Kleinfruit in voedselbossen

Opleidingsgamma voedselbossen

Mannelijke handen plukken rijpe bramen van takken
  • Inhoud

    Misverstand: “Aangezien frambozen en aardbeien van nature bosplanten zijn, zullen ze meer fruit produceren in de schaduw in het voedselbos.”  

    De wilde voorouders van veel kleinfruit-planten groeien van nature in bosranden en zelfs in redelijk beschaduwde plekken in het bos. Het klopt dan ook dat beperkte schaduw in tijden van hittegolven net een voordeel kan zijn, want dan is de hitte- en droogtestress minder. De lekkerste bessen en hoogste opbrengsten zullen echter over het algemeen in volle zon groeien. Daar kunnen de vruchten het best afrijpen. 

    Om dit misverstand uit de wereld te helpen, organiseren Inverde en BOS+ deze webinar en excursie over kleinfruit in voedselbossen, in samenwerking met UGent, KUL en PC Fruit. Tijdens de webinar komt de wetenschappelijk onderbouwde theorie aan bod. Vervolgens kan je tijdens de excursie op het terrein praktijkervaring opsnuiven.

    Webinar

    Tijdens de webinar komt het kennisgebaseerde beheer van kleinfruitsoorten aan bod. Het gaat dan over rode bes, zwarte bes, kruisbes, braam, framboos, tayberry, Japanse wijnbes, blauwe bes, kiwi en kiwibes, Gojibes, honingbes, appelbes en duindoorn.   


    Excursie

    De excursie brengt ons naar De Daalkouter waar bezielers Hannes en Betse ons op sleeptouw nemen door hun vrije zelfplukboerderij, bloemenplukweide, teelt van paddenstoelen en voedselbosje. Ter plaatse genieten we van onze picknick. Vervolgens bezoeken we ‘Grondig’, een plukboerderij met LEF (lokaal, ecologisch en fair). Er wordt op ecologische wijze onder andere een ruim assortiment klein fruit geproduceerd voor de korte keten. Bezielster Elise leidt ons enthousiast rond en vertelt ons hoe ze biodiversiteit en landschapswaarden aan een gezonde bedrijfslogica weet te koppelen.

    De volledige opleiding wordt gegeven door hoofdlector Tuinbouw Filip Debersaques van de Vakgroep Plant en Gewas van UGent. De excursie wordt begeleid door de bedrijfsleiders van De Daalkouter en Grondig.

    Ontdek het volledige opleidingsgamma voedselbossen

    Deze webinar en excursie maken deel uit van het opleidingsgamma voedselbossen. Ontdek alle webinars en excursies op onze overzichtspagina.

  • Programma

    Tijdens de webinar komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod: 

    • Introductie over kleinfruitteelt in voedselbossen en de uitdagingen waarmee men geconfronteerd kan worden. 

    • Vervolgens wordt dieper ingegaan op rassenkeuze, standplaatsvereisten, bloei, teelt, beheer, toepassingen en uitdagingen van: rode bes,  zwarte bes, Worcesterbes, jostabes, crandallbes, prairiebes, braambes, framboos (zomer- en herfstframboos), Japanse wijnbes, loganbes, taybes, boysonbes, tummelbes, silvanbes, blauwe bes, veenbes, blauwe bosbes, vossebes, kiwi en kiwibes, gojibes, honingbes, duindoorn, appelbes. 

    Er is ruimte voor vragen tussendoor.

  • Praktische Info

    Inschrijven

    • Je kan de webinar volgen zonder deel te nemen aan de excursie.
    • Wil je graag ook deelnemen aan de excursie? Dan koop je de webinar + excursie aan.
    • Je alleen voor de excursie inschrijven is niet mogelijk. Om de excursie te volgen heb je de correcte theoretische kennis nodig. Die verwerf je tijdens de webinar.

    Webinar

    Technische vereisten

    • De webinar kan je best volgen in Google Chrome.
    • Zorg dat je een goede internetverbinding hebt.

    Cursusmateriaal 

    In je leeromgeving 

    • vind je de presentatie van de webinar;
    • vind je de link om je te registreren in ons webinarplatform;

    Excursie

    Meebrengen

    • Eigen drank
    • Aangepaste kledij afhankelijk van de weersomstandigheden
    • Wandelschoenen

    Bespaar op de opleiding

    Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.

  • Voor wie?

    Deze opleiding is voor iedereen met interesse in voedselbossen, gaande van beleidsmakers tot mensen die een terrein willen aankopen en aan de slag gaan.

    Voorkennis

    Je hebt geen voorkennis nodig.

  • Lesgever
    Filip Debersaques

    Filip Debersaques

    Filip doceert bij de vakgroep plant en gewas van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen (UGent). Hij is er oa. verantwoordelijk voor het opleidingsonderdeel Fruitteelt aan de opleiding Master Biowetenschappen. Ook is hij actief in binnen- en buitenland om de teelt van kiwibes (Actinida arguta) te onderzoeken en te optimaliseren. Hij is een fervent tuinier met een passie voor kleinfruit.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen