Examen Natuurmanagement - Specialisatie Boswachter

Beheer van de groene ruimte

Zelfstudie Natuurmanagement
Nu inschrijven
Startdatum:
Meerdere datums
Locatie:
Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Jouw prijs:
€ 300,00 (incl. 21% BTW)
 • Inhoud

  Heb je geen tijd voor een volledige lessenreeks Natuurmanagement - Specialisatie Boswachter? Dan is deze voorbereiding op het examen via zelfstudie het best mogelijke begin. Je bereidt je zelfstandig voor op het examen Natuurmanagement - Specialisatie Boswachter. Zo ben je weer een stap dichter bij een zinvolle job waarbij je mee het verschil kan maken voor de Vlaamse natuur.

  Het beheer van natuurterreinen is een boeiende en uitdagende job. Rekening houdend met de verschillende functies van natuur beslis jij over de beheermaatregelen die genomen worden en zorg je voor de correcte uitvoering ervan. Zo zorg je ervoor dat de sociale, economische en ecologische functies van de domeinen in evenwicht zijn. Hiervoor is veel kennis nodig. Dat alles leer je tijdens de zelfstudie Natuurmanagement Specialisatie Boswachter.

  Na je inschrijving krijg je toegang tot de online cursusmap en kan je op de website Ecopedia meer info opzoeken. Zo leer je op jouw tempo alles over natuurstreefbeelden en beheer, natuurwetgeving en communicatieve vaardigheden. Ook soortenkennis is belangrijk. Die heb je nodig om natuurstreefbeelden te herkennen en om wetgeving (jacht, bescherming van soorten) te kunnen toepassen.

  Zonder fysieke lessen of excursies studeer je waar en wanneer je maar wil. Je trekt dan ook zelfstandig de natuur in om de theorie toe te passen in de praktijk. Zo heb je de tijd en ruimte om studeren met werk, gezin en een sociaal leven te combineren.

  Heb je alle leerstof verwerkt? Dan kan je deelnemen aan het examen Natuurmanagement - Specialisatie Boswachter. Vooraf maak je de eindoefening in groep. Die dien je uiterlijk één maand voor het theoretisch examen in. Het examenreglement kan je hier nalezen.

  Als je geslaagd bent voor het examen ontvang je een getuigschrift Natuurmanagement - Specialisatie Boswachter. Zo bewijs je je kennis over natuurbeheer in Vlaanderen. Dat getuigschrift is een meerwaarde op je CV voor functies binnen de natuursector.

  Het is mogelijk om je in te schrijven voor meerdere of alle examens Natuurmanagement.

 • Programma

  Te kennen leerstof

  Oefening in groep

  • Je maakt verplicht een eindoefening. Dit is een groepsoefening die je maakt in een groepje van maximum vier personen. Deze moet je vooraf maken en indienen bij de verantwoordelijke van de oefening. De oefening is een voorwaarde om deel te nemen aan het examen.
 • Praktische Info

  Cursusmateriaal

  • Online toegang tot de cursustekst

  Goed om weten

  • Je moet in het bezit zijn van het getuigschrift Natuurmanagement - basis of het vroegere getuigschrift Bosbouwbekwaamheid.
  • Voorzie voldoende tijd om te leren en de natuur in te gaan om de theorie toe te passen in de praktijk.
  • De cursustekst bestaat uit 300 pagina’s.
  • Je moet een 100-tal soorten en plantenfamilies kunnen herkennen.
  • We raden sterk af om de zelfstudie te starten minder dan drie maanden voor het examenmoment, omwille van praktische redenen (groep vormen voor opdracht) en slaagkansen (te weinig tijd om alle theorie te leren).

  Getuigschrift

  • Als je slaagt voor het examen, ontvang je een getuigschrift.
  • Dat getuigschrift is een meerwaarde voor functies bij natuurorganisaties, gemeentes en provincies.
 • Voor wie?

  Wil je aan deze opleiding beginnen?

  De opleiding Natuurmanagement – Specialisatie Boswachter is een vervolgopleiding na de opleiding Natuurmanagement - basis. Begin je aan de opleiding? Dan moet je in het bezit zijn van het getuigschrift Natuurmanagement - basis of het vroegere getuigschrift Bosbouwbekwaamheid.

   
 • Lesgever
  Liselot Ledene

  Liselot Ledene

  Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.

   
  Sarah Rousseaux

  Sarah Rousseaux

  Sarah is bioloog en werkt bij Inverde aan Europese projecten rond Natura 2000. Ze geeft ook opleidingen en maakt digitale kennis op het online platform Ecopedia.be over o.a. Natura 2000, natuurbeheerplannen en natuurmanagement.

   
  Wim Massant

  Wim Massant

  Wim is bioloog, vrijwilliger bij Natuurpunt en vader van twee kinderen. Hij volgt de uitbouw van de Ecopedia website en creëert inhoud voor online leren. Wat opleidingen betreft geeft Wim vooral les over natuurbeheer, natuurstreefbeelden en bloemenweides. Kom je Wim tegen op het terrein, dan is hij waarschijnlijk vogels of planten aan het bestuderen.

  Petra Vijncke

  Petra Vijncke

  Na 17 jaar als docent Communicatie aan de Arteveldehogeschool en UGent, besloot ik natuureducatie en communicatie te combineren. Ik startte in 2019 als natuureducator bij De Vroente (Kalmthoutse Heide) en als freelance communicatietrainer voor de NME-sector. Elke dag merk ik hoe belangrijk goede communicatie met burgers, overheden, organisaties, … is. En ja, goed communiceren kan je leren.

  Rollin Verlinde

  Rollin Verlinde

  Rollin is gespecialiseerd in ecologie en faunabeheer, maar heeft als bio-ingenieur ook veel kennis over het beheer van bossen, graslanden, waters en exoten. Hij is voornamelijk bezig met de uitbouw van ecopedia.be, het online platform voor bos- en natuurbeheer.

  Willy Verbeke

  Willy Verbeke

  Willy werkt al sinds 1992 bij Natuurinvest en haar voorgangers, waarbij er periodes zijn geweest dat hij vooral bezig was met vegetaties, bosbeheer en hout. De laatste jaren richt hij zich vooral op graslandbeheer en de valorisatie van natuurmaaisel. Hij geeft les en neemt daarnaast deel aan projecten.
  Hannes Cosyns

  Hannes Cosyns

  Hannes is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Zijn loopbaan begon in de Vlaamse bossen. Daaropvolgend verkende hij het tropisch woud van Kameroen, onderzocht hij Boliviaanse nevelwouden en nam de ecologie-economie balans van het bosbeheer in Duitstalig Europa onder de loep. Als expert bosbeheer geeft Hannes les bij Inverde. Daarnaast ontwerpt en ontwikkelt hij impactvolle leeroplossingen en werkt hij mee aan tal van (Europese) projecten.

  Filip De Bleeckere

  Filip De Bleeckere

  Filip heeft meer dan 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant en ruim 15 jaar als praktijklesgever bij Inverde. Hij heeft daardoor heel wat expertise opgedaan omtrent bosbeheer in de praktijk. Als praktijklesgever heeft hij ook veel nationale en internationale ervaring in de Europese standaarden en certificaten in alle niveaus voor het kettingzaaggebruik.

   

  Robbie Goris

  Robbie Goris

  Robbie startte zijn bosloopbaan op z'n vijfde met het omhakken van dode boompjes. Later verdiepte hij zich in de principes van het natuurgetrouw bosbeheer, de productie van kwaliteitshout en ecologisch verantwoorde bosexploitatie.

  Naast het beheer van bossen houdt hij zich ook bezig met lesgeven voor Inverde.

  Koen Pans

  Koen Pans

  Koen heeft een opleiding tuinbouw en boomverzorging gedaan. Vroeger werkte hij bij een tuinaanlegbedrijf en daarna bij Waters en Bossen (het vroegere ANB) als bosarbeider. Toen heeft hij de kans gegrepen om als praktijkinstructeur bosarbeiders op te leiden bij Inverde. Omdat één van zijn grote interesses techniek is, legt hij zich momenteel toe op de grotere machines, in het bijzonder tractoren en alles wat daarbij komt kijken.

  Valentijn De Cock

  Valentijn De Cock

  Valentijn is van opleiding landschaps-en tuinarchitect. Na enkele jaren in de praktijk, werkt hij al meer dan 15 jaar als praktijkinstructeur bij Inverde. Hij is inhoudelijk verantwoordelijk voor meerdere technische opleidingen, zoals onder andere bosmaaier, ECS 1 en 2, en het snoeien van hagen en heesters. Hij is ook gespecialiseerd in de oude techniek van het haagvlechten. Daarnaast werkt hij mee aan de opleiding ecologische landschapsinrichting. En is hij betrokken in enkele Europese projecten zoals Forestry EduTrainer en Forests for Health.

Inschrijven

Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)

Examen Natuurmanagement - Specialisatie Boswachter - in Brussel (Hendrik Concsciencegebouw)

 • za 17 september 2022 09:30 - 12:30 | Brussel
€ 300,00
(incl. 21% BTW)
Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)

Examen Natuurmanagement - Specialisatie Boswachter - in Brussel (Hendrik Concsciencegebouw)

 • za 17 september 2022 13:30 - 16:30 | Brussel
€ 300,00
(incl. 21% BTW)

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
Meerdere datums
Locatie:
Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Jouw prijs:
€ 300,00 (incl. 21% BTW)

Gerelateerde opleidingen