Natuurgericht beheer van bloemrijke bermen, graslanden en ruigten

Natte ruigte
Nu inschrijven
Startdatum:
22 mei 2024
Locatie:
Gent (Oost-Vlaanderen)
Jouw prijs:
€ 129,00 (incl. 21% BTW)
  • Inhoud

    Duurzaam groenbeheer vraagt om een natuur-geïnspireerde aanpak. Beheerders (ploegbazen, tuiniers) en beheerplanners leren in deze opleiding welke gras- en kruidachtige biotopen er bestaan, waar je ze kan toepassen (park, wegberm of groenzone) en hoe je ze optimaal beheert in functie van natuurwaarde en beeldkwaliteit.  

    Deze biotopen komen aan bod: kruidengazon, bloemrijk grasland of bloemenweide, bloemrijke ruigte en onderbegroeiing. Voor iedere biotoop komen aandachtspunten bij aanleg en omvorming, mogelijke zaadmengsels en beheermaatregelen aan bod. We gaan in op het belang van ontwikkelingsbeheer na inzaai of spontane ontwikkeling, en ook wat sinusbeheer (maaien in wisselende golven) zo interessant maakt voor wilde bestuivers.  

    De voordelen van natuurgericht beheer zijn minder beheer, hogere natuur- en belevingswaarde, en weerbaarheid tegen klimaatextremen (zomerdroogte). Op het terrein bekijken we voorbeelden van ieder biotoop, bespreken we de ontwikkelingsfase en of bijsturing van beheer of omvorming wenselijk is. 

    De voormiddag bestaat uit een theoriegedeelte dat binnen plaatsvindt. Na de middag trekken we met de fiets op excursie langs verschillende biotopen. Aan het eind van de dag heb je als deelnemer een goede basiskennis om zelf aan de slag te gaan met de duurzame ontwikkeling en het gevarieerd beheer van bloemrijke bermen, graslanden en ruigten. Wie zich daarna wil verdiepen in bloemenweiden kan de opleiding ‘Bloemenweiden: aanleg en beheer’ volgen. Wil je vervolgens de biotopen zelf kunnen maaien, dan volg je best onze praktijkopleidingen ‘Werken met de bosmaaier – benzine en accu’ en ‘Tractorgebruik’. 

  • Programma

    Voormiddag: theorie 

    • Overzicht en toepassing gras- en kruidachtige biotopen 

    • Aandachtspunten bij ontwikkeling, aanleg en beheer 

    • Sinusbeheer – ideaal voor wilde bestuivers en beleving 

     

    Namiddag: excursie met de fiets (een tiental km)

    • Voorbeelden van de biotopen in verschillende fasen van ontwikkeling 

    • Is aangepast beheer of omvorming wenselijk en waarom? 

  • Praktische Info

     Mee te brengen 

    • Eigen lunchpakket en drank  

    • Kledij en schoeisel afhankelijk van de weersomstandigheden 

     
    Voorzien materiaal 

    • Er wordt een fiets ter beschikking gesteld voor de excursie. 

     
    Cursusmateriaal 

    • Lesmateriaal kan je downloaden via 'Mijn leeromgeving'. 

  • Voor wie?

    Doelgroep 

    Deze opleiding is gericht aan ploegbazen, groenarbeiders en beheerplanners die hun kennis van duurzaam groenbeheer willen bijschaven. De opleiding is ook interessant voor wie wil groeien in de rol van ecologisch adviseur.  
     

    Voorkennis 

    Voorkennis is niet vereist, maar praktijkervaring met groenbeheer of beheerplanning is wel wenselijk. 

  • Lesgever
    Andreas Demey

    Andreas Demey

    Andreas is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Na zijn doctoraat over de biogeochemie van soortenrijke graslanden, deed hij praktijkgericht onderzoek naar natuurherstel en klimaatadaptief natuurbeheer. Vervolgens stond hij jarenlang dicht bij de beheerpraktijk bij de groendienst van Gent, waar hij zich toelegde op natuurvriendelijk park- en groenbeheer. Nu geeft Andreas les bij Inverde over diverse onderwerpen, waarbij natuurontwikkeling de rode draad vormt.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
22 mei 2024
Locatie:
Gent (Oost-Vlaanderen)
Jouw prijs:
€ 129,00 (incl. 21% BTW)