Kettingzaaggebruik - Examen ECC3

Examen Europees Kettingzaag Certificaat

Examen ECC3
Nu inschrijven
Startdatum:
20 december 2023
Locatie:
Stekene (Oost-Vlaanderen)
Jouw prijs:
€ 519,00 (incl. 21% BTW)
 • Inhoud

  Met een Europees kettingzaagcertificaat (ECC) op zak, mag je vol vertrouwen beweren dat jij weet hoe je veilig en deskundig werkt met de kettingzaag. Werkgevers weten dat ook. Om je felbegeerde ECC-certificaat niveau 1, 2, 3 of 4 te halen moet je slagen voor het bijhorende examen. Geen verrassende vragen of opdrachten: voor niveau 3 word je gewoon getest op je kennis van de Europese kettingzaagstandaard niveau 3: gevorderde veltechnieken.

  Het examen bestaat uit een theoretische test met meerkeuzevragen en een praktische proef. Tijdens de praktische proef moet je op een veilige en efficiënte manier minstens twee (middel)grote bomen vellen. De bomen zijn dikker dan de lengte van het zaagblad en kunnen naar voor, achter of zijwaarts hangen. Het is bij dit kettingzaagniveau niet langer de bedoeling om één van je bomen vast te laten hangen. Je moet wel bij één van de bomen op een efficiënte en veilige manier een (hand)lieropstelling toepassen. De bomen moeten worden onttakt en doorgekort zoals aangegeven door de beoordelaar.

  Om je slaagkans op het examen te vergroten, maakten we een hele reeks instructievideo’s. Die kan je gratis bekijken op Ecopedia. En ook op voorhand de bijhorende opleiding ECS 3 volgen is een aanrader.

 • Programma

  Het examen wordt individueel afgenomen en duurt maximum 3 uur. Jouw aanvangsuur wordt je vooraf meegedeeld. Het (correct) starten, proefdraaien en controle van de veiligheidsfuncties van de machine vallen binnen de tijd van de proef.

  Het examen bestaat uit twee delen:

  • Een theoretische test die bestaat uit meerkeuzevragen
  • Een praktische proef waarvoor je 2,5 uur de tijd hebt en die bestaat uit:
   • Minimum twee vellingen met aangepaste techniek. En op een veilige, efficiënte en ergonomische manier. Je onttakt en kort af volgens beschrijving ter plaatse.
   • De bomen kunnen rechtop staan, voor- of achterover hellen. Er moet een lieropstelling gebruikt worden om aan te tonen dat je dit volgens de veiligheidsregels kan:
    • De velling kan met een verantwoorde lieropstelling ondersteund worden. En met een veilige positie, opstelling en correcte materiaalkeuze.
    • Of indien één van deze bomen blijft hangen in een andere moet de gevelde boom met een veilige lieropstelling neer gehaald worden.
   • De bomen zijn dikker dan de zaagbladlengte (1x > 38cm en 1x > 56 cm op velhoogte).

  Tips: risicoanalyseformulieren zijn ter beschikking en de filmpjes van de examendoorloop en de EC-standaarden van zijn te vinden op Ecopedia.

 • Praktische Info

  Mee te nemen

  • Weerbestendige kledij die vuil mag worden
  • Werkhandschoenen
  • Je meldt je op je examen aan in PBM’s zoals voorgeschreven bij ECC (persoonlijke beschermingsmiddelen).
  • Alle PBM’s zijn intact, de zaagbeschermende vezels onbeschadigd, met de juiste normering en CE-conformiteit en hun gebruiksduur is niet overschreden.
  • Tip: je eigen kettingzaag en velhulpmiddelen! Er zijn ook machines van Inverde ter beschikking maar je eigen zaag ken je het beste, dus breng ze gewoon mee. Zorg wel dat deze tip-top in orde is zodat je er na het starten en proefdraaien direct mee aan de slag kan.

  Voorziene materialen

  • Inverde zorgt voor reservekettingzagen en mogelijke velhulpmiddelen.

  De Europese Kettingzaagnormen

  • Inverde engageert zich om te voldoen aan de Europese Kettingzaagnormen (European Chainsaw Standards of ECS’s), een schaal met ‘minimum standards’ die is ontwikkeld en goedgekeurd door een internationaal team van kettingzaagexperts in Europa.
  • Raadpleeg hier de Europese kettingzaagstandaard niveau 3: gevorderde veltechnieken.

  Opgelet!

  • Schrijf je op tijd in. Want de inschrijvingen voor deze examens worden 2 weken op voorhand afgesloten.
  • Op de praktijklocatie in het bos kan je niet altijd rekenen op gsm-ontvangst

  Erkenningsregeling

  • Dit examen komt in aanmerking voor de erkenningsregeling voor bosexploitanten en kopers van hout in openbare bossen
 • Voor wie?

  Voor iedereen die geslaagd is voor het Europese kettingzaagnormen 2 - Basisvelling (ECC2) en zijn/haar kennis over veilig kettingzaaggebruik wil testen volgens de Europese kettingzaagstandaard niveau 3: gevorderde veltechnieken en zo een ECC3-certificaat wil behalen.

 • Lesgever
  Kris Hofkens

  Kris Hofkens

  Na zijn studies technische landbouw heeft Kris zijn kennis verder uitgebreid met onder andere de opleiding  boomverzorging. Na enkele jaren in de praktijk kwam hij in 2005 bij Inverde terecht als lesgever. Hij is gespecialiseerd in boombeheer en volgt met verve de European Chainsaw Certificates op.

  Filip De Bleeckere

  Filip de Bleeckere

  Filip heeft meer dan 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant en ruim 15 jaar als praktijklesgever bij Inverde. Hij heeft daardoor heel wat expertise opgedaan omtrent bosbeheer in de praktijk. Als praktijklesgever heeft hij ook veel nationale en internationale ervaring in de Europese standaarden en certificaten in alle niveaus voor het kettingzaaggebruik.

  Ruben Rogier

  Ruben Rogier

  Na zijn opleiding pedagogiek, ging Ruben aan de slag als onderwijs- en vormingsverantwoordelijke in een gemeentelijke administratie. De lokroep van de natuur bleek echter te groot: Ruben schoolde zich om tot uitvoerend boomverzorger en ging daarna als zelfstandige aan de slag. Via praktijkervaring, een niet in te tomen interesse in bomen en volgehouden zelfstudie, groeide hij door tot boomtechnisch adviseur voor grotere boombestanden en -projecten. Die jarenlange ervaring geeft hij met passie door aan boomverzorgers en –adviseurs in spe.

  Tom Verhaeghe

  Tom Verhaeghe

  Tom volgde een opleiding groenmanagement en kwam daarna in de boomverzorging terecht. Intussen is de passie voor bomen geëvolueerd naar een passie voor hout. De kettingzaag komt nog zeer regelmatig van pas voor het maken van houten constructies en blijft één van zijn favoriete werktuigen.

  Valentijn De Cock

  Valentijn De Cock

  Valentijn is van opleiding landschaps-en tuinarchitect. Na enkele jaren in de praktijk, werkt hij al meer dan 15 jaar als praktijkinstructeur bij Inverde. Hij is inhoudelijk verantwoordelijk voor meerdere technische opleidingen, zoals onder andere bosmaaier, ECS 1 en 2, en het snoeien van hagen en heesters. Hij is ook gespecialiseerd in de oude techniek van het haagvlechten. Daarnaast werkt hij mee aan de opleiding ecologische landschapsinrichting. En is hij betrokken in enkele Europese projecten zoals Forestry EduTrainer en Forests for Health.

  Yves de Roder

  Yves de Roder

  Yves is 25 jaar zelfstandig ondernemer geweest, waarvan een 12-tal jaar als uitvoerend en coördinerend boomverzorger. Hij is gecertificeerd als European Tree Worker en European Tree Technician, en is ook  gespecialiseerd in veiligheid. Hij is een gedreven lesgever met een brede theoretische kennis. Deze past hij toe in zijn praktijklessen boomverzorging.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
20 december 2023
Locatie:
Stekene (Oost-Vlaanderen)
Jouw prijs:
€ 519,00 (incl. 21% BTW)

Gerelateerde opleidingen