60u Bosbouwtechnische opleiding erkenningsregeling
Erkenning bosexploitatie

-
Inhoud
Als je hout uit openbare Vlaamse bossen wil exploiteren, moet je erkend zijn. Om deze erkenning te verkrijgen moet je ofwel een eenmalige bosbouwtechnische opleiding van 60u volgen of kunnen aantonen dat je over de nodige kennis beschikt. Om je erkenning te behouden, moet je jaarlijks een opleidingsdag uit de 'permanente vorming voor exploitanten' volgen.
Met deze bosbouwtechnische opleiding - uitgewerkt in 2015 - willen we de erkenning inhoudelijk sterker, professioneler en minder vrijblijvend uitbouwen. Zodat de erkenning in de toekomst een belangrijkere toegevoegde waarde vertegenwoordigt voor de sector. Daarom werd de opleiding ook samengesteld in overleg met opleidingscentra, exploitanten en het Agentschap voor Natuur en Bos.
Deze opleiding:
- vergroot de professionele kennis bij starters in de sector;
- legt de focus op veiligheid en praktijk;
- maakt de kennistoetsing theorie en/of praktijk voor vrijstelling mogelijk waardoor starters in een voordeliger traject kunnen komen in zowel tijd als kost;
- stemt de schoolopleiding af op deze vernieuwde bosbouwtechnische opleiding.
-
Programma
De bosbouwtechnische opleiding omvat tien lesdagen van telkens zes uur effectieve lestijd en wordt onderverdeeld in acht modules:
- Bosbeheertechnieken deel 1
- Bosbeheertechnieken deel 2
- EHBO hulpverlening bij geïsoleerde arbeid
- Materialen, krachten, smeermiddelen en brandstoffen
- Spelregels en aansprakelijkheid in de bosexploitatie
- Boomsoorten herkennen in zomer- en wintertoestand
- Kettingzaaggebruik ECS 1
- Kettingzaaggebruik ECS 2
Meer informatie over de inhoud van en vrijstellingen voor de opleiding vind je in dit PDF-document.
Opgelet
Wil je de volledige volledige 60 uur opleiding volgen? Dan moet je je inschrijven voor alle acht onderdelen.
-
Praktische Info
Mee te nemen
- Breng je eigen werkkledij en veiligheidsschoenen mee. Vanaf het niveau ECS 2 is het verplicht om je eigen persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) te voorzien. Zie de ecopedia pagina voor meer info.
- Pen en papier
- Drank voor tijdens het praktijkgedeelte
Voorzien materiaal
- Koffie, thee, water en een broodjeslunch worden voorzien
Cursusmateriaal
- Lesmateriaal kan je downloaden via 'mijn leeromgeving'
Bespaar op de opleiding
- Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.
- De Bosbouwtechnische opleiding is in zijn geheel erkend onder het stelsel van Vlaams Opleidingsverlof voor inwoners van het Vlaams gewenst. Woon je in Wallonië of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dan kan je blijven gebruikmaken van het stelsel van Betaald Educatief Verlof. Wens je van een van deze stelsels gebruik te maken? Neem dan contact op met Peter Deryckere van Woodwize via 02 558 15 51 of info@woodwize.be. Het registratienummer van deze opleiding is ODB-0002299 en vind je in de opleidingsdatabank terug als ‘Bosontginning’.
-
Voor wie?
Voor alle werknemers en bedrijfsleiders die zich willen laten erkennen als bosexploitant in Vlaamse openbare bossen. Zij moeten binnen het jaar na erkenning een bosbouwtechnische basisopleiding volgen of getuigschriften van gelijkwaardige opleidingen voorleggen. Gelieve zich hiervoor te wenden tot het erkenningssecretariaat in Turnhout (014 54 61 33 of erkenning.bosexploitatie@landmax.be). Bedrijfsleiders die zich enkel willen laten erkennen als koper, dienen deze opleiding niet te volgen.
Voorkennis
Je hebt voor deze opleiding geen voorkennis nodig.
-
Lesgever
Liselot Ledene
Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.
Hannes Cosyns
Hannes is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Zijn loopbaan begon in de Vlaamse bossen. Daaropvolgend verkende hij het tropisch woud van Kameroen, onderzocht hij Boliviaanse nevelwouden en nam de ecologie-economie balans van het bosbeheer in Duitstalig Europa onder de loep. Als expert bosbeheer geeft Hannes les bij Inverde. Daarnaast ontwerpt en ontwikkelt hij impactvolle leeroplossingen en werkt hij mee aan tal van (Europese) projecten.
Robbie Goris
Robbie startte zijn bosloopbaan op z'n vijfde met het omhakken van dode boompjes. Later verdiepte hij zich in de principes van het natuurgetrouw bosbeheer, de productie van kwaliteitshout en ecologisch verantwoorde bosexploitatie.
Naast het beheer van bossen houdt hij zich ook bezig met lesgeven voor Inverde.
Kris Hofkens
Na zijn studies technische landbouw heeft Kris zijn kennis verder uitgebreid met onder andere de opleiding boomverzorging. Na enkele jaren in de praktijk kwam hij in 2005 bij Inverde terecht als lesgever. Hij is gespecialiseerd in boombeheer en volgt met verve de European Chainsaw Certificates op.
Filip de Bleeckere
Filip heeft meer dan 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant en ruim 15 jaar als praktijklesgever bij Inverde. Hij heeft daardoor heel wat expertise opgedaan omtrent bosbeheer in de praktijk. Als praktijklesgever heeft hij ook veel nationale en internationale ervaring in de Europese standaarden en certificaten in alle niveaus voor het kettingzaaggebruik.
Koen Pans
Koen heeft een opleiding tuinbouw en boomverzorging gedaan. Vroeger werkte hij bij een tuinaanlegbedrijf en daarna bij Waters en Bossen (het vroegere ANB) als bosarbeider. Toen heeft hij de kans gegrepen om als praktijkinstructeur bosarbeiders op te leiden bij Inverde. Omdat één van zijn grote interesses techniek is, legt hij zich momenteel toe op de grotere machines, in het bijzonder tractoren en alles wat daarbij komt kijken.
Sven Dhollander
Sven is brandweerman-ambulancier bij de brandweer van Gent. Zijn 20 jaar ervaring in de hulpverlening, stopt hij in zijn lessen. Die doorspekt hij met de nodige dosis humor, zodat de lessen voorbij vliegen. Geen verrassing dus, dat hij ook docent en instructeur is bij de provinciale brandweer- en ambulanciersschool.
Inschrijven
60u Bosbouwtechnische opleiding - Kettingzaaggebruik ECS 1
- wo 14 juni 2023 08:30 - 15:30 | Pijnven
- do 15 juni 2023 08:30 - 15:30 | Pijnven
60u Bosbouwtechnische opleiding - Kettingzaaggebruik ECS 2
- wo 21 juni 2023 08:30 - 15:30 | Pijnven
- do 22 juni 2023 08:30 - 15:30 | Pijnven
60u Bosbouwtechnische opleiding - Spelregels en aansprakelijkheid in de bosexploitatie
- do 16 november 2023 08:30 - 15:30 | Liedekerke
60u Bosbouwtechnische opleiding - EHBO bij geïsoleerde arbeid
- vr 24 november 2023 08:30 - 15:30 | Liedekerke
Interesselijst
Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.