Kettingzaaggebruik - ECS 1 - Onderhoud en doorkorttechnieken

Europese Kettingzaagnormen

ECS 1 - onderhoud en doorkorttechnieken
Nu inschrijven
Startdatum:
Meerdere datums
Locatie:
Meerdere locaties
Jouw prijs:
€ 429,00 (incl. 21% BTW)
 • Inhoud

  Hoe veilig werken met de kettingzaag? Deze tweedaagse opleiding is de perfecte introductie voor beginners en een essentiële opfrissing – of openbaring! – voor ervaren gebruikers.

  Op dag 1 leer je hoe je jezelf en je omgeving optimaal beschermt, hoe je je machine in topconditie houdt en de ketting scherpt. Je krijgt daarbij de kans om te oefenen op machines van verschillende merken en je kan allerlei vijlsystemen uitproberen en vergelijken.

  Op dag 2 oefen je alle courante zaagtechnieken op liggend hout, van doorkorten tot doorsteken. Je leert hoe je vermijdt om je zaagblad te laten klemmen en hoe ermee om te gaan als het toch gebeurt. Er is uitgebreid aandacht voor het voorkomen van de risicovolle terugslag of kickback en tussendoor maak je kennis met handige hulpmiddelen zoals pikhaak, uitsleeptang en kantelhaak.

  Deze opleiding kadert in de Europese Kettingzaagnormen (European Chainsaw Standards of ECS) en je leert dan ook alles wat je moet weten en kunnen om het bijhorende examen ECC1 succesvol af te leggen. Op voorwaarde dat je voldoende oefenuren op de teller hebt.

  De Europese kettingzaagnormen niveau ECS1 kan je hier raadplegen.

 • Programma

  DAG 1 – voormiddag theorie

  Onder andere deze vragen komen aan bod:

  • Hoe zit een kettingzaag in elkaar?
  • Welke veiligheidsvoorzieningen zitten op de kettingzaag?
  • Welke types kettingen bestaan er?
  • Hoe kies je de juiste PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen)?
  • Hoe voer je een laatste-minuut-risicoanalyse uit (LMRA)?

  DAG 1 – namiddag praktijk

  Samen met een collega-cursist doe je het volledige dagelijks onderhoud van een kettingzaag en de belangrijkste onderdelen: zaagblad, ketting, aandrijftandwiel, kettingrem, luchtfilter en starterspoel. Je raakt vertrouwd met de nodige controles van de veiligheidsvoorzieningen en de controles voor het het starten van de machine (bv. de kettingspanning).

  DAG 2 - praktijk

  We beginnen met het in orde maken van onze kettingzagen en een laatste-minuut-risicoanalyse. Dat doen we voordat we de machines startklaar maken om de operationele analyse te kunnen uitvoeren. Zo ga je steeds met een goed werkende - en dus veilige - machine aan het werk. Daarna ga je in duo aan de slag. Terwijl de ene de zaagoefeningen doet, controleert de ander op houding en techniek. Op deze manier leer je van elkaar, terwijl de lesgever doorschuift van groepje naar groepje (maximum 3).

  Technieken die aan bod komen:

  • Doorkorten 
  • Zagen met duwende en trekkende ketting
  • De terugslag- of kickbackzone vermijden
  • De verschillende technieken om door het hout te steken
  • De meest veilige en ergonomische lichaamshouding
  • Trek- en duwzijde van liggend hout inschatten
  • Openscheurend hout voorkomen
  • Geklemd kettingblad voorkomen en/of oplossen
  • Goed gebruik van de kettingrem
  • Gebruik van de pikhaak, uitsleeptang, meterstok, kantelhaak …
 • Praktische Info

  Mee te nemen

  • Weerbestendige kledij die vuil mag worden
  • Werkhandschoenen
  • Lunchpakket en drank
  • Pen en papier (voor dag 1, voormiddag)
  • PBM’s zoals voorgeschreven bij ECC (persoonlijke beschermingsmiddelen)

  Voorziene materialen en PBM’s

  • Inverde zorgt voor de nodige kettingzagen en alle bijhorende materialen
  • Heb je geen eigen persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)? Dan kan je alle PBM’s lenen: zaagbroeken, zaagveilig schoeisel, helmen, gehoorbescherming en handschoenen.

  Cursusmateriaal

  • Het handboek Goede Praktijk Motorzaag is inbegrepen in de prijs van de opleiding
  • Presentaties en sjablonen kan je downloaden via 'mijn leeromgeving'

  Opgelet!

  • Op de praktijklocatie in het bos kan je niet altijd rekenen op gsm-ontvangst

  Erkenningsregeling

  • Deze opleiding komt in aanmerking voor de erkenningsregeling voor bosexploitanten en kopers van hout in openbare bossen

  Bespaar op de opleiding

  Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.

 • Voor wie?
  • Voor al wie wil leren hoe je een kettingzaag gebruikt op een veilige en ergonomische manier, en voor iedereen die zelf wil kunnen instaan voor het basisonderhoud van zijn kettingzaag.
  • Deze opleiding is een vereiste om je te kunnen inschrijven voor een vervolgopleiding zoals ECS 2.

  Geen voorkennis vereist. Dit is een basisopleiding, al blijkt ze vaak ook erg leerrijk voor ervaren kettingzaaggebruikers.

 • Lesgever
  Filip De Bleeckere

  Filip de Bleeckere

  Filip heeft meer dan 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant en ruim 15 jaar als praktijklesgever bij Inverde. Hij heeft daardoor heel wat expertise opgedaan omtrent bosbeheer in de praktijk. Als praktijklesgever heeft hij ook veel nationale en internationale ervaring in de Europese standaarden en certificaten in alle niveaus voor het kettingzaaggebruik.

   

  Kris Hofkens

  Kris Hofkens

  Na zijn studies technische landbouw heeft Kris zijn kennis verder uitgebreid met onder andere de opleiding  boomverzorging. Na enkele jaren in de praktijk kwam hij in 2005 bij Inverde terecht als lesgever. Hij is gespecialiseerd in boombeheer en volgt met verve de European Chainsaw Certificates op.

  Ruben Rogier

  Ruben Rogier

  Na zijn opleiding pedagogiek, ging Ruben aan de slag als onderwijs- en vormingsverantwoordelijke in een gemeentelijke administratie. De lokroep van de natuur bleek echter te groot: Ruben schoolde zich om tot uitvoerend boomverzorger en ging daarna als zelfstandige aan de slag. Via praktijkervaring, een niet in te tomen interesse in bomen en volgehouden zelfstudie, groeide hij door tot boomtechnisch adviseur voor grotere boombestanden en -projecten. Die jarenlange ervaring geeft hij met passie door aan boomverzorgers en –adviseurs in spe.

  Stijn Rowie

  Stijn Rowie

  Stijn is gepassioneerd door duurzaam bosbeheer en een held met de kettingzaag. Sinds 2014 is hij freelance lesgever bij Inverde en deelt hij zijn kennis in de kettingzaagopleidingen. Daarnaast maakt hij ecologische houten constructies en keurbare speeltoestellen. En dat met Vlaams hout uit duurzaam bosbeheer dat hij zelf kapt en verzaagt.

  Tom Verhaeghe

  Tom Verhaeghe

  Tom volgde een opleiding groenmanagement en kwam daarna in de boomverzorging terecht. Intussen is de passie voor bomen geëvolueerd naar een passie voor hout. De kettingzaag komt nog zeer regelmatig van pas voor het maken van houten constructies en blijft één van zijn favoriete werktuigen.

  Valentijn De Cock

  Valentijn De Cock

  Valentijn is van opleiding landschaps-en tuinarchitect. Na enkele jaren in de praktijk, werkt hij al meer dan 15 jaar als praktijkinstructeur bij Inverde. Hij is inhoudelijk verantwoordelijk voor meerdere technische opleidingen, zoals onder andere bosmaaier, ECS 1 en 2, en het snoeien van hagen en heesters. Hij is ook gespecialiseerd in de oude techniek van het haagvlechten. Daarnaast werkt hij mee aan de opleiding ecologische landschapsinrichting. En is hij betrokken in enkele Europese projecten zoals Forestry EduTrainer en Forests for Health.

  Wim Vancraeynest

  Wim Vancraeynest

  Wim werkt al 7 jaar als boomverzorger. Daarvoor gaf hij vooral opleidingen en advies in de maritieme sector. Nu zet hij zijn passie voor lesgeven verder in de boomverzorgerssector. Hij geeft kettingzaagopleidingen, klimmen, waardebepaling van bomen, kroonverankering, werkorganisatie, enzovoort. Na je opleiding kan je hem wel eens tegen het lijf lopen als examinator voor het European Chainsaw Certificate en European Tree Worker.

  Yves de Roder

  Yves de Roder

  Yves is 25 jaar zelfstandig ondernemer geweest, waarvan een 12-tal jaar als uitvoerend en coördinerend boomverzorger. Hij is gecertificeerd als European Tree Worker en European Tree Technician, en is ook  gespecialiseerd in veiligheid. Hij is een gedreven lesgever met een brede theoretische kennis. Deze past hij toe in zijn praktijklessen boomverzorging.

  Bas Verniest

  Bas Verniest

  Bas begon in 2001 opleidingen te volgen in de boomverzorging in binnen- en buitenland. Zo behaalde hij onder andere het European Tree Worker certificaat en was hij meerdere jaren zelfstandig boomverzorger. Inverde werd één van zijn vaste opdrachtgevers voor het geven van kettingzaagopleiding. Zelf bezit hij de certificaten ECC1, 2 en 3. In 2012 maakte hij de overstap naar de beroepsbrandweer,  waar hij vandaag sergeant is bij de brandweerzone Centrum, post Gent.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
Meerdere datums
Locatie:
Meerdere locaties
Jouw prijs:
€ 429,00 (incl. 21% BTW)

Gerelateerde opleidingen