Hagen en heggen - aanleg en beheer

Hagen en heggen - aanleg en beheer
 • Inhoud

  Hagen en heggen, ze hebben heel wat te bieden. Ze zijn een lust voor het oog, een voedselbron of schuilplaats voor vogels. En simpelweg een functionele afscheiding van je perceel. Bovendien hebben ze een grote meerwaarde voor de natuur omdat ze de biodiversiteit sterk kunnen verhogen op een relatief kleine oppervlakte.

  Die haag scheren of heg snoeien lijkt eenvoudiger dan het is. Tijdens deze opleiding overlopen we de aandachtspunten bij de aanleg en leggen we een aantal basisregels uit met betrekking tot het beheer van hagen en heggen.

  Je ontdekt het verschil tussen een ‘haag’ en een ‘heg’. En welke soorten je kiest en hoe je ze aanplant. Ook hoe een plant reageert op snoei, waarom het snoeitijdstip zo belangrijk is en hoe je te werk gaat met een ‘verwilderde’ haag of heg komt in deze opleiding aan bod.

  Na het theoriegedeelte trek je naar buiten. Je bekijkt verschillende hagen en heggen en er worden diverse beheertechnieken gedemonstreerd. Ook de techniek van het heggen leggen of haagvlechten komt aan bod.

  Wil je weten hoe je een haag of heg aanplant of beheert, schrijf je dan in voor deze opleiding.

 • Praktische Info

  Voorkennis

  Je hebt voor deze opleiding geen voorkennis nodig.

  Samenwerking

  Deze opleiding is een samenwerking met het RLBK

  egionaal Landschap Brabantse Kouters

 • Voor wie?
  • Iedereen die in de nabije toekomst hagen, heggen of houtkanten wil aanplanten en graag te weten komt hoe deze te onderhouden.
  • Iedereen die reeds bestaande -al dan niet uitgegroeide- hagen bezit en niet meer goed weet welke ingrepen er mogelijk zijn om het geheel beheerbaar te houden.
 • Lesgever
  Valentijn De Cock

  Valentijn De Cock

  Valentijn is van opleiding landschaps-en tuinarchitect. Na enkele jaren in de praktijk, werkt hij al meer dan 10 jaar als praktijkinstructeur bij Inverde. Hij is inhoudelijk verantwoordelijk voor meerdere technische opleidingen, zoals onder andere bosmaaier, ECS 1 en 2, en het snoeien van hagen en heesters. Hij is ook gespecialiseerd in de oude techniek van het haagvlechten. Daarnaast werkt hij mee aan de opleiding ecologische landschapsinrichting en de opleiding tot natuurcoach.

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Lees ook op Ecopedia

Gerelateerde opleidingen