Natuurmanagement basis – Klassieke opleiding

Natuurmanagement - basis
 • Inhoud

  Inschrijven voor 2023

  De volgende editie start in januari 2023. Sta je op de interesselijst? Dan krijg je een mail van zodra de inschrijvingen zijn geopend.

  Schrijf je in op de interesselijst

  Droom je van een zinvolle job waarbij je mee het verschil kan maken voor de Vlaamse natuur? Een nieuwe uitdaging bij een natuurvereniging, de provincie of misschien zelfs boswachter of natuurinspecteur bij de Vlaamse Overheid? Dan is deze opleiding het best mogelijke begin.

  Tijdens deze basisopleiding leer je alles over het beheer van natuur, groen en bos in Vlaanderen en de verschillende natuurtypes. Die bestudeer je niet alleen in een leslokaal. Je trekt ook naar verschillende unieke toplocaties in Vlaanderen waar je ze in levenden lijve bestudeert. Ook kennismaking met natuurwetgeving, relevante beleidsthema’s en de groene sector staan op het programma.

  Uniek aan deze opleiding is de combinatie van online voorbereiding, fysieke lessen en excursies. We verwachten van de deelnemers dat ze de les voorbereiden door de leerstof al eens door te nemen en online oefeningen te maken. Hierdoor zal je de leerstof beter begrijpen en onthouden. Natuurlijk word je daarbij intens begeleid door lesgevers met kennis van zaken. Zij staan altijd voor je klaar.

  Op het einde van dit basisjaar heb je de kans om deel te nemen aan een examen. Ben je daarvoor geslaagd? Dan ontvang je een getuigschrift voor ‘Natuurmanagement – basis’. Daarna kan je voor je vervolgtraject een specialisatie kiezen: boswachter, natuurinspecteur of advies en beleid van de groene ruimte.

  Natuurmanagement kan je ook volgen in blended leren of in zelfstudie.
  Vergelijk de mogelijkheden

 • Programma

  De opleiding bestaat uit 13 contactdagen die plaatsvinden tussen januari en juni. We voorzien ook een reserve lesdag, in het geval dat een lesgever een les moet verplaatsen.

  Bij je inschrijving kies je op welke dag je de opleiding wil volgen. Dat kan op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.

  Bekijk de concrete lesdata en locaties per lesgroep.

  Dit is het lesprogramma :

  Inleiding in de sector en ecotopen

  Wim Massant

  leslokaal hele dag

  Bronnen en soorten

  Rollin Verlinde

  leslokaal hele dag

  Natura 2000 en heide

  Sarah Rousseaux

  leslokaal hele dag

  Wetgeving en beleid 1

  Liselot Ledene

  leslokaal hele dag

  Communicatieve vaardigheden

  Petra Vyncke

  leslokaal hele dag

  Wetgeving en beleid 2

  Liselot Ledene

  leslokaal hele dag

  Bosbeheer 1

  Martin Winnock

  deel van de dag buiten

  Bosbeheer 2

  Martin Winnock

  deel van de dag buiten

  Plantenfamilies herkennen en planten determineren

  Wim Massant

  deel van de dag buiten

  Grasland

  Willy Verbeke

  deel van de dag buiten

  Moeras en water

  Rollin Verlinde

  deel van de dag buiten

  Excursie natuur op arme gronden

  Sarah Rousseaux

  hele dag buiten

  Veldoefening verbeteren

  Wim Massant

  hele dag buiten

   

  Examen

  • Wil je deelnemen aan het examen? Dan moet je eerst een veldoefening en een oefening over communicatieve vaardigheden maken.
  • De veldoefening maak je per vier en wordt gezamenlijk verbeterd tijdens de laatste excursie.
  • De communicatieoefening maak je per twee en kan je thuis maken. Meer info over deze oefeningen krijg je tijdens de opleiding.
  • Voor het examen moet je ook een 100-tal soorten en plantenfamilies kunnen herkennen. Het leren herkennen van deze soorten is deels zelfstudie.
  • Het examen is inbegrepen in de kostprijs.
 • Praktische Info

  Prijs

  • De prijs voor Natuurmanagement – basis is 990 euro.
  • Het examen is inbegrepen.

  Mee te nemen

  • Breng voor excursies en terreinbezoeken warme kledij, stevig schoeisel en drank mee.
  • Lunchpakket
  • Pen en papier
  • Je eigen vervoer naar excursielocaties

  Voorziene materialen

  • Koffie, thee en water worden voorzien in het leslokaal.
  • Een cursusmap met het lesmateriaal.
  • In de cursusprijs is een bomenwaaier en een knoppenwaaier inbegrepen.

  Cursusmateriaal

  • Het lesmateriaal verschijnt ook op 'mijn leeromgeving'. Voor aanvang van de les bereid je deze voor via het online beschikbare materiaal. Tijdens de les kan je daarover vragen stellen. Er is dan ook tijd voor oefeningen en discussie.
  • Bij aanvang van de lessenreeks krijg je ook een werkmap met daarin cursusteksten en verwijzingen naar lesmateriaal op 'mijn leeromgeving'.

  Getuigschrift

  • Op het einde van de opleiding heb je de kans om deel te nemen aan een examen. Dat examen is inbegrepen in de kostprijs. De geslaagde deelnemers ontvangen een getuigschrift.
  • Dat getuigschrift is een meerwaarde voor functies bij natuurorganisaties, gemeentes en provincies.
  • En het is noodzakelijk om te kunnen solliciteren voor verschillende functies bij Natuur en Bos.
  • Daarnaast geeft het je toegang tot de specialisatiejaren: boswachter, natuurinspecteur of advies en beleid van de groene ruimte.

  Bespaar op de opleiding

  • Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.
  • Deze opleiding is erkend onder het stelsel van Vlaams opleidingsverlof. De opleiding is erkend voor 78u en heeft als registratienummer: ODB-0003390.
  • Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingscheques.

  Wil je boswachter of natuurinspecteur worden bij Natuur en bos?

  • Lees hier alles wat je moet weten.

  Heb je nog vragen?

  • Lees dan deze veelgestelde vragen. Vind je geen antwoord op je vraag, dan kan je terecht bij het onthaal van Inverde via info@inverde.be of 02 658 24 94.
 • Voor wie?

  Je hebt voor deze opleiding geen voorkennis nodig. Deze opleiding is boeiend voor beginners.

  Deze opleiding is voor:

  • Iedereen met een passie voor natuur die een carrière wil in de natuursector.
  • Iedereen die wil bijleren over de natuur en natuurbeheer in Vlaanderen.
 • Lesgever
  Wim Massant

  Wim Massant

  Wim is bioloog, vrijwilliger bij Natuurpunt en vader van twee kinderen. Hij volgt de uitbouw van de Ecopedia website en creëert inhoud voor online leren. Wat opleidingen betreft geeft Wim vooral les over natuurbeheer, natuurstreefbeelden en bloemenweides. Kom je Wim tegen op het terrein, dan is hij waarschijnlijk vogels of planten aan het bestuderen.

  Rollin Verlinde

  Rollin Verlinde

  Rollin is gespecialiseerd in ecologie en faunabeheer, maar heeft als bio-ingenieur ook veel kennis over het beheer van bossen, graslanden, waters en exoten. Hij is voornamelijk bezig met de uitbouw van ecopedia.be, het online platform voor bos- en natuurbeheer.

  Liselot Ledene

  Liselot Ledene

  Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.

   
  Hannes Cosyns

  Hannes Cosyns

  Hannes is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Zijn loopbaan begon in de Vlaamse bossen. Daaropvolgend verkende hij het tropisch woud van Kameroen, onderzocht hij Boliviaanse nevelwouden en nam de ecologie-economie balans van het bosbeheer in Duitstalige Europa onder de loep. Als expert bosbeheer geeft Hannes les bij Inverde. Daarnaast ontwerpt en ontwikkelt hij impactvolle leeroplossingen en werkt hij mee aan tal van (Europese) projecten.

  Petra Vijncke

  Petra Vijncke

  Na 17 jaar als docent Communicatie aan de Arteveldehogeschool en UGent, besloot ik natuureducatie en communicatie te combineren. Ik startte in 2019 als natuureducator bij De Vroente (Kalmthoutse Heide) en als freelance communicatietrainer voor de NME-sector. Elke dag merk ik hoe belangrijk goede communicatie met burgers, overheden, organisaties, … is. En ja, goed communiceren kan je leren.

  Sarah Rousseaux

  Sarah Rousseaux

  Sarah is bioloog en werkt bij Inverde aan Europese projecten rond Natura 2000. Ze geeft ook opleidingen en maakt digitale kennis op het online platform Ecopedia.be over o.a. Natura 2000, natuurbeheerplannen en natuurmanagement.

   
  Willy Verbeke

  Willy Verbeke

  Willy werkt al sinds 1992 bij Natuurinvest en haar voorgangers, waarbij er periodes zijn geweest dat hij vooral bezig was met vegetaties, bosbeheer en hout. De laatste jaren richt hij zich vooral op graslandbeheer en de valorisatie van natuurmaaisel. Hij geeft les en neemt daarnaast deel aan projecten.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen