Voedselbossen schieten in Vlaanderen als paddenstoelen uit de grond. Omdat voedselbossen potentieel zeer waardevol zijn en om de heersende misvattingen de wereld uit te helpen, organiseren Inverde en BOS+ samen met experten en topwetenschappers uit diverse disciplines een reeks opleidingen, webinars en excursies voor wie concreet aan de slag wil met een voedselbos.

De opleidingen gaan over wetgeving, ecologie, standplaatsvereisten, soortkeuze, ontwerp en aanleg en de bestrijding van ziekten en plagen. Maak je keuze en ga voortaan met kennis van zaken aan de slag met je voedselbos.

Wil je graag meer weten over het opleidingsgamma over voedselbossen? Herbekijk dan zeker de infosessie!

voedselbossen

Het opleidingsgamma voedselbossen is een samenwerking tussen

Partners gamma voedselbossen

Onze opleidingen over voedselbossen

 Kleinfruit in voedselbossen

Kleinfruit in voedselbossen

In deze opleiding komt het kennisgebaseerde beheer van kleinfruitsoorten aan bod.

 Speciale fruitsoorten in voedselbossen

Speciale fruitsoorten in voedselbossen

Van speciale fruitbomen - doorgaans exoten - wordt in de voedselbossencontext veel verwacht. Zeker in een klimaat in verandering. Je leert waarom het opkweken van deze soorten in onze contreien geen ‘walk in the park’ is

Algemene fruitbomen in voedselbossen

Algemene fruitbomen in voedselbossen

Je leert alles over de standplaats, aanplant en het onderhoud en beheer van gangbaar en minder gangbaar (groot)fruit.

Praktische tips bij de aanleg van voedselbossen

Praktische tips bij de aanleg van voedselbossen

Stap voor stap kom je te weten hoe je praktisch aan de slag gaat. Van aankoop tot aanplant. 

​​​​​​​

Ziekten en plagen in voedselbossen

Ziekten en plagen in voedselbossen

Je krijgt een overzicht van de vaak voorkomende ziekten en plagen bij diverse boomsoorten en klein fruit in voedselbossen in Vlaanderen. Hoe je er best mee omgaat en welke preventieve maatregelen je kan nemen.

 Wetgeving van voedselbossen

Wetgeving van voedselbossen

In deze opleiding leer je in detail de actuele wetgeving die van toepassing is op agro-ecologische systemen met bomen

De specifieke ecologie van voedselbossen

De specifieke ecologie van voedselbossen

Tijdens deze opleiding leer je de basisprincipes van de ecologie, de verschillende ecosystemen met bomen die bij ons voorkomen en de ecosysteemdiensten die zij ons leveren.

Standplaatsvereisten van voedselbossen

Standplaatsvereisten van voedselbossen

Je leert de wetenschappelijk onderbouwde theorie over het belang van de bodem bij voedselbossen. 

Onze experten en wetenschappers

Het gamma aan opleidingen en excursies wordt gegeven door dit team van experten en wetenschappers van Inverde, BOS+, UGent, KUL en PC Fruit.

Liselot Ledene

Liselot Ledene

Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.

Sander Van Daele

Sander Van Daele

Sander werkt bij BOS+ voornamelijk aan bosuitbreidingsdossiers maar daarnaast volgt hij ook al 10 jaar het thema agroforestry op in Vlaanderen. Door medewerking aan verschillende projecten en begeleiding te verzorgen van grondeigenaars komt hij bijna dagelijks in aanraking met al het lekkers dat de bos- en natuurwetgeving te bieden heeft. BOS+ voorziet inhoudelijke en financiële ondersteuning voor de aanleg van bossen en daarvoor is Sander het aanspreekpunt. Ook in het kader van het project “Agroforestry 2025”, gecoördineerd door ILVO, werkt hij rond het thema voedselbossen in het specifiek daarvoor opgerichte action lab.

Tom Joye

Tom Joye

Tom is van opleiding bio-ingenieur bos- en natuurbeheer, maar heeft al snel de switch gemaakt naar boomverzorging en boombeheer. Hij geeft opleidingen aan uitvoerende boomverzorgers, boomtechnische raadgevers en boombeheerders. Daarnaast staat hij ook in voor de organisatie van de examens voor European Tree Worker en European Tree Technician, en volgt hij lokale en Europese projecten op die de link maken tussen boombeheer, kennis en vaardigheden.

Filip Debersaques

Filip Debersaques

Filip doceert bij de vakgroep plant en gewas van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen (UGent). Hij is er oa. verantwoordelijk voor het opleidingsonderdeel Fruitteelt aan de opleiding Master Biowetenschappen. Ook is hij actief in binnen- en buitenland om de teelt van kiwibes (Actinida arguta) te onderzoeken en te optimaliseren. Hij is een fervent tuinier met een passie voor kleinfruit.

Martin Hermy

Martin Hermy

Martin is emeritus professor van de KU Leuven, afdeling Bos, Natuur en Landschap waar hij 25 jaar onder meer de vakken natuurbeheer, groenbeheer en ecologie verzorgde. Van opleiding bioloog en plantkundige met een doctoraat over historische bosecologie (UGent). De afgelopen 15 jaar meer en meer actief in de sector groenbeheer. Auteur van een zestal boeken o.m. ‘De juiste boom voor elke tuin’ (2020). Nog steeds gepassioneerd door planten en de diensten ze ons leveren.

Kris Verheyen

Kris Verheyen

Kris is professor Bosecologie en Bosbeheer aan de UGent. Hij interesseert zich aan bos, natuur en landschap in de brede zin. De laatste jaren richt zijn onderzoek zich ook meer en meer op de rol van bomen en bossen in landbouwlandschappen. Agroforestry, kleine landschapselementen, en ook voedselbossen passeren daarbij allemaal de revue.

Tim Beliën

Tim Beliën

Tim is bio-ingenieur en heeft ook een doctoraat in de bio-ingenieurswetenschappen. Sinds 2008 is hij diensthoofd van de afdeling Zoölogie in het Proefcentrum Fruitteelt te Sint-Truiden (pcfruit vzw). Hier verdiept hij zich in de fascinerende wereld van zowel schadelijke als nuttige insecten en mijten in de fruitteelt, en hoe we deze laatsten met gerichte maatregelen kunnen bevoordelen in onze fruitaanplantingen.