Tree Worker Academy: Demonteren: Telekraan

Telekraan
 • Inhoud

  Een mobiele telescoopkraan gebruiken bij demontage en velling van bomen heeft heel wat voordelen. Hierdoor kunnen onstabiele bomen snel en efficiënt gedemonteerd worden in grotere delen.  En dit zelfs wanneer er weinig of geen plaats is onder de boom zelf. 

  Tijdens deze opleiding leer je hoe je dat doet. Onder begeleiding van ervaren instructeurs krijg je de mogelijkheid om zelf bomen met de telescoopkraan te demonteren. Tegelijk leer je handige technieken en kleine tips en tricks. 

  Aan de hand van toelichtingen ter plaatse en het ter beschikking gestelde lesmateriaal leer je ook meer over de optredende krachten, de procedures bij de telekraan en het veilig werken langs de weg. We gaan ook dieper in op de wettelijke beperkingen en potentiële gevaren waarmee je rekening moeten houden. 

  Na deze opleiding: 

  • Kun je een mobiele telekraan inzetten en gebruiken bij velling of demontage en de mogelijkheden en beperkingen hiervan begrijpen; 

  • Ken je veilige demontagetechnieken in combinatie met een mobiele telescoopkraan en kan je deze ook toepassen; 

  • Ken je de wettelijke regels bij het gebruik van een mobiele telescoopkraan in de boomverzorging en kan je deze ook toepassen. 

  Deze praktijktraining is het sluitstuk uit de reeks demonteren. 

  Ontdek het volledige opleidingsgamma van de Tree Worker Academy

  Deze opleiding kadert in een reeks van opleidingen binnen de Tree Worker Academy. Ontdek het volledige opleidingsgamma op onze overzichtspagina

   
 • Programma

  Dag 1:

  • wetgeving, lasttabellen en risicoanalyse
  • aanslagtechnieken, opstellingsplan en werkorganisatie
  • zaagtechnieken

  Dag 2:

  • demontage van bomen, demo en praktijklessen met aanwezige telescoopkraan
 • Praktische Info

  Voorkennis

  European Tree Worker-certificaat of een andere opleiding boomverzorging en basiservaring met het afbreken van bomen.

  Mee te nemen materiaal

  Het is de bedoeling dat je je eigen werk- en klimmaterialen gebruikt (omdat je deze het beste kent).

  Bespaar op de opleiding

  Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.

 • Voor wie?

  Deze opleiding is bedoeld voor boomverzorgers met basiservaring in demontage en velling.

   
 • Lesgever
  Yves de Roder

  Yves de Roder

  Yves is 25 jaar zelfstandig ondernemer geweest, waarvan een 12-tal jaar als uitvoerend en coördinerend boomverzorger. Hij is gecertificeerd als European Tree Worker en European Tree Technician, en is ook  gespecialiseerd in veiligheid. Hij is een gedreven lesgever met een brede theoretische kennis. Deze past hij toe in zijn praktijklessen boomverzorging.

  Dries Van den Bossche

  Dries Van den Bossche

  Dries is opgegroeid op een boerderij in Baardegem met een prachtige parktuin die verscheidene indrukwekkende bomen bevat. Het actieve leven zit letterlijk in zijn DNA. Na zijn loopbaan als officier bij Defensie en een voortgezette vorming als milieucoördinator, koos Dries resoluut voor de boomverzorging. Hij behaalde na zijn opleiding het Europees certificaat. Dries heeft ondertussen zeer veel ervaring in de technischere vellingen en demontages, ook door middel van hijskranen.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen