Examen Natuurmanagement - specialisatie boswachter

Beheer van de groene ruimte

Zelfstudie Natuurmanagement
Nu inschrijven
Startdatum:
14 september 2024
Locatie:
Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Jouw prijs:
€ 300,00 (incl. 21% BTW)
  • Inhoud

    Heb je geen tijd voor een volledige lessenreeks Natuurmanagement - specialisatie boswachter? Dan is deze voorbereiding op het examen via zelfstudie het best mogelijke begin. Je bereidt je zelfstandig voor op het examen Natuurmanagement - specialisatie boswachter. Zo ben je weer een stap dichter bij een zinvolle job waarbij je mee het verschil kan maken voor de Vlaamse natuur.

    Het beheer van natuurterreinen is een boeiende en uitdagende job. Rekening houdend met de verschillende functies van natuur beslis jij over de beheermaatregelen die genomen worden en zorg je voor de correcte uitvoering ervan. Zo zorg je ervoor dat de sociale, economische en ecologische functies van de domeinen in evenwicht zijn. Hiervoor is veel kennis nodig. Dat alles leer je tijdens de zelfstudie Natuurmanagement specialisatie boswachter.

    Na je inschrijving krijg je toegang tot de online cursusmap en kan je op de website Ecopedia meer info opzoeken. Zo leer je op jouw tempo alles over natuurstreefbeelden en beheer, natuurwetgeving en communicatieve vaardigheden. Ook soortenkennis is belangrijk. Die heb je nodig om natuurstreefbeelden te herkennen en om wetgeving (jacht, bescherming van soorten) te kunnen toepassen.

    Zonder fysieke lessen of excursies studeer je waar en wanneer je maar wil. Je trekt dan ook zelfstandig de natuur in om de theorie toe te passen in de praktijk. Zo heb je de tijd en ruimte om studeren met werk, gezin en een sociaal leven te combineren.

    Heb je alle leerstof verwerkt? Dan kan je deelnemen aan het examen Natuurmanagement - specialisatie boswachter. Vooraf maak je de eindoefening in groep. Die dien je uiterlijk één maand voor het theoretisch examen in.

    Als je geslaagd bent voor het examen ontvang je een getuigschrift Natuurmanagement - specialisatie boswachter. Zo bewijs je je kennis over natuurbeheer in Vlaanderen. Dat getuigschrift is een meerwaarde op je CV voor functies binnen de natuursector.

    Het is mogelijk om je in te schrijven voor meerdere of alle examens Natuurmanagement.

  • Programma

    Te kennen leerstof

    • De te kennen leerstof voor het examen kan je in bijlage vinden op deze pagina.

    Oefening in groep

    • Je maakt verplicht een eindoefening. Dit is een groepsoefening die je maakt alleen of in een groep van maximum vier personen. Deze moet je vooraf maken en indienen bij de verantwoordelijke van de oefening. De oefening is een voorwaarde om deel te nemen aan het examen.
  • Praktische Info

    Cursusmateriaal

    • Online toegang tot de cursustekst

    Goed om weten

    • Je moet in het bezit zijn van het getuigschrift Natuurmanagement - basis of het vroegere getuigschrift Bosbouwbekwaamheid.
    • Voorzie voldoende tijd om te leren en de natuur in te gaan om de theorie toe te passen in de praktijk.
    • De cursustekst bestaat uit 300 pagina’s.
    • Je moet een 100-tal soorten en plantenfamilies kunnen herkennen.
    • We raden sterk af om de zelfstudie te starten minder dan drie maanden voor het examenmoment, omwille van praktische redenen (groep vormen voor opdracht) en slaagkansen (te weinig tijd om alle theorie te leren).

    Getuigschrift

    • Als je slaagt voor het examen, ontvang je een getuigschrift.
    • Dat getuigschrift is een meerwaarde voor functies bij natuurorganisaties, gemeentes en provincies.
  • Voor wie?

    Wil je aan deze opleiding beginnen?

    De opleiding Natuurmanagement – specialisatie boswachter is een vervolgopleiding na de opleiding Natuurmanagement - basis. Begin je aan de opleiding? Dan moet je in het bezit zijn van het getuigschrift Natuurmanagement - basis of het vroegere getuigschrift Bosbouwbekwaamheid.

  • Lesgever
    Liselot Ledene

    Liselot Ledene

    Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.

     
    Petra Vijncke

    Petra Vijncke

    Petra werkte jarenlang als docent Communicatie (Arteveldehogeschool en UGent), maar besloot in 2017 om volop te gaan voor de combinatie 'natuur & communicatie'. Ze werkt als wetenschapscommunicator bij het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) en vertaalt wetenschappelijke onderzoeken in lekentaal. Ze ervaart er elke dag hoe belangrijk het is om goed, respectvol en duidelijk te communiceren met burgers, overheden, organisaties, pers en belanghebbenden.

    rollin

    Rollin Verlinde

    Rollin is gespecialiseerd in ecologie en faunabeheer, maar heeft als bio-ingenieur ook veel kennis over het beheer van bossen, graslanden, waters en exoten. Hij is voornamelijk bezig met de uitbouw van ecopedia.be, het online platform voor bos- en natuurbeheer.

    Hannes Cosyns

    Hannes Cosyns

    Hannes is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Zijn loopbaan begon in de Vlaamse bossen. Daaropvolgend verkende hij het tropisch woud van Kameroen, onderzocht hij Boliviaanse nevelwouden en nam de ecologie-economie balans van het bosbeheer in Duitstalig Europa onder de loep. Als expert bosbeheer geeft Hannes les bij Inverde. Daarnaast ontwerpt en ontwikkelt hij impactvolle leeroplossingen en werkt hij mee aan tal van (Europese) projecten.

    Filip De Bleeckere

    Filip de Bleeckere

    Filip heeft meer dan 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant en ruim 15 jaar als praktijklesgever bij Inverde. Hij heeft daardoor heel wat expertise opgedaan omtrent bosbeheer in de praktijk. Als praktijklesgever heeft hij ook veel nationale en internationale ervaring in de Europese standaarden en certificaten in alle niveaus voor het kettingzaaggebruik.

    Koen Pans

    Koen Pans

    Koen heeft een opleiding tuinbouw en boomverzorging gedaan. Vroeger werkte hij bij een tuinaanlegbedrijf en daarna bij Waters en Bossen (het vroegere ANB) als bosarbeider. Toen heeft hij de kans gegrepen om als praktijkinstructeur bosarbeiders op te leiden bij Inverde. Omdat één van zijn grote interesses techniek is, legt hij zich momenteel toe op de grotere machines, in het bijzonder tractoren en alles wat daarbij komt kijken.

    Valentijn De Cock

    Valentijn De Cock

    Valentijn is van opleiding landschaps-en tuinarchitect. Na enkele jaren in de praktijk, werkt hij al meer dan 15 jaar als praktijkinstructeur bij Inverde. Hij is inhoudelijk verantwoordelijk voor meerdere technische opleidingen, zoals onder andere bosmaaier, ECS 1 en 2, en het snoeien van hagen en heesters. Hij is ook gespecialiseerd in de oude techniek van het haagvlechten. Daarnaast werkt hij mee aan de opleiding ecologische landschapsinrichting. En is hij betrokken in enkele Europese projecten zoals Forestry EduTrainer en Forests for Health.

    Arne

    Arne Deriemaecker

    Arne is bioloog (major: ecologie en natuurconservatie), bio-ingenieur (milieutechnologie) en gepassioneerd natuurbelever.  Hij werkt sinds september 2022 bij Natuurinvest rond de topics heidebeheer, Natura 2000, natuurbeheerplannen, invasieve exoten en natuurinclusief bouwen (Europees Interregproject Natuur-inbouw). Daarvoor was hij zes jaar lesgever wetenschappen in het secundair onderwijs. Arne zijn reizen draaien rond biodiversiteit in Europa en ver daarbuiten.

    Iris

    Iris Moeneclaey

    Iris is opgeleid als bioloog met een specialisatie in ecologie. Ze is gebeten door planten en deed een doctoraat over graslandherstel. Ze geeft les bij Inverde over thema’s als graslandbeheer, plantengemeenschappen en biodiversiteit. ‘De juiste plant op de juiste plaats’ en ‘Verander de wereld, begin in je tuin’ zijn maar enkele van haar stokpaardjes.

    Willy Verbeke

    Willy Verbeke

    Willy is al sinds 1992 werkzaam bij Natuurinvest en zijn voorgangers. Zijn expertise ligt voornamelijk op het gebied van plantkunde, met specifieke focus op praktische toepassingen. Gedurende verschillende periodes heeft hij zich beziggehouden met uiteenlopende aspecten zoals vegetatieonderzoek, bosbeheer, graslandbeheer, biomassavalorisatie en houtbeheer. Recentelijk heeft hij zijn aandacht verlegd naar bomen en bossen. Naast zijn werkzaamheden als onderzoeker geeft hij ook les en neemt actief deel aan diverse projecten.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
14 september 2024
Locatie:
Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Jouw prijs:
€ 300,00 (incl. 21% BTW)

Gerelateerde opleidingen