Voedselbossen: hoog tijd voor een wetenschappelijke benadering

Voedselbossen schieten in Vlaanderen als paddenstoelen uit de grond. Vaak loopt het verkeerd. Want de weg naar een geslaagd voedselbos ligt bezaaid met juridische en ecologische valkuilen. Daarom organiseren Inverde en BOS+ een reeks van 8 opleidingen en excursies over de diverse aspecten die belangrijk zijn in voedselbossen. Dat doen ze in samenwerking met experten en wetenschappers van UGent, KUL en PC Fruit.

“Over voedselbossen leven veel misverstanden die soms een eigen leven gaan leiden”, vertelt Liselot Ledene. Liselot is bio-ingenieur in land- en bosbeheer en geeft les over natuurwetgeving bij Inverde. “We zien steeds vaker mensen aan de slag gaan in bestaande bossen. Dat doen ze vanuit de veronderstelling dat het zomaar kan en dat het de biodiversiteit ten goede komt. Niets is minder waar. De ecologische waarde van bestaande bossen is niet te onderschatten. Bovendien zijn ingrepen in bossen en terreinen met natuurwaarde strafbaar zonder de juiste vergunning. ”

Wetenschappelijk onderbouwd

Om die misvattingen de wereld uit te helpen, namen Inverde en BOS+ een aantal experten en wetenschappers onder de arm en werkten een reeks opleidingen, webinars en excursies uit. “In deze opleidingenreeks over voedselbossen combineren we de kennis van verschillende experten en topwetenschappers van UGent, KUL en PC Fruit”, vertelt Liselot. Per kennisdomein komt de wetenschappelijk onderbouwde theorie tijdens een webinar aan bod. Van wetgeving, de specifieke ecologie en standplaatsvereisten tot praktijktips bij aanleg en ontwerp van voedselbossen. “Vervolgens gaan we op het terrein praktijkervaring opsnuiven. Tijdens de webinars en de excursies is voldoende ruimte om vragen te stellen en gaan we discussies niet uit de weg”, zegt Liselot.

“Na de opleiding kunnen cursisten met de juiste informatie binnen het wettelijke kader aan de slag gaan”, zegt Liselot. “Zo kunnen ze op termijn genieten van een geslaagde aanplant met de juiste soorten.” Ze leren ook hoe ze hun voedselbos op een duurzame en betaalbare manier kunnen beheren. “Daarvoor staat het multidisciplinaire team van experten garant.”

Ontdek de opleidingenreeks over voedselbossen op inverde.be/voedselbossen.

Deze opleidingen mag je zeker niet missen

Ontdek het volledige aanbod opleidingen in het thema Natuurbeheer & Ontwerp