Handvaten voor een uitvoerbaar exotenbeheerplan

Praktische opleiding voor lokale besturen en terreinbeheerders

Exotenbeheer
Nu inschrijven
Startdatum:
25 september 2024
Locatie:
Lokeren (Oost-Vlaanderen)
Jouw prijs:
€ 159,00 (incl. 21% BTW)
  • Inhoud

    Invasieve exoten zijn een bedreiging voor de inheemse biodiversiteit. Daarom werd de Europese Unielijst ontwikkeld, een lijst waar momenteel 88 soorten – planten én dieren – in opgenomen zijn. Lidstaten en hun instellingen en burgers moeten actie ondernemen tegen de introductie en/of verdere verspreiding van de soorten op die lijst. 

    Hoe pak je dit als beheerder van een gebied (overheid of privaat) aan? Welke soorten verdienen waar en wanneer prioriteit in jouw exotenbeheerplan? Die weloverwogen keuze maak je aan de hand van voorwaarden uit de regelgeving, in combinatie met de soorten die effectief in jouw gebied voorkomen en overlast veroorzaken. Natuurlijk wil je ook weten waar je je advies kan halen en wil je kunnen inschatten of je aanpak efficiënt en betaalbaar is. 

    Tijdens deze opleiding krijg je informatie over de regelgeving, maar je zoekt vooral naar hoe je die op jouw niveau, in jouw gebied en/of (openbaar) bestuur kan realiseren.  

    • Je leert een plan van aanpak maken om mee aan de slag te gaan op het terrein. De invasieve planten die problemen voor jouw terrein kunnen opleveren, plaats je in een ambitietool in de vorm van een tabel. In die tabel lees je ook af welke acties je specifiek zal ondernemen: melden, geen uitbreiding tolereren, uitroeien enz. Je kan de tabel ook gebruiken om betrokkenen te overtuigen.  
    • Aan de hand van specifieke voorbeelden van exoten krijg je criteria aangereikt die je succes beïnvloeden, zoals de invloed van seizoenen, monitoring, planning, geslaagde en niet geslaagde experimenten, de zin van samenwerken, afstemming met je buren …  

    In de namiddag bezoeken we locaties waar invasieve exotische planten voorkomen om de impact ervan met eigen ogen te zien. Je krijgt de kans om praktische vragen te stellen over het beheer ervan en hoe lesgever Koen Van Roeyen deze soorten in zijn ambitietabel verwerkte en aanpakte bij provincie Oost-Vlaanderen. 

  • Programma

    Voormiddag 

    • Van Europese Verordening naar lokaal beleid 

    • Welke factoren bepalen je afwegingskader?     

    • Je uitgezet beleid uitvoeren 

     
    Namiddag 

    • Veldbezoek exotenlocaties en toelichting over problematiek en aanpak op maat 

  • Praktische Info

    Mee te nemen 

    • Lunchpakket en drank (je kan ook ter plekke iets te eten kopen vóór vertrek voor het veldbezoek)

    • Kledij en schoeisel volgens de weersomstandigheden   

    • Laarzen kunnen nuttig zijn, maar niet noodzakelijk 

    We verplaatsen ons met de auto voor het praktijkgedeelte. Je kan na inschrijving afspreken om te carpoolen. 
     

    Lesmateriaal 

    • Je krijgt een handige ambitietabel mee om het beheer te plannen voor jouw terrein.

    • Lesmateriaal kan je downloaden na de opleiding via 'Mijn leeromgeving'. 

  • Voor wie?

    Deze les geeft een houvast voor medewerkers en functies in (openbare) besturen zoals beheerders van openbaar groen en gemeentelijke groen- of milieudiensten, maar ook voor planners en teamleiders binnen de sociale economie, beleidsplanners en toezichters van waterlopen, wegen of natuurgebieden … Eigenlijk voor iedereen die zich afvraagt hoe exotenbeleid wordt omgezet in de praktijk voor een specifiek gebied.    
     

    Voorkennis 

    Het is interessant om op de hoogte te zijn van het voorkomen van een aantal exoten in jouw gebied én van de vragen die hierover worden gesteld binnen je organisatie.    

  • Lesgever
    Koen Van Roeyen

    Koen Van Roeyen

    Koen heeft gedurende tien jaar als technisch coördinator bij RATO vzw zijn passie voor exotenbestrijding zien groeien. Daarna volgden dertien jaar als deskundige exotenbeheer bij de dienst Integraal Waterbeleid van de Provincie Oost-Vlaanderen. Exotenbeleid omzetten in haalbaar beheer vanuit terreinkennis, ervaring, pionierswerk …  én een goede samenwerking met ander openbare besturen (waaronder INBO en Agentschap voor Natuur en Bos) zijn een rode draad doorheen zijn werkverleden. 

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
25 september 2024
Locatie:
Lokeren (Oost-Vlaanderen)
Jouw prijs:
€ 159,00 (incl. 21% BTW)

Gerelateerde opleidingen