Excursie: Graslandbeheer in de praktijk met Bart Backaert

Bart Backaert
 • Inhoud

  Hoe gaat een stad om met ecologische begrazing en graslandbeheer? Dat kom je te weten tijdens deze excursie. Bart Backaert heeft 40 jaar ervaring bij de groendienst van Aalst, waarvan 20 jaar als hoofd. Hij neemt je mee op sleeptouw en toont hoe Aalst het aanpakt.

  Bart is de gedroomde gids. Hij heeft een passie voor bomen, bezorgdheid voor hoe de natuur gedijt en een geweldig talent voor straffe verhalen. Hij vertelt met humor en branie. Hij toont je hoe Aalst inzet op een diverser natuurleven en het evenwicht houdt tussen groen aanleggen en de natuur haar gang laten gaan. Zo vormde zijn groendienst het gazon in het stadspark om tot een bloemenveld waar zeldzame orchideeën bloeien. De bos-, riet-, bergnacht- en keverorchidee zijn hier al gezien.

  Je verkent Aalst met de fiets. In het stadspark bekijk je de kruidenrijke gazons en ingezaaide bloemenmengsels, vertelt Bart hoe ze het gazon omvormden tot hooilanden en hoe ze ruigtekruiden beheren in parken. In het Osbroek ligt de focus op het beheer van natte hooilanden, het beheer van ruigtekruiden op stortplaatsen, begrazing en het beheer van zomen en randen. Bart neemt je verder mee langs het Heuvelpark en de Gerstjens.

  Deze opleiding kadert in de Green Deal Natuurlijke Tuinen. Zo willen we samen de biodiversiteit in Vlaamse tuinen verhogen.

 • Programma
  • De excursie start in het stadspark en het natuurgebied Osbroek
  • Daarna volgt een fietstocht langs verschillende graslanden en ruigtes in en rond Aalst.
 • Praktische Info

  Mee te brengen

  • Lunchpakket en drank
  • Aangepaste kledij afhankelijk van de weersomstandigheden
  • Fietshelm en veiligheidshesje
 • Voor wie?

  Voor groendiensten, tuinaannemers, tuinarchitecten, natuurbeheerders en iedereen die wil weten hoe een stadsdienst graslanden en kruidachtige vegetatie beheert. Zowel ecologische, als praktische en logistieke aspecten komen aan bod.

  Voorkennis

  Je hebt voor deze excursie geen voorkennis nodig.

 • Lesgever
  Bart Backaert

  Bart Backaert

  Bart Backaert heeft 40 jaar ervaring bij de groendienst van Aalst, waarvan 20 jaar als hoofd. Hij heeft een passie voor bomen, bezorgdheid voor hoe de natuur gedijt en een geweldig talent voor straffe verhalen. Hij vertelt met humor en branie.

   

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen