De specifieke ecologie van voedselbossen

Opleidingsgamma voedselbossen

Sorbus torminalis tree crown
Nu inschrijven
Startdatum:
18 april 2023
Locatie:
Gontrode (Oost-Vlaanderen)
Jouw prijs:
€ 159,00 (incl. 21% BTW)
 • Inhoud

  Misverstand: “Een populierenbos of dennenbos omvormen tot een voedselbos is beter voor de biodiversiteit.”

  Is dat wel zo? Tijdens deze opleiding bespreken we de basisprincipes van de ecologie, bekijken we de verschillende ecosystemen met bomen die bij ons voorkomen en bespreken we de ecosysteemdiensten die zij ons leveren. We nuanceren waarom voedselbossen niet altijd bossen zijn en gaan dieper in op de voedselproducerende functie van bossen in Vlaanderen. Waarom de systemen uit de tropen niet zomaar gekopieerd kunnen worden naar de Vlaamse context komt onder andere aan bod.  

  Deze opleiding over de specifieke ecologie van voedselbossen wordt georganiseerd door Inverde en BOS+ in samenwerking met UGent, KUL en PC Fruit. Deze opleiding combineert het theoretische deel met de praktijkexcursie tijdens één live lesdag.

  We spreken af in Gontrode bij het Labo Bos & Natuur (Fornalab) van UGent. Na de wetenschappelijke introductie brengen we een bezoek aan het Aelmoeseneiebos, één van de best onderzochte bossen ter wereld, onder leiding van professor Kris Verheyen. Ook het recent gestarte doctoraatsonderzoek naar voedselbossen komt aan bod. 

  De volledige opleiding wordt gegeven door professor dr. Ir. Kris Verheyen, hoofd van het Labo Bos & Natuur (Fornalab) van UGent.

   

  Ontdek het volledige opleidingsgamma voedselbossen

  Deze opleiding maakt deel uit van het opleidingsgamma voedselbossen. Ontdek alle opleidingen op onze overzichtspagina.

 • Praktische Info

  Cursusmateriaal 

  • Na afloop van de excursie vind je de presentatie in jouw leeromgeving.

  Excursie

  Meebrengen

  • Eigen drank en lunch.
  • Aangepaste kledij afhankelijk van de weersomstandigheden.
  • Wandelschoenen.

  Opleidingsuren voor Milieucoördinatoren

  • Een deel van deze opleiding komt in aanmerking als bijscholing voor milieucoördinatoren.
 • Voor wie?

  Deze opleiding is voor iedereen met interesse in voedselbossen, gaande van beleidsmakers tot mensen die een terrein willen aankopen en aan de slag gaan.

  Voorkennis

  Je hebt geen voorkennis nodig.

 • Lesgever
  Kris Verheyen

  Kris Verheyen

  Kris is professor Bosecologie en Bosbeheer aan de UGent. Hij interesseert zich aan bos, natuur en landschap in de brede zin. De laatste jaren richt zijn onderzoek zich ook meer en meer op de rol van bomen en bossen in landbouwlandschappen. Agroforestry, kleine landschapselementen, en ook voedselbossen passeren daarbij allemaal de revue.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
18 april 2023
Locatie:
Gontrode (Oost-Vlaanderen)
Jouw prijs:
€ 159,00 (incl. 21% BTW)

Gerelateerde opleidingen