Kettingzaaggebruik - examen ECC3

Examen Europees Kettingzaag Certificaat

ECC3
 • Inhoud

  In België gebeuren jaarlijks tientallen zware ongelukken met kettingzagen, zowel bij mensen die dagelijks met een kettingzaag werken als bij occasionele gebruikers. Ook in andere Europese landen (en over de hele wereld) zijn ongevallen met een kettingzaag een veel voorkomende zaak.

  Om het aantal ongelukken met een kettingzaag bij boomverzorging en bosbouwwerkzaamheden te verminderen op Europees niveau, werd een operationeel en duurzaam certificeringsysteem voor kettingzaaggebruikers uitgewerkt. Een eerste stap in dit certificeringproces was het opstellen van een normenschaal en het ontwikkelen van examenprocedures die toepasbaar zijn in elke Europees land en die ondersteund worden door de industrie en de boomverzorgings- en bosbouwsector.

  In het kader van dit Europees certificeringsysteem organiseert Inverde vanaf 2013 examens op verschillende niveaus.

  Het examen ECC3 - gevorderde veltechnieken houdt in dat je grondig getest wordt volgens de European Chainsaw Standards 3 (Europese kettingzaagnormen 3 - Gevorderde veltechnieken). Het is het examen voor het vellen van bomen met een diameter groter dan de lengte van het zaagblad of meer dan 38 cm diameter. Tijdens het examen wordt er getest of je de technieken en kennis hebt om moeilijkere, grotere bomen op een veilige en verantwoorde manier met behulp van het gepaste materiaal te vellen en op te werken volgens de opdracht.

  Het examen bestaat uit twee delen:

  • een theoretische test (meerkeuze vragen)
  • een praktische proef

  Wie slaagt voor dit examen, ontvangt een Europees Certificaat Kettingzaaggebruik - gevorderde veltechnieken. Dit certificaat is het bewijs dat je vaardigheden getest zijn volgens de hoogstaande en veeleisende Europese kettingzaagnormen. Met dit certificaat kan je ook aan de slag in andere Europese landen die werken volgens de Europese kettingzaagnormen.

   

 • Praktische Info

  Bosexploitant of koper van hout

  Wanneer je als bosexploitant of koper van hout slaagt voor een ECC-examen, kan deze dag gelden als permanente vormingsdag (PV) voor de erkenningskaart. Als je niet slaagt, dien je nog een andere permanente vormingsdag te volgen.

  Bossen van het Agentschap voor Natuur en Bos

  Opgelet: werk je met een kettingzaag in de bossen van het Agentschap voor Natuur en Bos? Dan moet je vanaf 1 september 2019 beschikken over het gepaste niveau van het European Chainsaw Certificate (ECC). >meer info

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Gerelateerde opleidingen