Natuurmanagement - specialisatie Boswachter

Natuurmanagement - specialisatie Boswachter
 • Inhoud

  Als boswachter sta je in de eerste plaats in voor het beheer van de eigen terreinen van Natuur en Bos. Je werkt mee aan de uitwerking van beheerplannen en zorgt voor een correcte uitvoering ervan zodat de sociale, economische en ecologische functies van de domeinen in evenwicht zijn.

  Dat alles leer je tijdens de opleiding Natuurmanagement - specialisatie boswachter. Die opleiding focust op drie hoofdthema's:

  • Natuurstreefbeelden en beheer
  • Natuurwetgeving
  • Communicatieve vaardigheden

  Over het onderdeel natuurstreefbeelden en beheer krijg je het meeste les. Maar ook de andere onderdelen zijn belangrijk. Daarnaast is soortenkennis belangrijk. Soortenkennis heb je vooral nodig om natuurstreefbeelden te herkennen. Het leren herkennen van soorten is zelfstudie.

  De opleiding Natuurmanagement - specialisatie boswachter is een vervolgopleiding na de opleiding Natuurmanagement - basis. Wil je aan deze opleiding beginnen? Dan moet je in het bezit zijn van het getuigschrift Natuurmanagement - basis of het getuigschrift Bosbouwbekwaamheid.

 • Programma
  • Van de twaalf lesdagen krijg je zeven dagen les over natuurstreefbeelden, bosbeheer en beheerplannen.
  • Tijdens de les over machines maak je kennis met het beheermateriaal.
  • Ook schriftelijke communicatie is belangrijk, daarom is er één dag les over dit thema.
  • Ook een deel wetgeving is belangrijk voor de toekomstige boswachter.
  • Als afsluiter is er een eindoefening waarin je de opgedane kennis moet toepassen. Deze oefening bereid je thuis voor om ze de laatste lesdag te bespreken.
 • Praktische Info

  In de opleiding Natuurmanagement - specialisatie boswachter ligt de focus op beheer. Soortenkennis is daarbij zeer belangrijk. Bij deze opleiding hoort een soortenlijst van te kennen soorten. Het leren herkennen van deze soorten is zelfstudie. In het totaal zal je meer dan 200 soorten moeten kennen.

  Voorbereiding

  Er wordt van de cursisten verwacht dat ze de lessen thuis voorbereiden met behulp van de cursustekst en het online lesmateriaal op ecopedia. Reken voor elk lesdag minstens 3 tot 4 uur voorbereiding. Een deel van de lessen zijn excursies waarbij de theorie op het veld wordt uitgelegd aan de hand van praktijkvoorbeelden. Om de leerstof die tijdens de excursies wordt gegeven goed te begrijpen is de voorbereiding thuis essentieel. Zorg dus dat je voldoende tijd hebt om je thuis voor te bereiden op de les of excursie.

  Lessen

  De lesmomenten worden vooral gebruikt voor oefeningen, discussies en excursies waarbij je de leerstof leert toepassen.

  Examen

  Na de opleiding wordt een examen georganiseerd waarbij je een getuigschrift kan behalen. Aan dit examen kan je ook deelnemen zonder de opleiding te volgen.

  Heb je nog vragen?

  Lees dan deze veelgestelde vragen. Vind je geen antwoord op je vraag, dan kan je terecht bij het onthaal van Inverde via info@inverde.be of 02 658 24 94.

  Bespaar op de opleiding

  • Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.
  • Deze opleiding is erkend onder het stelsel van Vlaams opleidingsverlof. De opleiding is erkend voor 78u en heeft als registratienummer: ODB-0003390.
 • Voor wie?

  Je bent in het bezit van het getuigschrift Natuurmanagement - basis of het getuigschrift Bosbouwbekwaamheid.

   
 • Lesgever
  Wim Massant

  Wim Massant

  Wim is bioloog, vrijwilliger bij Natuurpunt en vader van twee kinderen. Hij volgt de uitbouw van de Ecopedia website en creëert inhoud voor online leren. Wat opleidingen betreft geeft Wim vooral les over natuurbeheer, natuurstreefbeelden en bloemenweides. Kom je Wim tegen op het terrein, dan is hij waarschijnlijk vogels of planten aan het bestuderen.

  Liselot Ledene

  Liselot Ledene

  Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.

   
  Rollin Verlinde

  Rollin Verlinde

  Rollin is gespecialiseerd in ecologie en faunabeheer, maar heeft als bio-ingenieur ook veel kennis over het beheer van bossen, graslanden, waters en exoten. Hij is voornamelijk bezig met de uitbouw van ecopedia.be, het online platform voor bos- en natuurbeheer.

  Alexandra Mannaert

  Alexandra Mannaert

  Alexandra Mannaert is van opleiding bio-ingenieur in land- en bosbeheer en werkt al meer dan 15 jaar in de sector van bos- en natuurbeheer. In avondschool behaalde ze een diploma als tuinontwerper. Sinds 2008 werkt ze bij Inverde, waar ze zich bezig houdt met opleidingen over tuin- en landschapsinrichting, bosbeheer en het herkennen van bomen en struiken. Daarnaast staan ook het indienen, opvolgen en uitvoeren van Europese projecten rond bos-, groen- en natuurbeheer op haar cv.

  Willy Verbeke

  Willy Verbeke

  Willy werkt al sinds 1992 bij Natuurinvest en haar voorgangers, waarbij er periodes zijn geweest dat hij vooral bezig was met vegetaties, bosbeheer en hout. De laatste jaren richt hij zich vooral op graslandbeheer en de valorisatie van natuurmaaisel. Hij geeft les en neemt daarnaast deel aan projecten.
  Sarah Rousseaux

  Sarah Rousseaux

  Sarah is bioloog en werkt bij Inverde aan Europese projecten rond Natura 2000. Ze geeft ook opleidingen en maakt digitale kennis op het online platform Ecopedia.be over o.a. Natura 2000, natuurbeheerplannen en natuurmanagement.

   
  Koen Pans

  Koen Pans

  Koen heeft een opleiding tuinbouw en boomverzorging gedaan. Vroeger werkte hij bij een tuinaanlegbedrijf en daarna bij Waters en Bossen (het vroegere ANB) als bosarbeider. Toen heeft hij de kans gegrepen om als praktijkinstructeur bosarbeiders op te leiden bij Inverde. Omdat één van zijn grote interesses techniek is, legt hij zich momenteel toe op de grotere machines, in het bijzonder tractoren en alles wat daarbij komt kijken.

  Martin Winnock

  Martin Winnock

  Martin is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Na een korte periode als bosgroepencoördinator bij de Vlaamse Bosgroepen, ging hij aan de slag bij Natuurinvest. Binnen het domein van bosbeheer ontwerpt en ontwikkelt Martin al 10 jaar impactvolle leeroplossingen op maat van de klant. In functie van de leervraag en doelgroep kiest hij hierbij uit een breed scala aan leervormen: van klassieke face-to-face training tot blended of hybride leren met online leermodules.

  Petra Vijncke

  Petra Vijncke

  Na 17 jaar als docent Communicatie aan de Arteveldehogeschool en UGent, besloot ik natuureducatie en communicatie te combineren. Ik startte in 2019 als natuureducator bij De Vroente (Kalmthoutse Heide) en als freelance communicatietrainer voor de NME-sector. Elke dag merk ik hoe belangrijk goede communicatie met burgers, overheden, organisaties, … is. En ja, goed communiceren kan je leren.

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Gerelateerde opleidingen