Wetgeving van voedselbossen

Opleidingsgamma voedselbossen

 Opleidingsgamma voedselbossen: wetgeving
Nu inschrijven
Startdatum:
7 mei 2024
Locatie:
Webinar (Online)
Jouw prijs:
€ 79,00 (incl. 21% BTW)
 • Inhoud

  Misverstand: “Naaldbossen - zeker dode - mag je zonder vergunning vervangen door voedselbossen.” 

  Zomaar overal in Vlaanderen voedselbossen aanleggen kan niet. Zowel op beboste als niet-beboste terreinen zijn vergunningen nodig of kan het aanplanten verboden zijn. Je hebt in veel gevallen ook een vergunning nodig voor het graven van poelen, het oppompen van grondwater of het plaatsen van constructies zoals een composttoilet, schuilhok of een waterreservoir. Voor je het weet heb je illegaal ontbost of natuurwaardes geschaad en krijg je natuur- of bouwinspectie op bezoek.

  Om duidelijkheid te brengen in het complexe web aan wetgeving in relatie tot voedselbossen organiseren Inverde en BOS+ deze webinar en excursie. Tijdens de webinar komt het volledige scala aan regels dat in voedselbossen kan spelen aan bod. Vervolgens kan je tijdens de excursie op het terrein praktijkervaring opsnuiven.

  Webinar

  Tijdens de webinar bespreken we in detail de actuele wetgeving die van toepassing is op agro-ecologische systemen met bomen. Daarbij gaan we dieper in op de vegetaties die juridisch als bos worden beschouwd en ontdekken we of jouw systeem met bomen daaronder valt. We bespreken de verschillende vergunningen die je nodig kan hebben om bomen te planten, poelen te graven, constructies te plaatsen en water op te pompen. Ook of je dieren mag houden en vruchten mag plukken om er confituur van te  maken en verkopen, komt uitgebreid aan bod.   

  Excursie

  Tijdens de excursie brengen we een bezoek aan Eetbos Deinze. Dat is een natuur-inclusieve boerderij waar geëxperimenteerd wordt met voedselproductie uit diverse agro-ecologische systemen met bomen. De enthousiaste initiatiefnemers Hilde Eylenbosch en Piet Moerman, leiden ons rond in hun eetbos en delen hun ervaringen als nieuwkomer in de sector. Het project wordt zelfs gedeeltelijk wetenschappelijk opgevolgd door ILVO en HOGent. Zij onderzoeken de stikstoffixatie door bomen, de invloed van menging van soorten, en volgen de biodiversiteit op.

  De volledige opleiding wordt gegeven door Liselot Ledene, expert natuurwetgeving bij Inverde. De excursie wordt begeleid door Hilde Eylenbosch en Piet Moerman.  

  Ontdek het volledige opleidingsgamma voedselbossen

  Deze webinar en excursie maken deel uit van het opleidingsgamma voedselbossen. Ontdek alle opleidingen op onze overzichtspagina.

 • Programma

  Tijdens de webinar komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod: 

  • Voedselbossen: begripsbepaling en (gebrek aan) definitie  
  • Bos is een beladen begrip in Vlaanderen: juridische definitie “bos” volgens art.3 van het Bosdecreet, regels van het Bosdecreet. 
  • Verschillende uitgangssituaties en de juridische gevolgen: voedselbossen aanplanten op niet beboste terreinen vs. voedselbossen realiseren in bestaande bossen, ‘onbedoelde ontbossingen’, tips om voedselbossen uit het Bosdecreet te houden 
  • Overlopen wetgeving die van toepassing kan zijn op voedselbossen: 
  1. Bosdecreet 
  2. Wetgeving ruimtelijke ordening (VCRO) en de stedenbouwkundige vergunningsplicht van toepassing op voedselbossen 
  3. Natuurdecreet 
  4. VLAREM 
  5. Decreet onroerend erfgoed 
  6. Veldwetboek/burgerlijk wetboek 
  7. Wetgeving voedselveiligheid & bij de verwerking van producten 
  8. Landbouwwetgeving 
  9. Wetgeving bij het houden van dieren  
  • Ruimte voor vragen tussendoor
 • Praktische Info

  Inschrijven

  • Je kan de webinar volgen zonder deel te nemen aan de excursie.
  • Wil je graag ook deelnemen aan de excursie? Dan koop je de webinar + excursie aan.
  • Je alleen voor de excursie inschrijven is niet mogelijk. Om de excursie te volgen heb je de correcte theoretische kennis nodig. Die verwerf je tijdens de webinar.

  Webinar

  Technische vereisten

  • De webinar kan je best volgen in Google Chrome.
  • Zorg dat je een goede internetverbinding hebt.

  Cursusmateriaal 

  In je leeromgeving 

  • vind je de presentatie van de webinar.
  • vind je de link om je te registreren in ons webinarplatform.

  Excursie

  Meebrengen

  • Eigen drank
  • Aangepaste kledij afhankelijk van de weersomstandigheden
  • Wandelschoenen

  Bespaar op de opleiding

  Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.

 • Voor wie?

  Deze opleiding is voor iedereen met interesse in voedselbossen, gaande van beleidsmakers tot mensen die een terrein willen aankopen en aan de slag gaan.

  Voorkennis

  Je hebt geen voorkennis nodig.

 • Lesgever
  Liselot Ledene

  Liselot Ledene

  Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.

   

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
7 mei 2024
Locatie:
Webinar (Online)
Jouw prijs:
€ 79,00 (incl. 21% BTW)

Gerelateerde opleidingen