Tree Worker - Opleidingstraject tot professioneel boomverzorger

opleidingstraject tot professioneel boomverzorger
Nu inschrijven
Startdatum:
Meerdere datums
Locatie:
Meerdere locaties
Jouw prijs:
€ 5.200,00 (incl. 21% BTW)
 • Inhoud

  Bomen zijn van onschatbare waarde. Daarom verdienen ze de beste zorg. En die zorg kunnen alleen echte vakspecialisten bieden. Want alleen gecertificeerde boomverzorgers gaan veilig en met respect voor de boom te werk bij het planten, snoeien en onderhoud.

  Om aan die vraag te voldoen, organiseert Inverde de opleiding Tree Worker. Want om professioneel aan de slag te gaan is een goede opleiding cruciaal.

  We maken van jou een goede boomverzorger, ongeacht voorkennis of vooropleiding. Tijdens het opleidingstraject Tree Worker krijg je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om het certificaat van European Tree Worker (ETW-Climbing) te behalen. De inhoud van de opleiding werd opgesteld door de European Arboricultural Council.

  • Je hebt voor deze opleiding geen voorkennis nodig.
  • Je begint bij de basis met actuele kennis van bomenbeheer: de boomsoortkeuze, boomsoortenkennis, aanplanten, begeleidingssnoei, boomcontrole en meer.
  • Je leert klimmend werken op- en in bomen.
  • Daarnaast hou je rekening met boombehoud, milieubescherming en veiligheidsvoorschriften.
  • En heb je bijzondere aandacht voor arbeidsveiligheid.

  Nood aan een carrièreswitch? Na één jaar opleiding kan je aan de slag als professioneel boomverzorger. Je krijgt les over werkorganisatie en de basis van bedrijfsbeheer. Je kan zelfs tijdens de opleiding al starten als zelfstandige (in bijberoep). En na minimum één jaar terreinervaring ben je klaar voor het (onafhankelijke) ETW-examen.

  De opleiding wordt gegeven door doorgewinterde boomverzorgers en gastdocenten die experts zijn in hun vakgebied. De theorie volg je in een mix van live contactmomenten en webinars. Voor de praktijklessen werk je in kleine groepjes van 9, 6 of zelfs 4 cursisten per instructeur, afhankelijk van het onderwerp.

  Tijdens de opleiding kan je een stage doen. Tijdens je stage wordt je nauw opgevolgd door je begeleider én je krijgt bij afloop van je stage een verhelderende evaluatie. Je stageplaats kan je zelf regelen, maar dat hoeft niet. Inverde helpt je graag een handje.

  De opleiding is ook je toegangsticket tot een uitgebreid netwerk van boomverzorgers. Je netwerkt met je mede-cursisten, je lesgevers en je komt terecht in een Facebookgroep met daarin alle ex-cursisten Tree Worker, lesgevers en experten. Ideaal om vanaf het begin een netwerk op te bouwen in deze wereld.

  Zit je nog met vragen?

  Neem een kijkje op de Hoe word ik boomverzorger-pagina. Daar lees je alles wat je wil weten over het vak boomverzorger én de opleiding bij Inverde. Zo ben je klaar om je droom waar te maken en eindelijk kiezen voor die carrièreswitch.

  Lees alle veelgestelde vragen

  Zijn klimmen en werken met de kettingzaag niets voor jou? En wil je toch degelijke kennis en vaardigheden opdoen om de groeiplaats en standplaats van een boom te optimaliseren? Volg dan de opleiding tot professioneel Boomdeskundige.

 • Programma

  Je volgt les op één vaste dag in de week. Daar komen nog een vijftal praktijklesdagen op zaterdag bij. We zorgen ervoor dat je nooit meer dan één zaterdag per maand moet opofferen. De opleiding bestaat uit een derde theorie en twee derde praktijk. In totaal zijn er 43 lesdagen.

  Wetgeving en organisatie

  • Veiligheidswetgeving
  • Wetgeving kappen en planten
  • Werkorganisatie en basis bedrijfsbeheer

  Bomenkennis en boombeoordeling

  • Boomsoortenkennis
  • Anatomie, fysiologie en boomopbouw
  • Ziekten en plagen
  • Visuele boomveiligheidscontrole

  Groeiplaats en aanplant

  • Bodemkunde en bodemanalyse
  • Bodemverbetering en groeiplaatsinrichting
  • Aanplanten en verplanten
  • Boombescherming op werven en waardebepaling

  Bovengronds boombeheer

  • Begeleidings- en onderhoudssnoei
  • Technische krooningrepen
  • Snoei van fruitbomen
  • Beheer van veterane bomen

  Vellen en opwerken van bomen

  • Vellen van dikke bomen en liergebruik
  • Complexe vellingen en verwerken van hout onder spanning

  Klimtechnieken

  • Basis- en geavanceerde klimtechnieken
  • Single Rope Access en reddingen
  • Technische ingrepen in de kroon
  • Klimmend snoeien van bomen
 • Praktische Info

  Wat zit er inbegrepen in de opleidingsprijs?

  Wat zit er niet inbegrepen in de opleidingsprijs?

  • Persoonlijke klimset (richtprijs 1500 euro): tijdens de opleiding krijg je hierover meer informatie, je hoeft de set dus niet vooraf aan te kopen
  • De opleidingen Kettingzaaggebruik - ECS 1 en ECS 2 - basisveltechnieken. Deze zijn niet opgenomen in het opleidingstraject Tree Worker. Je kan ze vooraf of tijdens de opleiding volgen in ons Open Aanbod. 

  Bespaar op de opleiding

  • KMO's kunnen voor deze opleiding subsidies aanvragen via de KMO-portefeuille.
  • Betaal met opleidingscheques. De Vlaamse overheid komt jaarlijks voor 125 euro tussen.
  • Bovendien is de opleiding volledig fiscaal aftrekbaar voor wie zelfstandige (in bijberoep) is. Zelfs indien je hiervoor plannen hebt en je ondernemingsnummer nog moet aanvragen. Dit kan zelfs tot zes maanden na je inschrijving.
  • Deze opleiding is erkend onder het stelsel van Vlaams opleidingsverlof. De opleiding is erkend voor 388u en heeft als registratienummer: ODB-0003389.

 • Voor wie?

  Voor iedereen met de ambitie een professioneel boomverzorger te worden.

  Voorkennis

  Je hebt voor deze opleiding geen voorkennis nodig. Dit opleidingstraject biedt je alle kennis en vaardigheden om een professioneel boomverzorger te worden, zelfs zonder voorkennis. Afhankelijk van je voorkennis en ervaring zal er naast de contacturen ook nog zelfstudie en oefening nodig zijn (bv. voor boomsoortenkennis, kettingzaagervaring ...).

  Heb je nog geen basisopleiding kettingzaaggebruik gevolgd?

  Dan volg je bijkomend ook Kettingzaaggebruik - ECS 1 - onderhoud en doorkorttechnieken en ECS 2 - basisveltechnieken. Deze zijn niet opgenomen in het opleidingstraject Tree Worker. Je kan ze vooraf of tijdens de opleiding volgen in ons Open Aanbod. Het ECC1-examen is wel inbegrepen in de opleiding.

  Aansluitend kun je ook nog de de nascholingsmodule Snoeien en Demonteren van Bomen volgen.

 • Lesgever
  Bart Backaert

  Bart Backaert

  Als tiener had Bart al een enorme passie voor natuur, zijn ouders stuurden hem daarom naar de tuinbouwschool. Vandaag is hij hoofd van de groendienst van zijn geboortestad Aalst. Hij is zelfgeschoolde bomenkenner en heeft een passie voor het beheer van graslanden en kruidachtige vegetaties.
  Kris De Beleyr

  Kris De Beleyr

  Opgegroeid in een fruittelersfamilie was Kris al vroeg gepassioneerd door bomen en groen. Dat resulteerde al gauw in succesvolle opleidingen als uitvoerend tuin- en landschapsarchitect. Later werd hij ook als  gecertificeerd European Tree Worker (ETW), dankzij de opleiding boomverzorging bij Inverde. Door deze specialisaties is Kris ook als lesgever zeer gepassioneerd om zijn praktische kennis te delen met iedereen die wil bijleren over alles wat met bomen en groen te maken heeft.

  Yves de Roder

  Yves de Roder

  Yves is 25 jaar zelfstandig ondernemer geweest, waarvan een 12-tal jaar als uitvoerend en coördinerend boomverzorger. Hij is gecertificeerd als European Tree Worker en European Tree Technician, en is ook  gespecialiseerd in veiligheid. Hij is een gedreven lesgever met een brede theoretische kennis. Deze past hij toe in zijn praktijklessen boomverzorging.

  Tom Joye

  Tom Joye

  Tom is van opleiding bio-ingenieur bos- en natuurbeheer, maar heeft al snel de switch gemaakt naar boomverzorging en boombeheer. Hij geeft opleidingen aan uitvoerende boomverzorgers, boomtechnische raadgevers en boombeheerders. Daarnaast staat hij ook in voor de organisatie van de examens voor European Tree Worker en European Tree Technician, en volgt hij lokale en Europese projecten op die de link maken tussen boombeheer, kennis en vaardigheden.
  Liselot Ledene

  Liselot Ledene

  Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.

   
  Wim Peeters

  Wim Peeters

  Wim heeft een verleden in de praktijkwereld en was betrokken bij het project 'Ecologische Siertuin en Landschap', waaruit de visie Harmonisch Park- en Groenbeheer is ontstaan. Later is hij het onderwijs ingerold en vandaag geeft hij lessen boomverzorging en HPG aan Vives hogeschool in Roeselare en Odisee in Brussel. Bomen zijn zijn grote liefde en specialiteit en die kennis en passie geeft hij met veel plezier door.

  Ruben Rogier

  Ruben Rogier

  Na zijn opleiding pedagogiek, ging Ruben aan de slag als onderwijs- en vormingsverantwoordelijke in een gemeentelijke administratie. De lokroep van de natuur bleek echter te groot: Ruben schoolde zich om tot uitvoerend boomverzorger en ging daarna als zelfstandige aan de slag. Praktijkervaring , een niet in te tomen interesse in bomen en volgehouden zelfstudie maken dat hij inmiddels zelf boomverzorgers in spe opleidt in diverse aspecten inzake boomverzorging.

  Wim Vancraeynest

  Wim Vancraeynest

  Wim werkt al 7 jaar als boomverzorger. Daarvoor gaf hij vooral opleidingen en advies in de maritieme sector. Nu zet hij zijn passie voor lesgeven verder in de boomverzorgerssector. Hij geeft kettingzaag-opleidingen, klimmen, waardebepaling van bomen, kroonverankering, werkorganisatie, enzovoort. Na je opleiding kan je hem wel eens tegen het lijf lopen als examinator voor het European Chainsaw Certificate en European Tree Worker.

  Willy Verbeke

  Willy Verbeke

  Willy werkt al sinds 1992 bij Natuurinvest en haar voorgangers, waarbij er periodes zijn geweest dat hij vooral bezig was met vegetaties, bosbeheer en hout. De laatste jaren richt hij zich vooral op graslandbeheer en de valorisatie van natuurmaaisel. Hij geeft les en neemt daarnaast deel aan projecten.

Inschrijven

Leuven (Vlaams-Brabant)

Tree Worker jaaropleiding in Leuven - vrijdagen

 • vr 25 maart 2022 08:00 - 17:00 | Leuven
 • vr 31 maart 2023 08:00 - 17:00 | Leuven
€ 5.200,00
(incl. 21% BTW)
Meise (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)

Tree Worker jaaropleiding in Meise - maandagen

 • ma 10 januari 2022 08:00 - 17:00 | Meise
 • ma 19 december 2022 08:00 - 17:00 | Meise
€ 5.200,00
(incl. 21% BTW)

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
Meerdere datums
Locatie:
Meerdere locaties
Jouw prijs:
€ 5.200,00 (incl. 21% BTW)

Gerelateerde opleidingen