Kettingzaaggebruik - examen ECC3

Examen Europees Kettingzaag Certificaat

Kettingzaaggebruik - examen ECC3
 • Inhoud

  Het ECC 3-examen is gebaseerd op de Europese kettingzaagstandaard niveau 3: gevorderde veltechnieken. Het examen bestaat uit een theoretische test met meerkeuzevragen en een praktische proef.

  Tijdens de praktische proef moet je op een veilige en efficiënte manier minstens twee (middel)grote bomen vellen. De bomen zijn dikker dan de lengte van het zaagblad en kunnen naar voor, achter of zijwaarts hangen. Het is bij dit kettingzaag niveau niet langer de bedoeling om één van je bomen vast te laten hangen. Je moet wel bij één van de bomen op een efficiënte en veilige manier een handlieropstelling toepassen. De bomen moeten worden onttakt en doorgekort zoals aangegeven door de beoordelaar.

  Slaag je voor dit examen? Dan ontvang je een Europees Certificaat Kettingzaaggebruik - gevorderde veltechnieken. Dit certificaat is het bewijs dat je vaardigheden getest zijn volgens de hoogstaande en veeleisende Europese kettingzaagnormen. Met dit certificaat kan je ook aan de slag in andere Europese landen die werken volgens de Europese kettingzaagnormen.

  Schrijf je op tijd in. Want de inschrijvingen voor deze examens worden 2 weken op voorhand afgesloten.

 • Programma

  Eén week voor de start van het examen ontvang je de exacte locatie met plan, timing en omschrijving van het ECC3 examen.

 • Praktische Info

  PBM's en materiaal

  • Voor het praktijkgedeelte kan je PBM's en het nodige materiaal bij Inverde lenen. Vraag dit dan vóór de start van de proef aan de lesgever.
  • Met eigen PBM’s en materiaal werken mag ook. Als die voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. Dus géén tophendel en de aanbevolen zaagbladlengte is max. 40cm.

  Voorbereiding op het examen

  Risicoanalyseformulieren, filmpjes van de examendoorloop en de EC-standaarden vind je op op www.ecopedia.be.

  De Europese Kettingzaagnormen

  Inverde engageert zich om te voldoen aan de Europese Kettingzaagnormen (European Chainsaw Standards of ECS’s), een schaal met ‘minimum standards’ die is ontwikkeld en goedgekeurd door een internationaal team van kettingzaagexperts in Europa. Raadpleeg hier de Europese kettingzaagnormen 3 - gevorderde veltechnieken.

  Permanente vormingsdag voor de erkenningskaart

  Wanneer je als bosexploitant of koper van hout deelneemt aan een ECC-examen, geldt deze dag als permanente vormingsdag (PV) voor de erkenningskaart.

   

 • Voor wie?

  Voor iedereen met een kettingzaag werkt in de bossen van het Agentschap voor Natuur en Bos.

 • Lesgever
  Kris Hofkens

  Kris Hofkens

  Na zijn studies technische landbouw heeft Kris zijn kennis verder uitgebreid met onder andere de opleiding  boomverzorging. Na enkele jaren in de praktijk kwam hij in 2005 bij Inverde terecht als lesgever. Hij is gespecialiseerd in boombeheer en volgt met verve de European Chainsaw Certificates op.

  Tom Verhaeghe

  Tom Verhaeghe

  Tom volgde een opleiding groenmanagement en kwam daarna in de boomverzorging terecht. Intussen is de passie voor bomen geëvolueerd naar een passie voor hout. De kettingzaag komt nog zeer regelmatig van pas voor het maken van houten constructies en blijft één van zijn favoriete werktuigen.

  Filip De Bleeckere

  Filip De Bleeckere

  Filip heeft reeds 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant, projectverantwoordelijke in groenprojecten. Hij is al 15 jaar praktijklesgever bij Inverde. Hij heeft daardoor heel wat expertise opgedaan omtrent bosbeheer in de praktijk. Als praktijklesgever heeft ook veel nationale en internationale ervaring in de Europese standaarden en certificaten in alle niveau's voor het kettingzaaggebruik.

   

  Bert Geeraerts

  Bert Geeraerts

  Bert werkt ondertussen al een tiental jaar bij Inverde. Hij behaalde het getuigschrift in de bosbouwbekwaamheid en van pedagogische bekwaamheid. Bert was projectleider voor de ontwikkeling van de brevetteringsapplicatie waarmee Inverde examens afneemt en is nog steeds verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling en het beheer van deze applicatie. Daarnaast is hij redacteur van het kennisdelingsplatform Ecopedia, waar hij vooral het luik materiaal en veiligheid op zich neemt. Bert geeft ook praktijkopleidingen.

  Valentijn De Cock

  Valentijn De Cock

  Valentijn is van opleiding landschaps-en tuinarchitect. Na enkele jaren in de praktijk, werkt hij al meer dan 10 jaar als praktijkinstructeur bij Inverde. Hij is inhoudelijk verantwoordelijk voor meerdere technische opleidingen, zoals onder andere bosmaaier, ECS 1 en 2, en het snoeien van hagen en heesters. Hij is ook gespecialiseerd in de oude techniek van het haagvlechten. Daarnaast werkt hij mee aan de opleiding ecologische landschapsinrichting en de opleiding tot natuurcoach.

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Gerelateerde opleidingen