In de opleidingen Natuurbeheer & Ontwerp leer je van onze experten alles over het ontwerp, de aanleg en het beheer van verschillende soorten natuur. De theoretische kennis die je opdoet, pas je meteen toe in de praktijk.

Op excursie met Bart Backaert

Klaar voor jouw volgende opleiding?

Ontdek meteen alle huidige opleidingen binnen het thema Natuurbeheer & Ontwerp in ons aanbod mét alle data en locaties.

Mis nooit een opleiding

Wil je graag als eerste weten welke opleidingen doorgaan binnen het thema Natuurbeheer & Ontwerp? En geïnspireerd worden met verrassende video’s en artikels? Dan is onze nieuwsbrief Natuurbeheer & Ontwerp iets voor jou. Je ontvangt elke maand een nieuwsbrief op maat.

Opleidingen op maat

Wist je dat je deze opleidingen ook kan laten inplannen op maat van je organisatie? We hebben zelfs een resem titels die we enkel 'op maat' aanbieden en altijd afstemmen op de specifieke noden van onze klanten.

Ontdek onze meest populaire opleidingen

Gamma Natuurmanagement

Opleidingen Natuurmanagement

Natuurmanagement kan je volgen in 3 versies: klassikaal, blended leren of zelfstudie.

Lesdag muurvegetaties - Foto M Van Lier

Ecologische Tuin- en Landschapsinrichting

Na twee jaar ben je ecologisch adviseur en expert in ecologische tuin- en landschapsinrichting.

Opleidingsgamma Voedselbossen

Opleidingen Voedselbossen

Acht opleidingen om je met kennis van zaken aan de slag te laten gaan met je voedselbos.

Deze klanten zijn alvast enthousiast

"Zeer aangename opleiding. Ik ben heel tevreden over de inhoud, begeleiding en de professionaliteit van de inverde-mensen."

Erik

"We konden veel praktijkervaring opdoen, met telkens een woordje uitleg van de lesgever. Die gaf voldoende voorbeelden uit zijn jarenlange praktische kennis."

Gaël

"De opleiding natuurmanagement beslaat alle facetten van een toekomstige job in de natuursector goed. Beslist een verrijking voor iedereen!"

Sacha

 

"Granslandbeheer is een zeer interessante opleiding met prachtige voorbeelden in de praktijk! Bart is een fantastische gids. "

Kaat

Maak kennis met onze lesgevers

Lesgever Bart Backaert

Bart Backaert

Bart Backaert heeft 40 jaar ervaring bij de groendienst van Aalst, waarvan 20 jaar als hoofd. Hij heeft een passie voor bomen, bezorgdheid voor hoe de natuur gedijt en een geweldig talent voor straffe verhalen. Hij vertelt met humor en branie.

Lesgever Alexandra Mannaert

Alexandra Mannaert

Alexandra Mannaert is van opleiding bio-ingenieur in land- en bosbeheer en werkt al meer dan 15 jaar in de sector van bos- en natuurbeheer. In avondschool behaalde ze een diploma als tuinontwerper. Sinds 2008 werkt ze bij Inverde, waar ze zich bezig houdt met opleidingen over tuin- en landschapsinrichting, bosbeheer en het herkennen van bomen en struiken. Daarnaast staan ook het indienen, opvolgen en uitvoeren van Europese projecten rond bos-, groen- en natuurbeheer op haar cv.

Lesgever Herman Dierickx

Herman Dierickx

Herman Dierickx heeft meer dan 45 jaar ervaring in natuur en ecologie. Hij is ontwerper, aanlegger en beheerder van ecologische terreinen. Als freelance journalist over de natuur heeft hij al 20 jaar ervaring op de teller. Hij deelt zijn expertise op het vlak van vegetatie en ongewervelden, ecologische samenhang en (a)biotische verbanden als docent voor organisaties zoals Inverde, Natuurpunt, Boerenbond en de Vlaamse Milieudeskundigen.

Lesgever Annelies Sevenant

Annelies Sevenant

Als bio-ingenieur in het land- en bosbeheer vond Annelies steeds dat particuliere tuinen en parken in ons kleine, versnipperde landje een nog veelmeer ecologische rol konden spelen. Daarom volgde ze in Nederland bij Stichting Oase de opleiding ‘Ecologisch hovenier’. Ze maakte voor Inverde mee de vertaalslag van deze opleiding naar een Vlaamse variant, die ze nu ook begeleidt. Verder werkt ze onder andere als freelancer voor Fris in het landschap aan allerlei speelnatuur projecten.

Lesgever Wim Massant

Wim Massant

Wim is bioloog, vrijwilliger bij Natuurpunt en vader van twee kinderen. Hij volgt de uitbouw van de Ecopedia website en creëert inhoud voor online leren. Wat opleidingen betreft geeft Wim vooral les over natuurbeheer, natuurstreefbeelden en bloemenweides. Kom je Wim tegen op het terrein, dan is hij waarschijnlijk vogels of planten aan het bestuderen.

Lesgever Rollin Verlinde

Rollin Verlinde

Rollin is gespecialiseerd in ecologie en faunabeheer, maar heeft als bio-ingenieur ook veel kennis over het beheer van bossen, graslanden, waters en exoten. Hij is voornamelijk bezig met de uitbouw van ecopedia.be, het online platform voor bos- en natuurbeheer.

Lesgever Liselot Ledene

Liselot Ledene

Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.

Lesgever Willy Verbeke

Willy Verbeke

Willy werkt al sinds 1992 bij Natuurinvest en haar voorgangers, waarbij er periodes zijn geweest dat hij vooral bezig was met vegetaties, bosbeheer en hout. De laatste jaren richt hij zich vooral op graslandbeheer en de valorisatie van natuurmaaisel. Hij geeft les en neemt daarnaast deel aan projecten.

Lesgever Valentijn De Cock

Valentijn De Cock

Valentijn is van opleiding landschaps-en tuinarchitect. Na enkele jaren in de praktijk, werkt hij al meer dan 10 jaar als praktijkinstructeur bij Inverde. Hij is inhoudelijk verantwoordelijk voor meerdere technische opleidingen, zoals onder andere bosmaaier, ECS 1 en 2, en het snoeien van hagen en heesters. Hij is ook gespecialiseerd in de oude techniek van het haagvlechten. Daarnaast werkt hij mee aan de opleiding ecologische landschapsinrichting en de opleiding tot natuurcoach.

Lesgever Kris Hofkens

Kris Hofkens

Na zijn studies technische landbouw heeft Kris zijn kennis verder uitgebreid met onder andere de opleiding  boomverzorging. Na enkele jaren in de praktijk kwam hij in 2005 bij Inverde terecht als lesgever. Hij is gespecialiseerd in boombeheer en volgt met verve de European Chainsaw Certificates op.