Houtkanten

Houtkanten komen in verschillende verschijningsvormen in ons landschap voor. Ze zijn veelzijdig en belangrijk. Helaas zijn er steeds minder houtkanten en bovendien gaat hun kwaliteit sterk achteruit. Om het netwerk van deze waardevolle kleine landschapselementen (KLE’s) te versterken, werkte de Vlaamse overheid het ‘Houtkantenplan’ uit. Met dit plan wil men niet alleen de bestaande houtkanten beschermen maar ook nieuwe aanplantingen realiseren én kwalitatief beheer stimuleren. In de schoot van het plan werd een subsidieregeling uitgewerkt om de aanleg en het beheer van houtkanten te ondersteunen.  

Om iedereen die geïnteresseerd is in houtkanten optimaal te informeren over wetgeving, planning, beheer en praktische aanplant van (gedegradeerde) houtkanten, werkte Inverde in samenwerking met BOS+ het opleidingsgamma houtkanten uit.  Het is een modulair opleidingsgamma, bestaande uit zowel theoretische lessen als praktische verdieping. 

Onze opleidingen over houtkanten

Webinar en excursie: Natuurvriendelijk beheer van historische en gedegradeerde houtkanten

Webinar en excursie: Natuurvriendelijk beheer van historische en gedegradeerde houtkanten

Tijdens deze opleiding leer je hoe je historische houtkanten herkent én hoe je ze weer herstelt. Expert Sus Willems neemt je mee naar Olen.

Webinar: Houtkanten en de wet

Webinar: Houtkanten en de wet

In dit webinar krijg je een antwoord op de belangrijkste vragen over houtkanten. Zo kan je zelf aan de slag gaan met de juiste kennis en vergunningen op zak.

Webinar: Houtkanten: tips, bij aanpak, aanplant en beheer

Webinar: Houtkanten: tips, bij aanpak, aanplant en beheer

Hoe begin je aan de aanleg en het onderhoud van houtkanten? Waar bestel je plantsoen, en wanneer plant je? Dit webinar gaat dieper in op deze en vele andere vragen en gaat ook door op de praktijk. 

Kettingzaag ECS1

Kettingzaaggebruik - ECS 1 - Onderhoud en doorkorttechnieken

Deze tweedaagse opleiding is de perfecte introductie voor beginners en een essentiële opfrissing – of openbaring! – voor ervaren gebruikers.

Kettingzaaggebruik - ECS 2 - Basisveltechnieken

Kettingzaaggebruik - ECS 2 - Basisveltechnieken

In deze opleiding leer je hoe je bomen met een diameter tot 40 cm velt volgens de regels van de kunst. Naast de klassieke veltechniek maken we je ook vertrouwd met de 'split level-' , de zijdelingse steunband- en de halterbandtechniek. 

Onderhoud handgereedschap

Onderhoud handgereedschap

In deze opleiding leer je hoe je snoeigereedschap en snijgereedschap kan onderhouden en scherp zetten. Je komt te weten hoe je je handgereedschap in topconditie houdt. 

Bomen knotten - basisopleiding

Bomen knotten - Basis en gevorderden

Tijdens de ééndaagse basisopleiding leer je welke bomen je kan knotten en hoe je dat op een veilige en correcte manier doet. 

Heb je al kennis over dit onderwerp? Dan kan je de tweedaagse opleiding voor gevorderden volgen, waarin je ontdekt hoe je grotere bomen kan (her)knotten. 

 

Haagvlechten

Haagvlechten/Heggen leggen

Deze opleidingsdag start met een theoretische inleiding waarbinnen de verschillende stijlen van haagvlechten aan bod komen, alsook een deeltje over materiaal en veiligheid. Daarna ga je zelf aan de slag. 

 

Olm

Olmen (iepen) voor een klimaatbestendige toekomst

Wil je meer weten over het opmerkelijke geslacht Olm of Iep? Je zult versteld staan van hun vermogen om kleine landschapselementen, houtkanten en bossen op vruchtbare bodems te domineren. 

Onze experten en wetenschappers

 Filip De Bleeckere

Filip De Bleeckere

Filip deelt al 15 jaar lang zijn uitgebreide expertise over bosbeheer tijdens zijn lessen. En hij heeft een pak expertise met de Europese kettingzaagstandaarden en certificaten. Met zijn meer dan 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant en projectverantwoordelijke in groenprojecten kan je wel zeggen dat Filip voor Inverde een standaard op zichzelf is.

Kris Hofkens

Kris Hofkens

Na zijn studies technische landbouw heeft Kris zijn kennis verder uitgebreid met onder andere de opleiding  boomverzorging. Na enkele jaren in de praktijk kwam hij in 2005 bij Inverde terecht als lesgever. Hij is gespecialiseerd in boombeheer en volgt met verve de European Chainsaw Certificates op.

Liselot Ledene

Liselot Ledene

Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.

Sanne Van Den Berge

Sanne Van Den Berge

Sanne werkt bij BOS+ op projecten over ‘bomen buiten bos’, met houtkanten in de hoofdrol. Samen met landbouwers of natuurbeheerders bekijkt ze welke houtkanten kunnen aangelegd worden, met advies in soortensamenstelling, plantverband, locatie in het landschap of op het bedrijf. Ze is al jaren gebeten door deze unieke ecosystemen. Ze schreef haar masterthesis binnen de opleiding bio-ingenieur bos- en natuurbeheer over de biodiversiteit in de kruidlaag van houtkanten, en in haar doctoraatsthesis bestudeerde ze ook hun ecosysteemdiensten, houtproductie en koolstofopslag. 

Stijn Rowie

Stijn Rowie

Stijn is gepassioneerd door duurzaam bosbeheer en een held met de kettingzaag. Sinds 2014 is hij freelance lesgever bij Inverde en deelt hij zijn kennis in de kettingzaagopleidingen. Daarnaast maakt hij ecologische houten constructies en keurbare speeltoestellen. En dat met Vlaams hout uit duurzaam bosbeheer dat hij zelf kapt en verzaagt.

Sus Willems

Sus Willems

Sus Willems werkte heel zijn loopbaan bij Natuur en Bos. Eerst als boswachter, vervolgens als oprichter en begeleider van bosgroepen en daarna als beleidsadviseur. Zijn hele carrière legde hij de focus op invasieve exoten en houtig erfgoed. Ook tijdens zijn pensioen zit Sus niet stil. Zo heeft hij een bedrijfje dat advies geeft over invasieve duizendknoop. En is hij nog steeds actief bezig met de problematiek van het verlies aan houtkanten.

Valentijn De Cock

Valentijn De Cock

Valentijn is van opleiding landschaps-en tuinarchitect. Na enkele jaren in de praktijk, werkt hij al meer dan 10 jaar als praktijkinstructeur bij Inverde. Hij is inhoudelijk verantwoordelijk voor meerdere technische opleidingen, zoals onder andere bosmaaier, ECS 1 en 2, en het snoeien van hagen en heesters. Hij is ook gespecialiseerd in de oude techniek van het haagvlechten. Daarnaast werkt hij mee aan de opleiding ecologische landschapsinrichting en de opleiding tot natuurcoach.

Deze opleiding wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van het LIFE-programma van de EU in het kader van het LIFE B4B-project.

logos