Excursies Klimaatslim Bosbeheer

De Vlaamse regering zet volop in op meer bos in Vlaanderen. Dus is het logisch dat we voldoende aandacht besteden aan het behoud, versterken en uitbreiden van onze boshabitats in tijden van klimaatverandering. Daarom organiseerde Inverde in december de eerste online conferentie over klimaatslim bosbeheer. Die conferentie kan je integraal herbekijken in de video hiernaast.

Als aanvulling op de video’s die te zien waren tijdens de conferentie, organiseren we vier excursies. Tijdens elke excursie wordt een ander aspect uitgelegd van klimaatslim bosbeheer op het terrein. De expert van dienst geeft je een hoop tips & tricks over bosomvorming én bosuitbreiding. Daarmee kan je zelf aan de slag in verschillende boscontexten.

Dit evenement wordt mogelijk gemaakt door de financiële steun van het LIFE-programma van de EU in het kader van het LIFE BNIP-project.

Natura 2000 - Life - BNIP

Alle excursies

Boomgerichte bosomvorming in een zee van exoten​

Boomgerichte bosomvorming in een zee van exoten​

Met Hannes Cosyns

Boomsoorten en klimaatverandering

Boomsoorten en klimaatverandering

Met Willy Verbeke

Naaldbos boomgericht omvormen

Naaldbos boomgericht omvormen

Met Steve Cox en Wim Buysse

Bebossing van landbouwgronden

Bebossing van landbouwgronden​

Met Erwin Verfaillie

Onze experten

De excursies worden gegeven door dit team van experten van Inverde, Natuur en Bos en Bosgroep Vlaamse Ardennen tot Dender.

 Steve Cox

Steve Cox

Steve is boswachter in Nationaal Park Hoge Kempen. Hij combineerde de opleiding natuurmanagement met zijn bacheloropleiding scheikunde aan de Provinciale Hogeschool Limburg en de voortgezette opleiding milieukunde - milieucoördinator aan de Hogeschool Brabant in Nederland. In navolging van zijn vader en grootvader startte hij in september 2000 als boswachter in de Hoge Kempen, toen nog Houtvesterij Hasselt.

Wim Buysse

Wim Buysse

Wim Buysse studeerde af aan de UGent als landbouwkundig ingenieur, waters en bossen en begon in 1994 bij Waters en Bossen, de voorloper van ANB. Hij startte een aantal grote projecten op o.a. de Vlaamse bosinventarisatie, uitbouw van een GIS-eenheid, beheervisie Openbare Bossen, Interreg project eco2eco en een resem kleinere projecten. In 2000 trok hij er even tussenuit naar Centraal- en Oost-Afrika om daar wetenschappers te trainen in onderzoeksmethoden. Sinds 2008 is hij terug en focust nu vooral op kennisdeling en verder operationaliseren van boomgericht bosbeheer met bijzondere aandacht voor klimaatadaptatie, cascadering en bosomvorming, steeds op basis van recente wetenschappelijke inzichten.

Hannes Cosyns

Hannes Cosyns

Hannes is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Zijn loopbaan begon in de Vlaamse bossen. Daaropvolgend verkende hij het tropisch woud van Kameroen, onderzocht hij Boliviaanse nevelwouden en nam de ecologie-economie balans van het bosbeheer in Duitstalig Europa onder de loep. Als expert bosbeheer geeft Hannes les bij Inverde. Daarnaast ontwerpt en ontwikkelt hij impactvolle leeroplossingen en werkt hij mee aan tal van (Europese) projecten.

Willy Verbeke

Willy Verbeke

Willy werkt al sinds 1992 bij Natuurinvest en haar voorgangers, waarbij er periodes zijn geweest dat hij vooral bezig was met vegetaties, bosbeheer en hout. De laatste jaren richt hij zich vooral op graslandbeheer en de valorisatie van natuurmaaisel. Hij geeft les en neemt daarnaast deel aan projecten.

 Erwin Verfaillie

Erwin Verfaillie

Sinds kindsbeen zijn bossen en bomen Erwin's tweede habitat. Erwin werkte 20 jaar lang mee gewerkt aan de uitbouw van verschillende provinciedomeinen in West-Vlaanderen. Ondertussen maakte hij de overstap naar Natuur en Bos en werkt hij als boswachter Douvevallei en Eeuwenhout. Zijn grootste doelen? De bestaande natuurdomeinen sterker maken aan de hand van een klimaatslim bosbeheer. En die domeinen laten ontdekken door burgers. Daarnaast wil Erwin de verschillende domeinen uitbreiden waardoor populaties kunnen aangroeien en versterken.