Kettingzaaggebruik - examen ECC4

Examen Europees Kettingzaag Certificaat

ECC4
 • Inhoud

  In België gebeuren jaarlijks tientallen zware ongelukken met kettingzagen, zowel bij mensen die dagelijks met een kettingzaag werken als bij occasionele gebruikers. Ook in andere Europese landen (en over de hele wereld) zijn ongevallen met een kettingzaag een veel voorkomende zaak.

  Om het aantal ongelukken met een kettingzaag bij boomverzorging en bosbouwwerkzaamheden te verminderen op Europees niveau, werd een operationeel en duurzaam certificeringsysteem voor kettingzaaggebruikers uitgewerkt. Een eerste stap in dit certificeringproces was het opstellen van een normenschaal en het ontwikkelen van examenprocedures die toepasbaar zijn in elke Europees land en die ondersteund worden door de industrie en de boomverzorgings- en bosbouwsector.

  In het kader van dit Europees certificeringsysteem organiseert Inverde vanaf 2013 examens op verschillende niveaus.

  Het examen ECC4 - Windval en beschadigde bomen houdt in dat je grondig getest wordt volgens de European Chainsaw Standards 4 (Europese kettingzaagnormen 4 - Windval en beschadigde boomveltechnieken). Tijdens het examen wordt nagegaan of je in staat bent om het werk en de omgeving veilig en efficiënt te organiseren. Daarnaast wordt getest of je de technieken en kennis hebt om ontwortelde en beschadigde bomen op een veilige en verantwoorde manier met behulp van het gepaste materiaal te vellen en op te werken volgens de opdracht.

  Opgelet: werk je met een kettingzaag in de bossen van het Agentschap voor Natuur en Bos? Dan moet je sinds 1 september 2019 beschikken over het gepaste niveau van het European Chainsaw Certificate (ECC). >meer info

 • Programma

  Het examen bestaat uit twee delen:

  • een theoretische test
  • een praktische proef

  Wie slaagt voor dit examen, ontvangt een Europees Certificaat Kettingzaaggebruik 4 - Windval en beschadigde boomveltechnieken. Dit certificaat is het bewijs dat je vaardigheden getest zijn volgens de hoogstaande en veeleisende Europese kettingzaagnormen. Met dit certificaat kan je ook aan de slag in andere Europese landen die werken volgens de Europese kettingzaagnormen.

   
 • Praktische Info

  Opgelet

  Schrijf je op tijd in. Want de inschrijvingen voor deze examens worden 2 weken op voorhand afgesloten.

  Voorkennis

  Je behaalde met succes ECC1, ECC2 en ECC3.

  De Europese Kettingzaagnormen

  Inverde engageert zich om te voldoen aan de Europese Kettingzaagnormen (European Chainsaw Standards of ECS’s), een schaal met ‘minimum standards’ die is ontwikkeld en goedgekeurd door een internationaal team van kettingzaagexperts in Europa. Raadpleeg hier de Europese kettingzaagnormen 4 - windval en beschadigde bomen.

  Permanente vormingsdag voor de erkenningskaart

  Wanneer je als bosexploitant of koper van hout deelneemt aan een ECC-examen, geldt deze dag als permanente vormingsdag (PV) voor de erkenningskaart.

   
 • Voor wie?

  Iedereen die van zichzelf wil weten of hij voldoende kennis in huis heeft om ontwortelde en beschadigde bomen veilig te vellen.

   
 • Lesgever
  Kris Hofkens

  Kris Hofkens

  Na zijn studies technische landbouw heeft Kris zijn kennis verder uitgebreid met onder andere de opleiding  boomverzorging. Na enkele jaren in de praktijk kwam hij in 2005 bij Inverde terecht als lesgever. Hij is gespecialiseerd in boombeheer en volgt met verve de European Chainsaw Certificates op.

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Gerelateerde opleidingen