Examen Natuurmanagement - specialisatie boswachter

 Boswachter bij vaart
 • Inhoud

  Het examen bestaat uit een theoretisch en praktisch onderdeel, meer bepaald een schriftelijk examen en een veldoefening. De veldoefening moet je vooraf maken en doorsturen naar de verantwoordelijke van de oefening. Dien je de veldoefening te laat in? Dan kan je niet deelnemen aan het examen. Het examenreglement kan je hier nalezen.

  Slaag je voor het examen? Dan ontvang je een getuigschrift voor ‘Natuurmanagement – Specialisatie Boswachter’. Door te slagen voor het examen bewijs je je kennis over natuurbeheer in Vlaanderen. Het getuigschrift 'Natuurmanagement – Specialisatie Boswachter' is een meerwaarde op je CV voor functies binnen de natuursector.

  Volg je deze cursus in zelfstudie? Schrijf je dan in voor het examen. Zo krijgen je na de inschrijving toegang tot het cursusmateriaal en alle informatie over de veldoefening.

  Het is mogelijk om je in te schrijven voor meerdere of alle examens Natuurmanagement.

 • Praktische Info

  De te kennen leerstof bestaat uit de volgende onderdelen:

  • natuurstreefbeelden en beheer
  • natuurwetgeving
  • communicatieve vaardigheden
  • soortenkennis

  De eindtermen van deze onderdelen vind je hier.

  Daarnaast is het verplicht een veldoefening te maken. Deze moet je vooraf maken en doorsturen naar de verantwoordelijke van de oefening

  Naast de eindtermen van de specialisatie moeten ook alle eindtermen van 'Natuurmanagement - basis' gekend zijn. Deze vind je hier.

   
 • Voor wie?

  Voor iedereen die in het bezit is van het getuigschrift 'Natuurmanagement - basis' of het getuigschrift 'Bosbouwbekwaamheid' kan deelnemen aan het examen. Het specialisatiegetuigschrift is geen noodzakelijke voorwaarde om te solliciteren voor de functie van boswachter bij het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Hiervoor is enkel het basisgetuigschrift nodig. Het behalen van het specialisatiegetuigschrift kan ook nog gebeuren na aanwerving bij het ANB.

   
 • Lesgever
  Wim Massant

  Wim Massant

  Wim is bioloog, vrijwilliger bij Natuurpunt en vader van twee kinderen. Hij volgt de uitbouw van de Ecopedia website en creëert inhoud voor online leren. Wat opleidingen betreft geeft Wim vooral les over natuurbeheer, natuurstreefbeelden en bloemenweides. Kom je Wim tegen op het terrein, dan is hij waarschijnlijk vogels of planten aan het bestuderen.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen