Bloemenweide - aanleg en beheer

Bloemenweide
Nu inschrijven
Startdatum:
26 juni 2024
Locatie:
Gent (Oost-Vlaanderen)
Jouw prijs:
€ 129,00 (incl. 21% BTW)
 • Inhoud

  Lang wuivend gras, een weelderige bloemenzee en een variatie aan zoemende insecten. Bloemenweides spreken tot de verbeelding en worden steeds populairder. In tuinen en openbare domeinen mag het er sinds kort wel wat wilder aan toe gaan. Een bloemenweide is niet alleen een feest voor het oog. Zo’n weide is ook geweldig voor de biodiversiteit. Bijen, hommels, sprinkhanen en kevers: allemaal willen ze wel een plekje met lang gras en bloemen. 

  Maar de aanleg en het beheer van zo’n bloemenweide heeft soms wat voeten in de aarde. Hoe begin je er nu aan? Welke bloemenmengsels kies je best of is spontane ontwikkeling een optie? Is de keuze afhankelijk van de uitgangssituatie? En hoe blijft zo’n bloemenweide bloemrijk over de jaren? Bij het beheer en de aanleg van bloemenweides in tuinen en openbaar domein komt wel wat kennis en expertise aan te pas. 

  In deze opleiding leer je hoe je de aanleg van een bloemenweide en het duurzaam beheer ervan tot een succes kan maken. Ook reiken we alternatieve groenvormen aan daar waar bloemenweides moeilijk te realiseren zijn. In de namiddag bezoeken we voorbeelden van ingezaaide bloemenweides en spontane natuurontwikkeling en toetsen we theorie aan praktijk. Zo kan jij na deze opleiding zelf aan de slag met bloemenweides: je kent de handvaten tot succes en weet wanneer je het beheer moet bijsturen. 

  Deze opleiding kadert in de Green Deal Natuurlijke Tuinen. Zo willen we samen de biodiversiteit in Vlaamse tuinen verhogen.

 • Programma

  Voormiddag: les

  • Wat is een bloemenweide?
  • Welke bloemenmengsels bestaan er en waar pas je ze toe? Is spontane ontwikkeling een optie?
  • Aandachtspunten bij aanleg (inschatten startsituatie, bodemvoorbereiding, periode en wijze van inzaai, omgaan met storende éénjarigen en wortelonkruiden)

  • Aandachtspunten bij beheer (maaitijdstip, beoordelen van succes, bijsturen beheer) 

  Namiddag: excursie 

  • Voorbeelden van ingezaaide bloemenweiden met verschillende uitgangssituaties en hun specifieke beheer
  • Voorbeelden van spontane natuurontwikkeling  
  • Bespreking van ontwikkelingstoestand en mogelijke bijsturing 
 • Praktische Info

  Mee te nemen

  • Weerbestendige kledij
  • Wandelschoenen die vuil mogen worden
  • Lunchpakket
  • Pen en papier
 • Voor wie?

  Deze opleiding is gericht aan professionelen in de groensector die bloemenweides willen leren aanleggen en beheren, maar ook landschapsarchitecten en ecologisch adviseurs of groenexperten van openbare besturen die instaan voor de keuze van het type bloemenmengsel en de uitvoering en eerste jaren beheer op het terrein opvolgen.

  Voorkennis

  Voorkennis is niet vereist, maar praktijkervaring met groenbeheer is wel wenselijk. 

 • Lesgever
  Andreas Demey

  Andreas Demey

  Andreas is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Na zijn doctoraat over de biogeochemie van soortenrijke graslanden, deed hij praktijkgericht onderzoek naar natuurherstel en klimaatadaptief natuurbeheer. Vervolgens stond hij jarenlang dicht bij de beheerpraktijk bij de groendienst van Gent, waar hij zich toelegde op natuurvriendelijk park- en groenbeheer. Nu geeft Andreas les bij Inverde over diverse onderwerpen, waarbij natuurontwikkeling de rode draad vormt.

  Iris

  Iris Moeneclaey

  Iris is opgeleid als bioloog met een specialisatie in ecologie. Ze is gebeten door planten en deed een doctoraat over graslandherstel. Ze geeft les bij Inverde over thema’s als graslandbeheer, plantengemeenschappen en biodiversiteit. ‘De juiste plant op de juiste plaats’ en ‘Verander de wereld, begin in je tuin’ zijn maar enkele van haar stokpaardjes.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
26 juni 2024
Locatie:
Gent (Oost-Vlaanderen)
Jouw prijs:
€ 129,00 (incl. 21% BTW)