Tree Worker - Opleidingstraject tot professioneel boomverzorger

-
Inhoud
Bomen zijn van onschatbare waarde. Daarom verdienen ze de beste zorg. En die zorg kunnen alleen echte vakspecialisten bieden. Want alleen gecertificeerde boomverzorgers gaan veilig en met respect voor de boom te werk bij het planten, snoeien en onderhoud.
Om aan die vraag te voldoen, organiseert Inverde de opleiding Tree Worker. Want om professioneel aan de slag te gaan is een goede opleiding cruciaal.
We maken van jou een goede boomverzorger, ongeacht voorkennis of vooropleiding. Tijdens het opleidingstraject Tree Worker krijg je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om het certificaat van European Tree Worker (ETW-Climbing) te behalen. De inhoud van de opleiding werd opgesteld door de European Arboricultural Council.
- Je hebt voor deze opleiding geen voorkennis nodig.
- Je begint bij de basis met actuele kennis van bomenbeheer: de boomsoortkeuze, boomsoortenkennis, aanplanten, begeleidingssnoei, boomcontrole en meer.
- Je leert klimmend werken op- en in bomen.
- Daarnaast hou je rekening met boombehoud, milieubescherming en veiligheidsvoorschriften.
- En heb je bijzondere aandacht voor arbeidsveiligheid.
Nood aan een carrièreswitch? Na één jaar opleiding kan je aan de slag als professioneel boomverzorger. Je krijgt les over werkorganisatie en de basis van bedrijfsbeheer. Je kan zelfs tijdens de opleiding al starten als zelfstandige (in bijberoep). En na minimum één jaar terreinervaring ben je klaar voor het (onafhankelijke) ETW-examen.
Volg de online infosessie
Maandag 19 juni 2023 van 19u30 tot 21u30
Heb je interesse om je om te scholen tot Tree Worker en wil je graag weten wat je tijdens deze opleiding mag verwachten? Dat kan! Tijdens de gratis online infosessie vertelt lesgever Tom Joye je alles over de opleiding. Natuurlijk is er op het einde van de infosessie uitgebreid tijd voor vragen.
De opleiding wordt gegeven door doorgewinterde boomverzorgers en gastdocenten die experts zijn in hun vakgebied. De theorie volg je in een mix van live contactmomenten en webinars. Voor de praktijklessen werk je in kleine groepjes van 9, 6 of zelfs 4 cursisten per instructeur, afhankelijk van het onderwerp.
Tijdens de opleiding kan je een stage doen. Tijdens je stage wordt je nauw opgevolgd door je begeleider én je krijgt bij afloop van je stage een verhelderende evaluatie. Je stageplaats kan je zelf regelen, maar dat hoeft niet. Inverde helpt je graag een handje.
De opleiding is ook je toegangsticket tot een uitgebreid netwerk van boomverzorgers. Je netwerkt met je mede-cursisten, je lesgevers en je komt terecht in een Facebookgroep met daarin alle ex-cursisten Tree Worker, lesgevers en experten. Ideaal om vanaf het begin een netwerk op te bouwen in deze wereld.
Zit je nog met vragen?
Neem een kijkje op de Hoe word ik boomverzorger-pagina. Daar lees je alles wat je wil weten over het vak boomverzorger én de opleiding bij Inverde. Zo ben je klaar om je droom waar te maken en eindelijk te kiezen voor die carrièreswitch.
Blijf je bijscholen in onze Tree Worker Academy
Wil je je na deze basisopleiding tot boomverzorger verder bijscholen? Dan kan je terecht in onze Tree Worker Academy. Onze specialisaties geven je de kans om je expertise verder uit te bouwen en je job als boomverzorger naar een hoger niveau te tillen.
Zijn klimmen en werken met de kettingzaag niets voor jou?
En wil je toch degelijke kennis en vaardigheden opdoen om de groeiplaats en standplaats van een boom te optimaliseren? Volg dan de opleiding tot professioneel Boomdeskundige.
-
Programma
Je volgt les op één vaste dag in de week. Daar komen nog een vijftal praktijklesdagen op zaterdag bij. We plannen maximum één zaterdag per maand. De opleiding bestaat uit een derde theorie en twee derde praktijk. In totaal zijn er 41 lesdagen.
Wetgeving en organisatie
- Veiligheidswetgeving
- Wetgeving kappen en planten
- Werkorganisatie en basis bedrijfsbeheer
Bomenkennis en boombeoordeling
- Boomsoortenkennis
- Anatomie, fysiologie en boomopbouw
- Ziekten en plagen
- Visuele boomveiligheidscontrole
Groeiplaats en aanplant
- Bodemkunde en bodemanalyse
- Bodemverbetering en groeiplaatsinrichting
- Aanplanten en verplanten
- Boombescherming op werven en waardebepaling
Bovengronds boombeheer
- Begeleidings- en onderhoudssnoei
- Technische krooningrepen
- Snoei van fruitbomen
- Beheer van veterane bomen
Vellen en opwerken van bomen
- Vellen van dikke bomen en liergebruik
- Complexe vellingen en verwerken van hout onder spanning
Klimtechnieken
- Basis- en geavanceerde klimtechnieken
- Single Rope Access en reddingen
- Technische ingrepen in de kroon
- Klimmend snoeien van bomen
Wil je je na deze basisopleiding tot boomverzorger verder bijscholen?
Dan kan je terecht in onze Tree Worker Academy. Onze specialisaties geven je de kans om je expertise verder uit te bouwen en je job als boomverzorger naar een hoger niveau te tillen.
-
Praktische Info
Wat zit er inbegrepen in de opleidingsprijs?
- Alle contacturen
- Lesboeken:
- Technisch Vademecum Bomen
- Het beheer van veteraanbomen
- Stadsbomenvademecum 3C Ziekten en plagen
- Stadsbomenvademecum 4 Boomsoorten
- Richtlijn veilig werken in de boomverzorging
- Kwaliteitskeuring bij levering van bomen
- Beschermen van bomen
- Fungi on Trees - An Arborists' Field Guide
- Gebruik van kettingzagen en ander praktijkmateriaal
Wat zit er niet inbegrepen in de opleidingsprijs?
- Persoonlijke klimset (richtprijs 1500 euro): tijdens de opleiding krijg je hierover meer informatie, je hoeft de set dus niet vooraf aan te kopen
- De opleidingen Kettingzaaggebruik - ECS 1 en ECS 2 - basisveltechnieken. Deze zijn niet opgenomen in het opleidingstraject Tree Worker. Je kan ze vooraf of tijdens de opleiding volgen in ons Open Aanbod.
Bespaar op de opleiding
- KMO's en zelfstandigen kunnen voor deze opleiding subsidies aanvragen via de KMO-portefeuille.
- Betaal met opleidingscheques. De Vlaamse overheid komt jaarlijks voor 125 euro tussen.
- Bovendien is de opleiding volledig fiscaal aftrekbaar voor wie zelfstandige (in bijberoep) is. Zelfs indien je hiervoor plannen hebt en je ondernemingsnummer nog moet aanvragen. Dit kan zelfs tot zes maanden na je inschrijving.
-
Deze opleiding is erkend onder het stelsel van Vlaams opleidingsverlof. De opleiding is erkend voor 328u en heeft als registratienummer: ODB-0003389.
-
Voor wie?
Voor iedereen met de ambitie een professioneel boomverzorger te worden.
Voorkennis
Je hebt voor deze opleiding geen voorkennis nodig. Dit opleidingstraject biedt je alle kennis en vaardigheden om een professioneel boomverzorger te worden, zelfs zonder voorkennis. Afhankelijk van je voorkennis en ervaring zal er naast de contacturen ook nog zelfstudie en oefening nodig zijn (bv. voor boomsoortenkennis, kettingzaagervaring ...).
Heb je nog geen basisopleiding kettingzaaggebruik gevolgd?
Dan volg je bijkomend ook Kettingzaaggebruik - ECS 1 - onderhoud en doorkorttechnieken en ECS 2 - basisveltechnieken. Deze zijn niet opgenomen in het opleidingstraject Tree Worker. Je kan ze vooraf of tijdens de opleiding volgen in ons Open Aanbod.
Aansluitend kan je ook nog verschillende nascholingen volgen uit de Tree Worker Academy.
-
Lesgever
Bart Backaert
Als tiener had Bart al een enorme passie voor natuur, zijn ouders stuurden hem daarom naar de tuinbouwschool. Vandaag is hij hoofd van de groendienst van zijn geboortestad Aalst. Hij is zelfgeschoolde bomenkenner en heeft een passie voor het beheer van graslanden en kruidachtige vegetaties.Kris De Beleyr
Opgegroeid in een fruittelersfamilie was Kris al vroeg gepassioneerd door bomen en groen. Dat resulteerde al gauw in succesvolle opleidingen als uitvoerend tuin- en landschapsarchitect. Later werd hij ook als gecertificeerd European Tree Worker (ETW), dankzij de opleiding boomverzorging bij Inverde. Door deze specialisaties is Kris ook als lesgever zeer gepassioneerd om zijn praktische kennis te delen met iedereen die wil bijleren over alles wat met bomen en groen te maken heeft.
Filip de Bleeckere
Filip heeft meer dan 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant en ruim 15 jaar als praktijklesgever bij Inverde. Hij heeft daardoor heel wat expertise opgedaan omtrent bosbeheer in de praktijk. Als praktijklesgever heeft hij ook veel nationale en internationale ervaring in de Europese standaarden en certificaten in alle niveaus voor het kettingzaaggebruik.
Yves de Roder
Yves is 25 jaar zelfstandig ondernemer geweest, waarvan een 12-tal jaar als uitvoerend en coördinerend boomverzorger. Hij is gecertificeerd als European Tree Worker en European Tree Technician, en is ook gespecialiseerd in veiligheid. Hij is een gedreven lesgever met een brede theoretische kennis. Deze past hij toe in zijn praktijklessen boomverzorging.
Dimitri Dons
Dimitri is van opleiding leraar lichamelijke opvoeding. Daarna volgde hij bijscholingen bij Inverde. Nu is hij European Tree Worker van beroep en heeft hij een eigen bedrijf. Met veel plezier geeft hij nu ook zelf les in de Tree Worker opleiding, waar hij al zijn passies kan combineren, namelijk natuur, bomen, klimmen en pedagogiek.
Kris Hofkens
Na zijn studies technische landbouw heeft Kris zijn kennis verder uitgebreid met onder andere de opleiding boomverzorging. Na enkele jaren in de praktijk kwam hij in 2005 bij Inverde terecht als lesgever. Hij is gespecialiseerd in boombeheer en volgt met verve de European Chainsaw Certificates op.
Eric Imschoot
Eric is zelfstandig boomverzorger in samenwerking met vele andere specialisten in het vak. Hij is gespecialiseerd in hoogstamboomgaarden en alles wat daarbij hoort betreffende biodiversiteit. Verder spitst hij zich ook toe op de aan- en verplanting van bomen en stand- en groeiplaatsverbetering, waarin hij ook onderzoek doet en advies verleent. Hij is lesgever bij Inverde en geeft daarnaast ook voordrachten.
Tom Joye
Tom is van opleiding bio-ingenieur bos- en natuurbeheer, maar heeft al snel de switch gemaakt naar boomverzorging en boombeheer. Hij geeft opleidingen aan uitvoerende boomverzorgers, boomtechnische raadgevers en boombeheerders. Daarnaast staat hij ook in voor de organisatie van de examens voor European Tree Worker en European Tree Technician, en volgt hij lokale en Europese projecten op die de link maken tussen boombeheer, kennis en vaardigheden.Liselot Ledene
Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.
Wim Peeters
Wim heeft een verleden in de praktijkwereld en was betrokken bij het project 'Ecologische Siertuin en Landschap', waaruit de visie Harmonisch Park- en Groenbeheer is ontstaan. Later is hij het onderwijs ingerold en vandaag geeft hij lessen boomverzorging en HPG aan Vives hogeschool in Roeselare en Odisee in Brussel. Bomen zijn zijn grote liefde en specialiteit en die kennis en passie geeft hij met veel plezier door.
Ruben Rogier
Na zijn opleiding pedagogiek, ging Ruben aan de slag als onderwijs- en vormingsverantwoordelijke in een gemeentelijke administratie. De lokroep van de natuur bleek echter te groot: Ruben schoolde zich om tot uitvoerend boomverzorger en ging daarna als zelfstandige aan de slag. Via praktijkervaring, een niet in te tomen interesse in bomen en volgehouden zelfstudie, groeide hij door tot boomtechnisch adviseur voor grotere boombestanden en -projecten. Die jarenlange ervaring geeft hij met passie door aan boomverzorgers en –adviseurs in spe.
Wim Vancraeynest
Wim werkt al 7 jaar als boomverzorger. Daarvoor gaf hij vooral opleidingen en advies in de maritieme sector. Nu zet hij zijn passie voor lesgeven verder in de boomverzorgerssector. Hij geeft kettingzaagopleidingen, klimmen, waardebepaling van bomen, kroonverankering, werkorganisatie, enzovoort. Na je opleiding kan je hem wel eens tegen het lijf lopen als examinator voor het European Chainsaw Certificate en European Tree Worker.
Dries Van den Bossche
Dries is opgegroeid op een boerderij in Baardegem met een prachtige parktuin die verscheidene indrukwekkende bomen bevat. Het actieve leven zit letterlijk in zijn DNA. Na zijn loopbaan als officier bij Defensie en een voortgezette vorming als milieucoördinator, koos Dries resoluut voor de boomverzorging. Hij behaalde na zijn opleiding het Europees certificaat. Dries heeft ondertussen zeer veel ervaring in de technischere vellingen en demontages, ook door middel van hijskranen.
Tom Verhaeghe
Tom volgde een opleiding groenmanagement en kwam daarna in de boomverzorging terecht. Intussen is de passie voor bomen geëvolueerd naar een passie voor hout. De kettingzaag komt nog zeer regelmatig van pas voor het maken van houten constructies en blijft één van zijn favoriete werktuigen.
Peter Vosters
Peter is al van jongs af aan gepassioneerd door alles wat met natuur te maken heeft. Hij ziet de boom als een levend en wonderlijk organisme en hecht veel belang aan zijn waarde. Als gecertificeerd boomverzorger blijft hij door bijscholingen en trainingen op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en technieken.
Inschrijven
Tree Worker jaaropleiding in Aalst - woensdagen
- wo 6 september 2023 08:00 - 17:00 | Aalst
- wo 26 juni 2024 08:00 - 17:00 | Aalst
Interesselijst
Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.