Welke boomsoorten plant je voor een klimaatonzekere toekomst?

In het kader van klimaatslim bosbeheer is een belangrijk aandachtspunt welke boomsoorten aan te bevelen zijn. Bieden onze soorten voldoende plasticiteit om de klimaatverandering op te vangen? Of is het nodig om nieuwe soorten te introduceren die misschien beter zijn aangepast aan het klimaat van de toekomst? Daarover bestaat heel wat discussie.

Sommige wetenschappers pleiten voor een proactieve aanpak. Daarbij worden zuidelijke boomsoorten geïntroduceerd. Andere onderzoekers zijn eerder terughoudend. Want deze aanpak houdt ook veel onzekerheden en risico’s in. In dit artikel lees je vier wetenschappelijke richtlijnen.

Weerbaarheid door diversiteit

Hierover zijn de onderzoekers het wel eens: de essentie voor een goede weerbaarheid van bossen bij een veranderend klimaat zijn een grote genetische diversiteit en soortendiversiteit. Populaties die al lange tijd lokaal inheems zijn, hebben vaak een brede genetische basis. Daardoor zijn ze vrij robuust. Ze hebben de afgelopen millennia al heel wat klimaatschommelingen doorstaan.

Varieer in herkomst van je plantmateriaal

Voor boomsoorten waarvan we vermoeden dat de genetische basis eerder beperkt is, kan je bij het aanplanten best verschillende aanbevolen herkomsten mengen. Bij populier vertalen we dit naar werken met met multiklonale aanplantingen. Ook bij natuurlijke verjonging kan je de genetische basis verbreden door actief bij te planten met aanbevolen plantmateriaal.

Voorzichtig zijn met exotische boomsoorten

Voor boomsoorten uit andere regio’s zijn er heel wat onzekerheden. Voorzichtigheid is dan ook aangewezen. Beperk de inbreng van nieuwe boomsoorten voorlopig tot experimentele, wetenschappelijk opgevolgde aanplantingen tot hierover meer duidelijkheid is.

Inzetten op robuuste boomsoorten

Uiteraard is het aanbevolen om vooral in te zetten op boomsoorten die robuust zijn en weinig gevoelig voor klimaatextremen en -veranderingen. Maar het is niet vanzelfsprekend om de klimaatgevoeligheid van boomsoorten te beoordelen.

Lees meer op Ecopedia

Lees het volledige artikel op Ecopedia: Ecopedia.be/pagina/welkeboomsoorten-herkomsten-voor-eenklimaatonzekere-toekomst.

Deze opleidingen mag je zeker niet missen

Ontdek het volledige aanbod opleidingen in het thema Natuurkennis