Excursie: graslandbeheer in de praktijk met Bart Backaert

Bart Backaert
 • Inhoud

  Hoe gaat een stad om met ecologische begrazing en graslandbeheer? Dat kom je te weten tijdens deze excursie. Bart Backaert heeft 40 jaar ervaring bij de groendienst van Aalst, waarvan 20 jaar als hoofd. Hij neemt je mee op sleeptouw en toont hoe Aalst het aanpakt.

  Bart is de gedroomde gids. Hij heeft een passie voor bomen, bezorgdheid voor hoe de natuur gedijt en een geweldig talent voor straffe verhalen. Hij vertelt met humor en branie. Hij toont je hoe Aalst inzet op een diverser natuurleven en het evenwicht houdt tussen groen aanleggen en de natuur haar gang laten gaan. Zo vormde zijn groendienst het gazon in het stadspark om tot een bloemenveld waar zeldzame orchideeën bloeien. De bos-, riet-, bergnacht- en keverorchidee zijn hier al gezien.

  Je verkent Aalst met de fiets. In het stadspark bekijk je de kruidenrijke gazons en ingezaaide bloemenmengsels, vertelt Bart hoe ze het gazon omvormden tot hooilanden en hoe ze ruigtekruiden beheren in parken. In het Osbroek ligt de focus op het beheer van natte hooilanden, het beheer van ruigtekruiden op stortplaatsen, begrazing en het beheer van zomen en randen. Bart neemt je verder mee langs het Heuvelpark en de Gerstjens.

   
 • Programma

   

   
 • Praktische Info

  Voorkennis

  Je hebt voor deze excursie geen voorkennis nodig

   
 • Voor wie?

  Voor groendiensten, tuinaannemers, tuinarchitecten, natuurbeheerders en iedereen die wil weten hoe een stadsdienst graslanden en kruidachtige vegetatie beheert. Zowel ecologische, als praktische en logistieke aspecten komen aan bod.

   
 • Lesgever
  Bart Backaert

  Bart Backaert

  Bart Backaert heeft 40 jaar ervaring bij de groendienst van Aalst, waarvan 20 jaar als hoofd. Hij heeft een passie voor bomen, bezorgdheid voor hoe de natuur gedijt en een geweldig talent voor straffe verhalen. Hij vertelt met humor en branie.

   

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.