Kettingzaaggebruik - ECS4 - Windval en beschadigde bomen

Europese Kettingzaagnormen

ECS 4 - windval en beschadigde bomen
Nu inschrijven
Startdatum:
9 september 2024
Locatie:
Pijnven (Limburg)
Jouw prijs:
€ 515,00 (incl. 21% BTW)
  • Inhoud

    Na een hevige wind of storm kunnen bomen voor gevaar zorgen. Daarom moeten de omgevallen bomen zo snel mogelijk worden verankerd en de gescheurde of ontwortelde bomen worden verwijderd. En dat op een veilige en verantwoorde manier. Hoe je dat doet, leer je tijdens deze opleiding.

    Tijdens twee opleidingsdagen leer je zwaar overhangende en deels ontwortelde bomen veilig vellen en wortelplaten beveiligen. Ook het vellen van bomen met beschadigde kronen komt aan bod. En je bekijkt hoe je liermateriaal en treklijnen gebruikt in verschillende potentieel gevaarlijke situaties.

    Je leert hierbij aangepaste technieken om te beletten dat het hout verder openscheurt, zodat een maximum van de resterende kwaliteit behouden blijft. Je ontdekt hoe je rekening houdt met de werforganisatie en afstemming met collega's om de werken veilig uit te voeren.

    Kortom, in deze opleiding leer je alles wat je moet weten en kunnen om het bijhorende examen ECC4 succesvol af te leggen. Op voorwaarde dat je voldoende oefenuren op de teller hebt.

    Voorkennis is vereist 

    Je volgde de opleidingen kettingzaaggebruik ECS 1, 2 en 3 én Lieropstellingen bij moeilijke vellingen, liefst minder dan vijf jaar geleden. Wie niet aan deze voorwaarde voldoet, zal niet worden toegelaten om met een kettingzaag te werken.

  • Programma

    Dag 1

    Eerst krijg je een theoretische uiteenzetting van de verschillende stappen die je moet volgen bij opwerken van stormhout en het vellen van bomen in potentieel gevaarlijke situaties en de ECS4 normen worden toegelicht. Daarna volgt een gezamenlijke velling waarin alle stappen in de praktijk nog eens gedetailleerd uit de doeken worden gedaan.

    Dag 2

    Op deze dag begeleiden we je intensief en sturen je vaardigheden bij. We leren je hierbij om op details en afwerking te letten zodat je de boom veilig en gericht kan sturen met het juiste zaagwerk en hulpmiddelen.

  • Praktische Info

    Mee te nemen

    • Weerbestendige kledij die vuil mag worden
    • Werkhandschoenen
    • Eventueel een extra paar sokken om een goede pasvorm te garanderen bij het dragen van veiligheidslaarzen
    • Lunchpakket
    • Breng voor de namiddag van dag 1 en ook voor de tweede lesdag je eigen drank mee
    • Pen en papier
    • PBM’s zoals voorgeschreven bij ECS (persoonlijke beschermingsmiddelen)

    Voorziene materialen

    • Koffie, thee en water zijn voorzien in het leslokaal tijdens de voormiddag van dag 1.
    • Inverde zorgt voor de nodige kettingzagen en alle bijhorende materialen.
    • Inverde voorziet geen PBM’s.

    Cursusmateriaal

    • Presentaties en sjablonen te downloaden via 'mijn leeromgeving'

    Erkenningsregeling

    • Deze opleiding komt in aanmerking voor de erkenningsregeling voor bosexploitanten en kopers van hout in openbare bossen.

    Bespaar op de opleiding

    • Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.
    • Deze opleidingsmodule is erkend onder het stelsel van Vlaams opleidingsverlof, maar enkel wanneer je modules combineert voor minstens 32u. De opleidingsmodule is erkend voor 14u en heeft als registratienummer: ODB-1003120.
    • Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingscheques

    Opgelet!

    • Voorkennis is vereist! Je volgde de opleidingen kettingzaaggebruik ECS 1, 2 en 3 én Lieropstellingen bij moeilijke vellingen, liefst minder dan vijf jaar geleden. Wie niet aan deze voorwaarde voldoet, zal niet worden toegelaten om met een kettingzaag te werken.
    • Op de praktijklocatie in het bos kan je niet altijd rekenen op gsm-ontvangst.
  • Voor wie?

    Iedereen die op een veilige manier ontwortelde en/of beschadigde bomen wil leren vellen in potentieel gevaarlijke situaties én het werk wil leren organiseren. Deze opleiding richt zich tot de meer ervaren kettingzaaggebruiker die goed vertrouwd is met het vellen van bomen die dikker zijn dan de lengte van het zaagblad.

    Voorkennis is vereist

    Je volgde de opleidingen kettingzaaggebruik ECS 1, 2 en 3 én Lieropstellingen bij moeilijke vellingen, liefst minder dan vijf jaar geleden. Wie niet aan deze voorwaarde voldoet, zal niet worden toegelaten om met een kettingzaag te werken.

  • Lesgever
    Filip De Bleeckere

    Filip de Bleeckere

    Filip heeft meer dan 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant en ruim 15 jaar als praktijklesgever bij Inverde. Hij heeft daardoor heel wat expertise opgedaan omtrent bosbeheer in de praktijk. Als praktijklesgever heeft hij ook veel nationale en internationale ervaring in de Europese standaarden en certificaten in alle niveaus voor het kettingzaaggebruik.

    Kris Hofkens

    Kris Hofkens

    Na zijn studies technische landbouw heeft Kris zijn kennis verder uitgebreid met onder andere de opleiding  boomverzorging. Na enkele jaren in de praktijk kwam hij in 2005 bij Inverde terecht als lesgever. Hij is gespecialiseerd in boombeheer en volgt met verve de European Chainsaw Certificates op.

    Yves de Roder

    Yves de Roder

    Yves is 25 jaar zelfstandig ondernemer geweest, waarvan een 12-tal jaar als uitvoerend en coördinerend boomverzorger. Hij is gecertificeerd als European Tree Worker en European Tree Technician, en is ook  gespecialiseerd in veiligheid. Hij is een gedreven lesgever met een brede theoretische kennis. Deze past hij toe in zijn praktijklessen boomverzorging.

    Valentijn De Cock

    Valentijn De Cock

    Valentijn is van opleiding landschaps-en tuinarchitect. Na enkele jaren in de praktijk, werkt hij al meer dan 15 jaar als praktijkinstructeur bij Inverde. Hij is inhoudelijk verantwoordelijk voor meerdere technische opleidingen, zoals onder andere bosmaaier, ECS 1 en 2, en het snoeien van hagen en heesters. Hij is ook gespecialiseerd in de oude techniek van het haagvlechten. Daarnaast werkt hij mee aan de opleiding ecologische landschapsinrichting. En is hij betrokken in enkele Europese projecten zoals Forestry EduTrainer en Forests for Health.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
9 september 2024
Locatie:
Pijnven (Limburg)
Jouw prijs:
€ 515,00 (incl. 21% BTW)

Gerelateerde opleidingen