Drie misverstanden over boomverzorging ontkracht

Waaraan denk je bij boomverzorging? Als je meteen een man in een boom voor je ziet, ben je niet alleen. Voor de meeste buitenstaanders, staat het vak gelijk aan klimmen in bomen. Toch is boomverzorging veel meer dan dat. Tom Joye is expert bomenbeheer bij Inverde. Hij helpt drie misverstanden uit de wereld. 

1. Boomverzorging, da’s klimmen en snoeien

Tom Joye: “We zouden heel veel mensen gelukkig kunnen maken door gewoon klim- en kettingzaagopleidingen te geven. Maar dan ben je geen boomverzorger. We willen dat een boomverzorger ook weet hoe die een boom moet beheren. Met kennis van de anatomie en de fysiologie van die boom, van bodemkunde en van standplaatsverbetering. 

Alleen zo kan je ook iets aanvangen met klimvaardigheden en de kettingzaag. Want een echte boomverzorger is een professional die de boomeigenaar bijstaat met raad en daad.“

2. Iedereen kan zich boomverzorger noemen

Tom Joye: “De boomverzorger is een professional en boomverzorging is een vak, net zoals bakker. Je vraagt ook niet aan de bakker om je chauffage te herstellen. Een boomverzorger is de enige persoon die vakbekwaam is om aan bomen te werken. En die de nodige kennis en vaardigheden heeft. Dat bewijs je door het European Tree Worker-certificaat te behalen. Dat certificaat is de basis voor onze opleiding.”

3. Boomverzorging, da’s alleen iets voor macho’s

Tom Joye: “Elk jaar hebben we cursisten die gaan voor een carrièreswitch. We zijn er tot nu toe altijd in geslaagd om van iedereen een goede boomverzorger te maken, ongeacht voorkennis of vooropleiding. Het is voor iedereen mogelijk, ook fysiek. Ongeacht leeftijd of gender. Er zijn ondertussen zoveel mogelijkheden, zoveel materiaal voorhanden dat we erin slagen om iedereen ook klimmen en kettingzaaggebruik aan te leren.”

NIEUW op Inverde.be

Hoe word ik boomverzorger?

Met de Treeworker-opleiding van Inverde kan je je droom waarmaken en eindelijk kiezen voor die carrièreswitch. Maar wat houdt zo’n opleiding nu precies in? Wat kost het en kan je het combineren met je huidige job?

Lees alles over het vak op Inverde.be/hoe-word-ik-boomverzorger

Deze opleidingen mag je zeker niet missen

Ontdek het volledige aanbod opleidingen in het thema Boomverzorging