Accu vs. Verbrandingsmotor: is de toekomst van machines elektrisch?

In de groensector kan je er ondertussen niet meer naast kijken: kleine machines met een accu in plaats van de klassieke verbrandingsmotor. Maar wat werkt beter? Onze expert machinegebruik Koen Pans weegt de voordelen en nadelen tegenover elkaar af.

“Een machine met accu is stiller, dus aangenamer in gebruik”, vertelt Koen. “Ten tweede is er geen verbranding. En dus geen brandstof of uitlaatgassen.” Dat is goed voor het milieu en de gezondheid. “Ten slotte moet je niet aan een koord trekken om de machine te starten. Erg gemakkelijk. ”Een machine met een accu heeft ook minder onderhoud nodig. Koen: “Buiten het onderhoud aan de messen, zaagbladen en kettingen natuurlijk.” Dat is volgens hem een sterk voordeel voor professionele gebruikers. “Ook zijn de effectieve verbruikskosten, de aanschafprijs van machine en accu inbegrepen, uiteindelijk lager dan een machine met verbrandingsmotor.”

“Meer en meer zal de verbrandingsmotor plaats ruimen voor de accu.”

Waarom zou je dan nog investeren in een toestel met verbrandingsmotor? “Wel, in de eerste plaats heeft zo’n machine nog steeds meer vermogen ten opzichte van zijn gewicht”, vertelt Koen. “Een machine met accu is voorlopig nog zwaarder dan één met een verbrandingsmotor.” Niet handig als je in een boom moet werken, bijvoorbeeld. “En bij een verbrandingsmotor kom je met 10 liter brandstof al een heel eind. Voor een accu heb je voor een hele werkdag verschillende batterijen nodig. Die moet je kunnen opladen. In een bos of natuurgebied is dat lastig. Ten derde kunnen vriestemperaturen een accu volledig vernielen.”

Die nadelen wegen volgens Koen voorlopig nog niet op tegen de voordelen. En dus blijft de professionele sector voorlopig de verbrandingsmotor gebruiken. “Maar de toekomst is elektrisch”, zegt Koen. “Meer en meer zal de verbrandingsmotor plaats ruimen voor de accu.”

Deze opleidingen mag je zeker niet missen

Ontdek het volledige aanbod opleidingen in het thema Materiaal & Veiligheid