Invasieve exoten van de Unielijst in Plantentuin Meise

Plantentuin Meise
Nu inschrijven
Startdatum:
28 mei 2024
Locatie:
Meise (Vlaams-Brabant)
Jouw prijs:
€ 159,00 (incl. 21% BTW)
  • Inhoud

    Invasieve exoten zijn een bedreiging voor de inheemse biodiversiteit. Daarom werd de Europese Unielijst ontwikkeld. Je mag de soorten op deze lijst niet houden, invoeren, verkopen, kweken of telen. En lidstaten moeten actie ondernemen tegen de introductie en/of verdere verspreiding. 

    Hoe gaat Vlaanderen om met deze uitdaging en wat wordt verwacht van natuurbeheerders? Welke soorten verdienen prioriteit en wat kunnen natuurbeheerders concreet doen om deze soorten aan te pakken?  

    In de voormiddag krijg je van Arne Deriemaecker (Inverde) inzicht in de Europese regelgeving. Je maakt kennis met de drietrapsaanpak om invasieve exoten te beheersen. En je leert aan welke soorten prioriteit verleend wordt op basis van het PriUS-rapport van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). We behandelen ook enkele diersoorten.   

    In de namiddag geeft ervaren bestrijder Koen Van Roeyen ons samen met Arne een rondleiding achter de schermen van de Plantentuin, waar we de Unielijstsoorten sinds 2023 veilig kunnen bestuderen – mét vergunning. Inverde heeft als enige educatieve partner toegang tot deze serres. Een unieke beleving dus! Tijdens de rondleiding leer je hoe je de planten kan herkennen en bestrijden. Zowel water-, oever- als landplanten komen aan bod. 

  • Programma

    Voormiddag

    • Wat is de Europese verordening en wat betekent die voor natuurbeheerders? 

    • Welke invasieve exoten staan op de Unielijst (en waarom)? 

    • Welke aanpak wordt voorgesteld? 

    • Welke soorten verdienen de prioriteit (PriUS)? 

    • Korte voorbeelden van diersoorten 

    Namiddag

    • Rondleiding achter de schermen van Plantentuin Meise onder begeleiding van Koen Van Roeyen en Arne Deriemaecker, met voorbeelden van invasieve exotische planten  

  • Praktische Info

    Mee te nemen

    • Lunchpakket en drank
    • Kledij en schoeisel volgens de weersomstandigheden

    Cursusmateriaal

    • Na de les kan je de presentatie en extra materiaal downloaden via 'Mijn leeromgeving'.
  • Voor wie?

    Deze opleiding is voor iedereen die professioneel in aanraking komt met invasieve exoten, zoals terreinbeheerders en medewerkers van provincies, steden en gemeenten.  

    Voorkennis is niet nodig. 

  • Lesgever
    Koen Van Roeyen

    Koen Van Roeyen

    Koen heeft gedurende tien jaar als technisch coördinator bij RATO vzw zijn passie voor exotenbestrijding zien groeien. Daarna volgden dertien jaar als deskundige exotenbeheer bij de dienst Integraal Waterbeleid van de Provincie Oost-Vlaanderen. Exotenbeleid omzetten in haalbaar beheer vanuit terreinkennis, ervaring, pionierswerk …  én een goede samenwerking met ander openbare besturen (waaronder INBO en Agentschap voor Natuur en Bos) zijn een rode draad doorheen zijn werkverleden. 

    Arne

    Arne Deriemaecker

    Arne is bioloog (major: ecologie en natuurconservatie), bio-ingenieur (milieutechnologie) en gepassioneerd natuurbelever.  Hij werkt sinds september 2022 bij Natuurinvest rond de topics heidebeheer, Natura 2000, natuurbeheerplannen, invasieve exoten en natuurinclusief bouwen (Europees Interregproject Natuur-inbouw). Daarvoor was hij zes jaar lesgever wetenschappen in het secundair onderwijs. Arne zijn reizen draaien rond biodiversiteit in Europa en ver daarbuiten.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
28 mei 2024
Locatie:
Meise (Vlaams-Brabant)
Jouw prijs:
€ 159,00 (incl. 21% BTW)

Gerelateerde opleidingen