Bosbeheer voor beginners

Boomgericht bosbeheer
Nu inschrijven
Startdatum:
3 juni 2019
Locatie:
Neerglabbeek (Limburg)
Jouw prijs:
€ 321,00 (incl. 21% BTW)
 • Inhoud

  Wil je als nieuweling starten in het bosbeheervak? Dan is deze tweedaagse basisopleiding voor jou. Je leert de basiskennis die je nodig hebt om aan de slag te gaan.

  Zo kom je te weten wat een bosbeheerder kan en mag doen. En hoe een bos evolueert als je lang niet ingrijpt. Ook,op deze vragen krijg je een antwoord: Hoe ga je om met licht- en schaduwboomsoorten? Waar groeit welke boom het best? Welke groei kan je verwachten van een nieuw aangeplant bos? Wat is de toestand van het Vlaamse bos op ecologisch vlak?

  Deze opleiding is een combinatie van theorie en praktijk. Naast de basisaspecten van het bosecosysteem en de groei van bomen, leer je over de verschillende beheermethodes in het bosbeheer. Daarna ga je dieper in op het boomgericht bosbeheer. Tijdens de praktijkexcursie bezoek je verschillende percelen waar dit type beheer is toegepast. Voorbeelden en boomsoorten genoeg om te leren over de keuze van opties, toekomstbomen, dunning, opsnoei, bosontsluiting en de ontwikkeling van individuele bomen tot aan hun doeldiameter.

  Deze basisopleiding is gericht op het bijbrengen van essentiële basiskennis voor de bosbeheerder. Het doorlopen van deze opleiding geeft ook toegang tot enkele nieuwe opleidingen voor gevorderden waar de focus ligt op het verwerven van vaardigheden (‘Sturen in jonge bossen’, ‘4-daagse training bosbeheer in Duitsland’, ‘Blessen in de staakhoutfase’, ‘Blessen in de boomhoutfase’, ‘Houtkwaliteit’). Deze worden later in 2019 ingepland. Aankondiging verwacht in april 2019.

   

   
 • Programma

   

   
 • Praktische Info

  Voorkennis

  Je hebt voor deze opleiding geen voorkennis nodig

   
 • Voor wie?

  Voor startende openbare en private bos- en natuurbeheerders (bosgroepen, regionale landschappen, zelfstandige beheerders, studiebureaus ...) en boseigenaars, alsook beleidsmakers en vrijwilligers uit terreinbeherende organisaties

   
 • Lesgever
  Martin Winnock

  Martin Winnock

  Martin Winnock studeerde af aan de UGent als bio-ingenieur in het bos- en natuurbeheer. Na een korte periode als bosgroepcoördinator  bij de Vlaamse Bosgroepen, ging hij aan de slag bij Natuurinvest als docent. Hij houdt zich bezig met het geven van opleidingen en het creëren van digitale kennis rond bosbeheer.

Inschrijven

Neerglabbeek (Limburg)

Bosbeheer voor beginners

 • ma 3 juni 2019 09:00 - 16:00 | Neerglabbeek
 • di 11 juni 2019 09:00 - 16:00 | Hoeilaart
€ 321,00
(incl. 21% BTW)

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Nu inschrijven
Startdatum:
3 juni 2019
Locatie:
Neerglabbeek (Limburg)
Jouw prijs:
€ 321,00 (incl. 21% BTW)

Gerelateerde opleidingen