Sinds enkele jaren werkt Inverde samen met partners uit heel Europa aan de ontwikkeling van Europese standaarden voor machinegebruik en andere technieken in bos-, groen- en natuurbeheer.

Deze Europese certificering heeft als hoofddoel de kennis en vaardigheden formeel te toetsen en te erkennen. Onderstaand vind je een overzicht van de certificaten kettingzaag, Tree Worker en meer. Je vindt bij elke tak ook een overzicht van de examens die je moet afleggen om je certificaat te behalen.

ECS

European Chainsaw Standards

Een European Chainsaw Standard of ECS is een omschrijving van de kennis en vaardigheden die een kettingzaaggebruiker minimaal nodig heeft om bepaalde werken uit te voeren.

Treeworker

Certificaten in de boomverzorging

Het is voor opdrachtgevers niet altijd duidelijk waar de verschillende certificaten in de boomverzorging nu precies voor staan. Wij proberen je in een notendop wegwijs te maken.

Bosmaaier

Europees bosmaaiercertificaat

Naast het Europees kettingzaagcertificaat (ECC) is er nu ook het Europees bosmaaiercertificaat (EBC1). Ook hier ligt de nadruk op het veilig, gecontroleerd en ergonomisch omgaan met de machine en op het kunnen uitvoeren van een aantal belangrijke onderhoudstaken. Als je een EBC behaalt, heb je bewezen dat je op een veilige en deskundige manier met de bosmaaier overweg kan. Ook voor werkgevers is dit een duidelijk bewijs van vakbekwaamheid van hun werknemers. 

 

Tractor

Examen tractorgebruik

Naast de Europees erkende examens en certificaten biedt Inverde ook andere examens en certificaten aan. Zo heeft Inverde onder andere doelstellingen en beoordelingscriteria uitgewerkt voor het tractorgebruik. Werknemers die het examen tractorgebruik met succes afleggen, kunnen bewijzen dat ze de basisvereisten voor het werken met een tractor beheersen en kunnen toepassen.

  • Over het examen tractorgebruik