Poelen en natuurlijke vijvers

-
Inhoud
Water brengt leven, weinig ecosystemen bevatten meer soorten per vierkante meter dan rijkbegroeide poelen. En dat is even waar voor een natuurvijver. Voorwaarde is wel dat je deze goed aanlegt en beheert. Hoe diep moet een poel best zijn? Hoe groot? En welke vorm heeft hij best? Waar leg je de poel of vijver aan? Dit zijn belangrijke vragen, die je best oplost voordat je eraan begint.
In deze opleiding leer je enkele basisprincipes over het aanleggen van een nieuwe poel. Je maakt kennis met het ecosysteem poelen en andere kleine stilstaande watertjes en leert het begrijpen. Ook het onderhoud bekijk je. Verder krijg je informatie over enkele plant- en diersoorten die in je poel of vijver kunnen opduiken.
Deze opleiding kadert in de Green Deal Natuurlijke Tuinen. Zo willen we samen de biodiversiteit in Vlaamse tuinen verhogen. -
Programma
Voormiddag
In de voormiddag bekijken we via een klassikale les enkele basisprincipes van poelen en vijvers.
- Wat verwachten waterdieren en waterplanten van hun habitat?
- Hoe kan je langdurige troebelheid of algengroei voorkomen?
- Zijn vissen een goed idee?
- En heb je een pomp en filter nodig?
De nadruk ligt op poelen, seminatuurlijke watertjes in natuur- en landbouwgebied. Tuinvijvers komen kort aan bod. Op alle vragen wordt geantwoord en deelnemers kunnen indien ze dit even op voorhand laten weten een stick met foto's meebrengen om hun poel in de les besproken te zien.
Namiddag
In de namiddag gaan we op terrein om enkele poelen in betere of slechtere staat te gaan bekijken. De afspraken worden daarvoor op het einde van de voormiddag gemaakt. De excursieplaats is in de buurt van de lesplaats. Er kan worden gecarpoold (onder voorbehoud van de dan geldende coronamatregelen).
-
Praktische Info
Mee te nemen
- Weerbestendige kledij
- Wandelschoenen die vuil mogen worden
- Lunchpakket
- Drank voor tijdens het praktijkgedeelte
- Pen en papier
Voorzien materiaal
- Koffie, thee en water zijn voorzien in het leslokaal
Cursusmateriaal
- Lesmateriaal kan je downloaden via 'mijn leeromgeving'
Bespaar op de opleiding
- KMO's kunnen voor deze opleiding subsidies aanvragen via de KMO-portefeuille.
-
Voor wie?
Iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp en nog weinig voorkennis heeft.
Cursisten van de opleiding Ecologische Tuin- en Landschapsinrichting krijgen dit lesonderwerp tijdens de opleiding.Voorkennis
Je hebt voor deze opleiding geen voorkennis nodig.
-
Lesgever
Rollin Verlinde
Rollin is gespecialiseerd in ecologie en faunabeheer, maar heeft als bio-ingenieur ook veel kennis over het beheer van bossen, graslanden, waters en exoten. Hij is voornamelijk bezig met de uitbouw van ecopedia.be, het online platform voor bos- en natuurbeheer.
Interesselijst
Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.