Natuurmanagement - Specialisatie Natuurinspecteur

Natuurmanagement - specialisatie Natuurinspecteur
 • Inhoud

  Inschrijven voor 2022

  De volgende editie start in januari 2022. Sta je op de interesselijst? Dan krijg je een mail van zodra de inschrijvingen zijn geopend.

  Schrijf je in op de interesselijst

  Als natuurinspecteur waak je over de toepassing en naleving van de natuurwetgeving (in brede zin) in Vlaanderen. Je behandelt meldingen, doet vaststellingen op het terrein en tracht bij natuurschade herstel te bekomen. Een natuurinspecteur kan aanmaningen geven bij ernstige overtredingen verbaliseren. De natuurinspecteur communiceert op een correcte en professionele manier met (potentiële) overtreders.

  Dit alles leer je tijdens de opleiding natuurmanagement natuurinspecteur. De opleiding focust op 3 hoofdthema's:

  • Natuurwetgeving
  • Communicatieve vaardigheden
  • Soortenkennis

  Soortenkennis is onontbeerlijk om wetgeving (jacht, bescherming van soorten, herkennen van beschermde vegetaties) te kunnen toepassen. Het leren herkennen van soorten gebeurt in zelfstudie ondersteund door ecopedia.

  De opleiding natuurmanagement natuurinspecteur is een vervolgopleiding na de cursus natuurmanagement basis. Wil je aan deze opleiding beginnen? Dan moet je in het bezit zijn van het getuigschrift Natuurmanagement - basis of het getuigschrift Bosbouwbekwaamheid.

 • Programma
  • Van de twaalf lesdagen gaan er zeven over de sectorregelgeving waarbij je les krijgt over onder andere de bescherming van bossen (Bosdecreet), natuur (Natuurdecreet) en soorten (Soortenbesluit, Jachtwetgeving, Wetgeving Riviervisserij).
  • Wat de wettelijke mogelijkheden inzake handhaving zijn, kom je te weten tijdens een lesdag gegeven door het celhoofd natuurinspectie van Natuur en Bos.
  • Ook schriftelijke communicatie is belangrijk, daarom is er 1 dag les over dit thema.
  • Als afsluiter is er een dag terreinbezoek gepland. Tijdens deze oefening gaan we op stap met de natuurinspecteurs van Natuur en Bos en proeven we van de jobinhoud van een natuurinspecteur.
 • Praktische Info

  In de cursus Natuurmanagement - specialisatie natuurinspecteur ligt de focus op handhaving. Hiervoor heb je kennis nodig van: beschermde natuur, wetgeving en handhaving en hoe je best communiceert.

  Ook soortenkennis is zeer belangrijk. Bij deze cursus hoort een soortenlijst van te kennen soorten. Het leren herkennen van deze soorten is zelfstudie. In het totaal zal je meer dan 200 soorten moeten kennen.

  Voorbereiding

  Er wordt van de cursisten verwacht dat ze de lessen thuis voorbereiden met behulp van de cursustekst en het online lesmateriaal op ecopedia. Reken voor elk lesdag minstens 3 tot 4 uur voorbereiding. Een deel van de lessen zijn excursies waarbij de theorie op het veld wordt uitgelegd aan de hand van praktijkvoorbeelden. Om de leerstof die tijdens de excursies wordt gegeven goed te begrijpen is de voorbereiding thuis essentieel. Zorg dus dat je voldoende tijd hebt om je thuis voor te bereiden op de les of excursie.

  Lessen

  De lesmomenten worden vooral gebruikt voor oefeningen, discussies en excursies waarbij je de leerstof leert toepassen.

  Examen

  Na de cursus wordt een examen georganiseerd waarbij je een getuigschrift kan behalen. Aan dit examen kan je ook meedoen zonder de cursus te volgen.

  Heb je nog vragen?

  Lees dan deze veelgestelde vragen. Vind je geen antwoord op je vraag, dan kan je terecht bij het secretariaat van Inverde via info@inverde.be of 02 658 24 94.

  Bespaar op de opleiding

  • Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.
  • Deze opleiding is erkend onder het stelsel van Vlaams opleidingsverlof. De opleiding is erkend voor 78u en heeft als registratienummer: ODB-0003390.
 • Voor wie?

  Je bent in het bezit van het getuigschrift Natuurmanagement - basis of het getuigschrift Bosbouwbekwaamheid.

   
 • Lesgever
  Liselot Ledene

  Liselot Ledene

  Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.

   
  Wim Massant

  Wim Massant

  Wim is bioloog, vrijwilliger bij Natuurpunt en vader van twee kinderen. Hij volgt de uitbouw van de Ecopedia website en creëert inhoud voor online leren. Wat opleidingen betreft geeft Wim vooral les over natuurbeheer, natuurstreefbeelden en bloemenweides. Kom je Wim tegen op het terrein, dan is hij waarschijnlijk vogels of planten aan het bestuderen.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen