Examen Natuurmanagement - specialisatie natuurinspecteur

Examen Natuurmanagement - specialisatie natuurinspecteur
 • Inhoud

  Het examen bestaat uit een theoretisch en praktisch onderdeel, meer bepaald een schriftelijk examen en een veldoefening. De veldoefening moet je vooraf maken en uiterlijk bij aanvang van het theoretisch examen schriftelijk bezorgen aan de examenverantwoordelijke ter plaatse. Je mag deze veldoefening ook vooraf mailen naar Liselot Ledene. Wie de veldoefening niet heeft ingediend bij aanvang van het theoretische examen, kan niet deelnemen aan het examen. Hier vind je het examenreglement en de eindtermen.

  Wie slaagt voor het examen zal een getuigschrift voor ‘Natuurmanagement – Specialisatie Natuurinspecteur’ ontvangen. Door te slagen voor het examen bewijs je je kennis over natuurwetgeving en handhaving in Vlaanderen. Het getuigschrift 'Natuurmanagement – Specialisatie Natuurinspecteur’ is een meerwaarde op je CV voor functies binnen de natuursector.

  Je kan inschrijven voor zowel het examen Specialisatie Beleidsadviseur, als het examen Specialisatie Boswachter en het examen Natuurinspecteur.

   
 • Programma

   

   
 • Praktische Info

  Voorkennis

  De te kennen leerstof bestaat uit volgende onderdelen:

  • natuurstreefbeelden en beheer
  • natuurwetgeving
  • communicatieve vaardigheden
  • soortenkennis

  De eindtermen van deze onderdelen vind je hier.

  Daarnaast is het verplicht een veldoefening te maken. Deze moet je vooraf maken en uiterlijk bij aanvang van het theoretisch examen schriftelijk bezorgen aan de examenverantwoordelijke ter plaatse. Je mag deze veldoefening ook vooraf mailen naar Liselot Ledene.
  Naast de eindtermen van de specialisatie moeten ook alle eindtermen van 'Natuurmanagement - basis' gekend zijn. Deze vind je hier.

   
 • Voor wie?

  Voor iedereen die in het bezit is van het getuigschrift 'Natuurmanagement - basis' of het getuigschrift 'Bosbouwbekwaamheid' kan deelnemen aan het examen. Het specialisatiegetuigschrift is geen noodzakelijke voorwaarde om te solliciteren voor de functie Natuurinspecteur bij het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Hiervoor is enkel het basisgetuigschrift nodig. Het behalen van het specialisatiegetuigschrift kan nog gebeuren na aanwerving bij het ANB.

   
 • Lesgever
  Liselot Ledene

  Liselot Ledene

  Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.

   

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Gerelateerde opleidingen