Wetgeving van voedselbossen

Opleidingsgamma voedselbossen

 Opleidingsgamma voedselbossen: wetgeving
 • Inhoud

  Misverstand: “Naaldbossen - zeker dode - mag je zonder vergunning vervangen door voedselbossen.” 

  Zomaar overal in Vlaanderen voedselbossen aanleggen kan niet. Zowel op beboste als niet-beboste terreinen zijn vergunningen nodig of kan het aanplanten verboden zijn. Je hebt in veel gevallen ook een vergunning nodig voor het graven van poelen, het oppompen van grondwater of het plaatsen van constructies zoals een composttoilet, schuilhok of een waterreservoir. Voor je het weet heb je illegaal ontbost of natuurwaardes geschaad en krijg je natuur- of bouwinspectie op bezoek.

  Om duidelijkheid te brengen in het complexe web aan wetgeving in relatie tot voedselbossen organiseren Inverde en BOS+ deze webinar. Tijdens de webinar komt het volledige scala aan regels dat in voedselbossen kan spelen aan bod.

  Tijdens de webinar bespreken we in detail de actuele wetgeving die van toepassing is op agro-ecologische systemen met bomen. Daarbij gaan we dieper in op de vegetaties die juridisch als bos worden beschouwd en ontdekken we of jouw systeem met bomen daaronder valt. We bespreken de verschillende vergunningen die je nodig kan hebben om bomen te planten, poelen te graven, constructies te plaatsen en water op te pompen. Ook of je dieren mag houden en vruchten mag plukken om er confituur van te  maken en verkopen, komt uitgebreid aan bod.   

  Ontdek het volledige opleidingsgamma voedselbossen

  Deze webinar maakt deel uit van het opleidingsgamma voedselbossen. Ontdek alle opleidingen op onze overzichtspagina.

   

  Ben je geïnteresseerd in een webinar maar kun je het niet live bijwonen? Geen probleem, schrijf je gerust in, want al onze webinars zijn achteraf beschikbaar om opnieuw te bekijken.

 • Programma

  Tijdens de webinar komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod: 

  • Voedselbossen: begripsbepaling en (gebrek aan) definitie  
  • Bos is een beladen begrip in Vlaanderen: juridische definitie “bos” volgens art.3 van het Bosdecreet, regels van het Bosdecreet. 
  • Verschillende uitgangssituaties en de juridische gevolgen: voedselbossen aanplanten op niet beboste terreinen vs. voedselbossen realiseren in bestaande bossen, ‘onbedoelde ontbossingen’, tips om voedselbossen uit het Bosdecreet te houden 
  • Overlopen wetgeving die van toepassing kan zijn op voedselbossen: 
  1. Bosdecreet 
  2. Wetgeving ruimtelijke ordening (VCRO) en de stedenbouwkundige vergunningsplicht van toepassing op voedselbossen 
  3. Natuurdecreet 
  4. VLAREM 
  5. Decreet onroerend erfgoed 
  6. Veldwetboek/burgerlijk wetboek 
  7. Wetgeving voedselveiligheid & bij de verwerking van producten 
  8. Landbouwwetgeving 
  9. Wetgeving bij het houden van dieren  
  • Ruimte voor vragen tussendoor
 • Praktische Info

  Webinar

  Technische vereisten

  • De webinar kan je best volgen in Google Chrome.
  • Zorg dat je een goede internetverbinding hebt.

  Cursusmateriaal 

  In je leeromgeving 

  • vind je de presentatie van de webinar.
  • vind je de link om je te registreren in ons webinarplatform.

  Bespaar op de opleiding

  Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.

 • Voor wie?

  Deze opleiding is voor iedereen met interesse in voedselbossen, gaande van beleidsmakers tot mensen die een terrein willen aankopen en aan de slag gaan.

  Voorkennis

  Je hebt geen voorkennis nodig.

 • Lesgever
  Liselot Ledene

  Liselot Ledene

  Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.

   
  Sander Van Daele

  Sander Van Daele

  Sander werkt bij BOS+ voornamelijk aan bosuitbreidingsdossiers maar daarnaast volgt hij ook al 10 jaar het thema agroforestry op in Vlaanderen. Door medewerking aan verschillende projecten en begeleiding te verzorgen van grondeigenaars komt hij bijna dagelijks in aanraking met al het lekkers dat de bos- en natuurwetgeving te bieden heeft. BOS+ voorziet inhoudelijke en financiële ondersteuning voor de aanleg van bossen en daarvoor is Sander het aanspreekpunt.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen