ETT - Bomen en schimmels - Mycological Tree Assessment

zwammen
 • Inhoud

  In de visie van bosecoloog en mycoloog Gerrit Jan Keizer hoort bij iedere boomsoort een samenhangend geheel van levensvormen zoals bacteriën, insecten, schimmels en talrijke andere micro-organismen: het boomsoorteigen ecosysteem. Deze levensvormen behoren tot de symbionten, parasieten, afbrekers van dood hout en strooisel of hebben op een andere manier een relatie met de boom. In het boomsoorteigen ecosysteem en de levenscyclus van bomen spelen zwammen een doorslaggevende rol. Zij vervullen bovendien een signaalfunctie omdat ze het best waarneembaar zijn door de vruchtlichamen die ze vormen. Naar gelang de leeftijd of conditie van de boom verandert, verandert ook de samenstelling van het ecosysteem rondom en op of in de boom.

  Op basis hiervan ontwikkelde Gerrit Jan Keizer Mycological Tree Assessment: een manier om aan de hand van zwammen de veiligheid van een boom te beoordelen. Als de boom gezond is, komen er bijvoorbeeld ectomycorrhizae voor. Ze verschijnen in opeenvolgende fases van de levenscyclus van de boom. Als de boom verzwakt, krijgen parasitaire schimmels hun kans. De aanwezigheid of afwezigheid van bepaalde zwamsoorten zegt dus iets over de toestand van de boom in positieve of negatieve zin. Als je mycologische kennis combineert met kennis van bomen en boommechanica, dan kun je je een goed beeld vormen van de staat en het toekomstperspectief van een boom. Vooral als je de boom langere tijd volgt.

  Deze workshop wordt gegeven door Gerrit Jan Keizer.

  Het theoretische gedeelte in de voormiddag wordt gevolgd door een terreinbezoek in de namiddag. Je ontvangt ook het boek van Gerrit Jan Keizer: 'De verborgen boom - het boomsoorteigen ecosysteem van onze inheemse naald- en loofbomen'.

  Mis deze kans niet want expert Gerrit Jan Keizer gaat volgend jaar met pensioen!

 • Praktische Info

  Voorkennis

  • European Tree Worker certificaat of gelijkwaardig door opleiding en ervaring in boomverzorging en bomenbeheer
  • Je hebt een basiskennis van schimmels en bomen

  Bespaar op de opleiding

  Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.

 • Voor wie?
  • Boomverzorgers
  • Bomenbeheerders
 • Lesgever
  Gerrit Jan Keizer

  Gerrit Jan Keizer

  Gerrit Jan Keizer is mycoloog en bosecoloog. Hij is gespecialiseerd in de relaties tussen schimmels en paddenstoelen of zwammen, en heeft meerdere boeken over dit onderwerp geschreven. Hij is docent bij Inverde en organiseert workshops en masterclasses Mycological Tree Assessment methodiek voor European Tree Workers en European Tree Technicians.

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Gerelateerde opleidingen