholingen.

“Binnen de Academy werken we met zo’n 20 lesgevers, elk gespecialiseerd in een specifieke niche. We werken in een sector die erg aan het evolueren is, en waarin het cruciaal is om mee te zijn met de laatste kennis en technieken. Onze mensen houden de vinger aan de pols, en zijn referenties binnen de wereld van de boomverzorging.” - Yves de Roder, coördinator Tree Worker Academy

sporen

Demonteren: Werken op klimsporen en standaard afvangtechnieken

In deze opleiding leren we bomen demonteren met behulp van klimsporen als er niet genoeg ruimte is om ze veilig te vellen. Je leert zaagmethodes, gecontroleerd takken begeleiden en efficiënt klimmen. Ook behandelen we complexe afvangtechnieken en het gebruik van een telekraan bij het vellen en demonteren van bomen.

Afvangen

Demonteren: Complexe afvangtechnieken

Doorgaans kan het afvangen met eenvoudige opstellingen, maar in sommige omstandigheden geven complexere opstellingen betere mogelijkheden. In deze praktijktraining gaan we aan de slag om breed inzetbare opstellingen op te bouwen en te gebruiken.

Telekraan

Demonteren: Telekraan

Een mobiele telekraan inzetten en gebruiken bij velling of demontage en de mogelijkheden en beperkingen hiervan begrijpen.

Beheer van veteraanbomen

Het beheer van veteraanbomen

Tijdens deze opleiding leer je de processen kennen die spelen tijdens de laatste levensfases van bomen. En dat in de combinatie van een theoriedag en een praktijkdag.

Bomen keuren volgens SB250

Bomen keuren volgens SB250

Deze opleiding is er voor iedereen die ooit bomen moet keuren of bomen moet leveren op basis van standaardbestek 250 (SB250). Want een kwaliteitsvolle aanplant van bomen start met kwaliteitsvol plantgoed.

Kroonarchitectuur bij bomen

Kroonarchitectuur bij bomen

Deze opleiding biedt een inleiding tot de principes van kroonarchitectuur. Verschillende modellen, indicatoren en processen worden uitgebreid toegelicht en je krijgt inzicht in de kroonopbouw van bomen.

stuurl

Stuurlijnen gebruiken bij moeilijke vellingen

Het juiste gebruik aan van stuurlijnen: Welke hulpmiddelen en materiaal hebben we nodig? Hoe en waar plaatsen we onze stuurlijn? Welke zaagtechnieken gebruiken we en wat zijn de bijkomende risico’s?

afvalh

Inspiratiedag snoeiafval en afvalhout

Bij bomenonderhoud en vellingswerken komt er heel wat afval beschikbaar. Vaak wordt dit afgevoerd, tot brandhout gereduceerd of ter plaatse verspreid.

groeipl

Groeiplaatsverbetering in de praktijk

Een groeiplaats onderzoeken, inschatten en aan de slag met een duurzame inrichting om voor de boom een mooie toekomst te verzekeren.

Visuele boomveiligheidscontrole (VTA)

Acuut gevaar bij bomen: visuele boomveiligheidscontrole (VTA)

Tijdens deze tweedaagse opleiding leer je bomen correct beoordelen op acuut gevaar. En dat aan de hand van wat je kan zien, een visuele boombeoordeling (VTA).

Vorken in bomen

Vorken in bomen

Tijdens deze opleiding krijg je de nieuwste inzichten toegelicht uit eerste hand, door Dr. Duncan Slater van Myerscough College en de Universiteit van Manchester. Hij gaat uitvoerig in op zijn onderzoek naar takoksels en naar het ontstaan van plakoksels. 

Fietstocht langs bijzondere populieren met Arnout Zwaenepoel

Fietstocht langs bijzondere populieren met Arnout Zwaenepoel

Over cultuurpopulieren bestaat heel wat controverse. Toch hebben ze wel degelijk natuurwaarde. Die ontdek je tijdens deze fietstocht langs de Damse Vaart met Arnout Zwaenepoel.

snoei

Klimmend snoeien in de bovenkroon

Het toekomstperspectief van de boom verbeteren a.d.h.v. de snoei.

srt

Single rope werken in de boom

Tijdens deze opleiding leer je alle voor- en nadelen van de Single Rope Techniek kennen om deze nadien op veilige wijze toe te passen tijdens snoeiwerken.

Inverde

Inventarisatie van kleine boombestanden

Ga voor het duurzaam beheren van bomen van eenmalige boomingrepen naar een gestructureerde opvolging. Deze opleiding is erop gericht om je meer inzicht en vaardigheden te geven in het belang, de opmaak en het verdere gebruik van een boominventaris.

klim

Reddend klimmen

De situatie van een klimmer in nood correct en snel kunnen inschatten, is een reddingstechniek die elke professionele boomverzorger moet beheersen. Het leven van een collega-klimmer kan ervan afhangen.

ehbo

EHBO-bijscholing voor boomverzorgers

Als hulpverlener ben je verplicht om jaarlijks 4 uur bijscholing te volgen om je brevet te verlengen.  Om in noodsituaties de juiste handelingen te stellen, is regelmatig opfrissen van de belangrijkste handelingen met een bijscholing EHBO een must.

ehbo

EHBO-basisopleiding voor boomverzorgers

Het vak van boomverzorger is niet zonder risico. Daarom is veiligheid voor jezelf en voor je collega’s steeds prioritair. Het correct toepassen van eerste hulp bij een ongeval of een ziekte kan een mensenleven redden.

kroonverankering

Kroonverankering

 We beoordelen de verschillende plakoksels, dubbele toppen, zuigers … kritisch op hun risico. Zodat we aan de hand van een (kroon)verankering een acuut of toekomstig risico kunnen reduceren

rapporteren na en boombeoordeling

Rapporteren na visuele boombeoordeling (VTA)

Je leert je expertise duidelijk te maken aan de klant en neemt daarbij op correcte wijze je verantwoordelijkheid op