Kettingzaaggebruik - Examen ECC4

Examen Europees Kettingzaag Certificaat

ECC4
  • Inhoud

    Met een Europees kettingzaagcertificaat (ECC) op zak, mag je vol vertrouwen beweren dat jij weet hoe je veilig en deskundig werkt met de kettingzaag. Werkgevers weten dat ook. Om je felbegeerde ECC-certificaat niveau 1, 2, 3 of 4 te halen moet je slagen voor het bijhorende examen. Geen verrassende vragen of opdrachten: voor niveau 4 word je gewoon getest op je kennis van de Europese kettingzaagnormen niveau 4: windval en beschadigde boomveltechnieken (ECS4).

    Het ECC 4-examen bestaat enkel uit een praktische proef. Er wordt van je verwacht dat je drie stammen van ontwortelde bomen los zaagt van de wortelkluit. Hierbij moet er minstens één wortelplaat gefixeerd worden met een lieropstelling of een andere geschikte machine. Dan vel je een beschadigde boom en werkt deze op volgens de voorschriften van de beoordelaar. Je gebruikt hierbij aangepaste technieken om te beletten dat het hout verder openscheurt, zodat een maximum van de resterende kwaliteit behouden blijft. Hierbij moet je ook rekening houden met de werforganisatie voor de algemene veiligheid en stem je af met collega's om de werken verantwoord uit te voeren.

    Om je slaagkans op het examen te vergroten, volg je best op voorhand de bijhorende opleiding ECS 4.

  • Programma

    Het examen wordt individueel afgenomen en duurt maximum 3 uur. Jouw aanvangsuur wordt je vooraf meegedeeld.

    Het examen bestaat uit een praktische test:

    • In een windvalperceel een volledige werforganisatie en planning opstellen om:
    • minimum 3 stammen los te zagen van hun wortelplaten , waarvan minstens 1 met lier-beveiligde opstelling
    • minimum 1 ontwortelde of beschadigde boom te vellen
  • Praktische Info

    Mee te nemen

    • Weerbestendige kledij die vuil mag worden
    • Werkhandschoenen
    • Je meldt je op je examen aan in PBM’s zoals voorgeschreven bij ECC (persoonlijke beschermingsmiddelen).
    • Alle PBM’s zijn intact, de zaagbeschermende vezels onbeschadigd, met de juiste normering en CE-conformiteit en hun gebruiksduur is niet overschreden.
    • Tip: je eigen kettingzaag en velhulpmiddelen! Er zijn ook machines van Inverde ter beschikking maar je eigen zaag ken je het beste, dus breng ze gewoon mee. Zorg wel dat deze tip-top in orde is zodat je er na het starten en proefdraaien direct mee aan de slag kan.

    Voorziene materialen

    • Inverde zorgt voor reservekettingzagen en mogelijke velhulpmiddelen.

    De Europese Kettingzaagnormen

    • Inverde engageert zich om te voldoen aan de Europese Kettingzaagnormen (European Chainsaw Standards of ECS’s), een schaal met ‘minimum standards’ die is ontwikkeld en goedgekeurd door een internationaal team van kettingzaagexperts in Europa.
    • Raadpleeg hier de Europese kettingzaagnormen niveau 4: windval en beschadigde boomveltechnieken (ECS4)

    Opgelet!

    • Schrijf je op tijd in. Want de inschrijvingen voor deze examens worden 2 weken op voorhand afgesloten.
    • Op de praktijklocatie in het bos kan je niet altijd rekenen op gsm-ontvangst

    Erkenningsregeling

    • Dit examen komt in aanmerking voor de erkenningsregeling voor bosexploitanten en kopers van hout in openbare bossen

    Bespaar op de opleiding

    • Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.
    • Deze opleidingsmodule is erkend onder het stelsel van Vlaams opleidingsverlof, maar enkel wanneer je modules combineert voor minstens 32u. De opleidingsmodule is erkend voor 2u en heeft als registratienummer: ODB-1003120.
    • Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingscheques
  • Voor wie?

    Iedereen die reeds geslaagd is voor het examen Kettingzaaggebruik – gevorderde veltechnieken (ECC3) en zijn/haar kennis en vaardigheden voor het over veilig kettingzaaggebruik wil testen volgens de Europese kettingzaagnormen niveau 4: windval en beschadigde boomveltechnieken (ECS4) en zo een ECC4 certificaat wil behalen.

  • Lesgever
    Kris Hofkens

    Kris Hofkens

    Na zijn studies technische landbouw heeft Kris zijn kennis verder uitgebreid met onder andere de opleiding  boomverzorging. Na enkele jaren in de praktijk kwam hij in 2005 bij Inverde terecht als lesgever. Hij is gespecialiseerd in boombeheer en volgt met verve de European Chainsaw Certificates op.

    Filip De Bleeckere

    Filip de Bleeckere

    Filip heeft meer dan 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant en ruim 15 jaar als praktijklesgever bij Inverde. Hij heeft daardoor heel wat expertise opgedaan omtrent bosbeheer in de praktijk. Als praktijklesgever heeft hij ook veel nationale en internationale ervaring in de Europese standaarden en certificaten in alle niveaus voor het kettingzaaggebruik.

    Yves de Roder

    Yves de Roder

    Yves is 25 jaar zelfstandig ondernemer geweest, waarvan een 12-tal jaar als uitvoerend en coördinerend boomverzorger. Hij is gecertificeerd als European Tree Worker en European Tree Technician, en is ook  gespecialiseerd in veiligheid. Hij is een gedreven lesgever met een brede theoretische kennis. Deze past hij toe in zijn praktijklessen boomverzorging.

    Valentijn De Cock

    Valentijn De Cock

    Valentijn is van opleiding landschaps-en tuinarchitect. Na enkele jaren in de praktijk, werkt hij al meer dan 15 jaar als praktijkinstructeur bij Inverde. Hij is inhoudelijk verantwoordelijk voor meerdere technische opleidingen, zoals onder andere bosmaaier, ECS 1 en 2, en het snoeien van hagen en heesters. Hij is ook gespecialiseerd in de oude techniek van het haagvlechten. Daarnaast werkt hij mee aan de opleiding ecologische landschapsinrichting. En is hij betrokken in enkele Europese projecten zoals Forestry EduTrainer en Forests for Health.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen