Bloemenweide - aanleg en beheer

Bloemenweide
  • Inhoud

    Een bloemenweide is wat natuurbeheerders een hooiland noemen. Bloemenweiden of hooilanden bestaan uit meerjarige planten, zoals margriet, wilde peen en knoopkruid. Dit is een groot verschil met een bloemenakker, die uit éénjarige planten bestaat. Typische éénjarige planten van bloemenakkers zijn klaproos en korenbloem.

    Een bloemenweide kan je op verschillende manieren aanleggen. Je kan starten met kale grond en alles inzaaien. Je kan ook beginnen met een bestaand gazon of grasland en hierin een aantal gewenste plantensoorten inbrengen. In beide situaties is het belangrijk dat de grond niet te voedselrijk is want dan krijg je een dominantie van grassen. Na de aanleg is vooral het beheer van belang. Zonder het juiste beheer zal de bloemenrijkdom immers niet blijven bestaan.

    Tijdens deze cursus leer je alles over de aanleg en het beheer van bloemenweides. Zo kan je aan de slag gaan om je eigen bloemenrijkdom te creëren.

    Deze opleiding kadert in de Green Deal Natuurlijke Tuinen. Zo willen we samen de biodiversiteit in Vlaamse tuinen verhogen.

  • Praktische Info

    Voorkennis

    Je hebt voor deze opleiding geen voorkennis nodig.

  • Voor wie?

    Iedereen die een bloemweide wil leren aanleggen en beheren.

  • Lesgever
    Wim Massant

    Wim Massant

    Wim is bioloog, vrijwilliger bij Natuurpunt en vader van twee kinderen. Hij volgt de uitbouw van de Ecopedia website en creëert inhoud voor online leren. Wat opleidingen betreft geeft Wim vooral les over natuurbeheer, natuurstreefbeelden en bloemenweides. Kom je Wim tegen op het terrein, dan is hij waarschijnlijk vogels of planten aan het bestuderen.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.