Inverde geeft diervriendelijke kettingzaagopleiding in schoontijd

Tijdens de schoontijd leren werken met de kettingzaag? Bij Inverde kan het vanaf dit jaar. In onze Loods in Liedekerke doe je dat vlot, veilig én ergonomisch. Zonder broedende vogels te verstoren. Hoe we dát voor elkaar krijgen, lees je in dit artikel.

De schoontijd loopt van 1 april tot 30 juni. Dan mag je niet in het bos werken. Afhankelijk van de situatie kan die periode zelfs verlengd worden. Het doel? Broedende vogels niet verstoren. Maar ook kwetsbare voorjaarflora, de amfibieëntrek of de dassenburchten worden met de schoontijd beschermd.

“Inverde past die regels strikt toe”, vertelt Valentijn De Cock, praktijklesgever bij Inverde. “Ook dit jaar geven we geen kettingzaaglessen tijdens de schoontijd in bossen.” Toch lukt het om de opleiding kettingzaaggebruik ECS 1 te laten plaatsvinden. Door een simpele, slimme ingreep.

Stammen uit dunning

“Met een aanhangwagen haalden we boomstammen uit het bos”, vertelt Valentijn. “ Die zijn het resultaat van een dunning, nog voor de schoontijd.” In samenspraak met de boswachter, brachten enkele praktijklesgevers de stammen naar de loods van Inverde in Liedekerke. “Die plaats is niet aan de schoontijdregel gebonden. Daardoor kunnen cursisten op de stammen oefenen hoe ze vlot, veilig en ergonomisch met de kettingzaag werken. Zonder dat het een impact heeft op de dieren.”

De opleiding kettingzaaggebruik ECS 1 organiseren nabij een loods heeft nog andere voordelen. “We hebben hier een lokaal waar we de theorie kunnen geven”, vertelt Valentijn. “In het atelier is dan weer alles aanwezig om het onderhoud van machines uit te voeren. Ook de poort van de loods kan open. Zo verloopt alles gegarandeerd coronaproof.”

Deze opleiding mag je zeker niet missen

Ontdek het volledige aanbod opleidingen in het thema Materiaal & Veiligheid