Natuurmanagement basis – Klassikaal

Natuurmanagement basis – Klassieke opleiding
  • Inhoud

    Droom je van een zinvolle job waarbij je mee het verschil kan maken voor de Vlaamse natuur? Een nieuwe uitdaging bij een natuurvereniging, de provincie of misschien zelfs boswachter of natuurinspecteur bij de Vlaamse Overheid? Dan is deze opleiding het best mogelijke begin.

    Tijdens deze basisopleiding leer je alles over het beheer van natuur, groen en bos in Vlaanderen en de verschillende natuurtypes. Die bestudeer je niet alleen in een leslokaal. Je trekt ook naar verschillende unieke toplocaties in Vlaanderen waar je ze in levenden lijve bestudeert. Ook kennismaking met natuurwetgeving, relevante beleidsthema’s en de groene sector staan op het programma.

    Uniek aan deze opleiding is de combinatie van online voorbereiding, fysieke lessen en excursies. We verwachten van de deelnemers dat ze de les voorbereiden door de leerstof al eens door te nemen en online oefeningen te maken. Hierdoor zal je de leerstof beter begrijpen en onthouden. Natuurlijk word je daarbij intens begeleid door lesgevers met kennis van zaken. Zij staan altijd voor je klaar.

    Op het einde van dit basisjaar heb je de kans om deel te nemen aan een examen. Ben je daarvoor geslaagd? Dan ontvang je een getuigschrift voor ‘Natuurmanagement – basis’. Daarna kan je voor je vervolgtraject een specialisatie kiezen: boswachter, natuurinspecteur of advies en beleid van de groene ruimte.

    De opleiding gaat opnieuw van start in januari 2025

    Bekijk de online infosessie

    Tijdens deze online infosessie krijg je zicht op de inhoud van de opleiding Natuurmanagement. Kort leggen we het verschil uit tussen de opleidingen in blended leren, klassikaal en zelfstudie.

    Het lessenschema, het lesmateriaal, de webinars en excursies worden besproken. Ook de veld- en de communicatieoefening komen aan bod. 

    Bekijk de infosessie

    Natuurmanagement kan je ook volgen in blended leren of in zelfstudie.
    Vergelijk de mogelijkheden

  • Programma

    De opleiding bestaat uit 13 contactdagen die plaatsvinden tussen januari en juni. We voorzien ook een reserve lesdag, in het geval dat een lesgever een les moet verplaatsen.

    Dit is het lesprogramma :

    Inleiding in de sector en ecotopen Wim Massant
    Bronnen en soorten Rollin Verlinde
    Natura 2000 en heide Arne De Riemaecker
    Wetgeving en beleid 1 Liselot Ledene
    Communicatieve vaardigheden  Petra Vyncke
    Wetgeving en beleid 2 Liselot Ledene
    Bosbeheer 1 Hannes Cosyns 
    Bosbeheer 2 Hannes Cosyns
    Plantenfamilies herkennen en planten determineren Wim Massant
    Grasland Willy Verbeke
    Moeras en water Rollin Verlinde
    Excursie natuur op arme gronden Arne De Riemaecker
    Veldoefening verbeteren Wim Massant

     

    Examen

    • Wil je deelnemen aan het examen? Dan moet je eerst een veldoefening en een oefening over communicatieve vaardigheden maken.
    • De veldoefening maak je per vier en wordt gezamenlijk verbeterd tijdens de laatste excursie.
    • De communicatieoefening maak je per twee en kan je thuis maken. Meer info over deze oefeningen krijg je tijdens de opleiding.
    • Voor het examen moet je ook een 100-tal soorten en plantenfamilies kunnen herkennen. Het leren herkennen van deze soorten is deels zelfstudie.
    • Het examen is inbegrepen in de kostprijs.
  • Praktische Info

    Mee te nemen

    • Breng voor excursies en terreinbezoeken warme kledij, stevig schoeisel en drank mee.
    • Lunchpakket
    • Pen en papier
    • Je eigen vervoer naar excursielocaties

    Inbegrepen in de prijs

    • Koffie, thee en water worden voorzien in het leslokaal.
    • Een cursusmap met het lesmateriaal, een bomenwaaier en een knoppenwaaier.
    • Deelname aan het examen in het jaar dat je de opleiding volgt.

    Cursusmateriaal

    • Het lesmateriaal verschijnt ook op 'mijn leeromgeving'. Voor aanvang van de les bereid je deze voor via het online beschikbare materiaal. Tijdens de les kan je daarover vragen stellen. Er is dan ook tijd voor oefeningen en discussie.
    • Bij aanvang van de lessenreeks krijg je ook een werkmap met daarin cursusteksten en verwijzingen naar lesmateriaal op 'mijn leeromgeving'.

    Getuigschrift

    • Op het einde van de opleiding heb je de kans om deel te nemen aan een examen. Dat examen is inbegrepen in de kostprijs. De geslaagde deelnemers ontvangen een getuigschrift.
    • Dat getuigschrift is een meerwaarde voor functies bij natuurorganisaties, gemeentes en provincies.
    • En het is noodzakelijk om te kunnen solliciteren voor verschillende functies bij Natuur en Bos.
    • Daarnaast geeft het je toegang tot de specialisatiejaren: boswachter, natuurinspecteur of advies en beleid van de groene ruimte.

    Bespaar op de opleiding

    • Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.
    • Deze opleiding is erkend onder het stelsel van Vlaams opleidingsverlof. De opleiding is erkend voor 78u en heeft als registratienummer: ODB-0003390.
    • Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingscheques.

    Wil je boswachter of natuurinspecteur worden bij Natuur en bos?

    • Lees hier alles wat je moet weten.

    Heb je nog vragen?

    • Lees dan deze veelgestelde vragen. Vind je geen antwoord op je vraag, dan kan je terecht bij het onthaal van Inverde via info@inverde.be of 02 658 24 94.
  • Voor wie?

    Je hebt voor deze opleiding geen voorkennis nodig. Deze opleiding is boeiend voor beginners.

    Deze opleiding is voor:

    • Iedereen met een passie voor natuur die een carrière wil in de natuursector.
    • Iedereen die wil bijleren over de natuur en natuurbeheer in Vlaanderen.
  • Lesgever
    Wim Massant

    Wim Massant

    Wim is bioloog, vrijwilliger bij Natuurpunt en vader van twee kinderen. Hij volgt de uitbouw van de Ecopedia website en creëert inhoud voor online leren. Wat opleidingen betreft geeft Wim vooral les over natuurbeheer, natuurstreefbeelden en bloemenweides. Kom je Wim tegen op het terrein, dan is hij waarschijnlijk vogels of planten aan het bestuderen.

    Rollin Verlinde

    Rollin Verlinde

    Rollin is gespecialiseerd in ecologie en faunabeheer, maar heeft als bio-ingenieur ook veel kennis over het beheer van bossen, graslanden, waters en exoten. Hij is voornamelijk bezig met de uitbouw van ecopedia.be, het online platform voor bos- en natuurbeheer.

    Liselot Ledene

    Liselot Ledene

    Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.

     
    Hannes Cosyns

    Hannes Cosyns

    Hannes is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Zijn loopbaan begon in de Vlaamse bossen. Daaropvolgend verkende hij het tropisch woud van Kameroen, onderzocht hij Boliviaanse nevelwouden en nam de ecologie-economie balans van het bosbeheer in Duitstalig Europa onder de loep. Als expert bosbeheer geeft Hannes les bij Inverde. Daarnaast ontwerpt en ontwikkelt hij impactvolle leeroplossingen en werkt hij mee aan tal van (Europese) projecten.

    Petra Vijncke

    Petra Vijncke

    Petra werkte jarenlang als docent Communicatie (Arteveldehogeschool en UGent), maar besloot in 2017 om volop te gaan voor de combinatie 'natuur & communicatie'. Ze werkt als wetenschapscommunicator bij het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) en vertaalt wetenschappelijke onderzoeken in lekentaal. Ze ervaart er elke dag hoe belangrijk het is om goed, respectvol en duidelijk te communiceren met burgers, overheden, organisaties, pers en belanghebbenden.

    Arne

    Arne Deriemaecker

    Arne is bioloog (major: ecologie en natuurconservatie), bio-ingenieur (milieutechnologie) en gepassioneerd natuurbelever.  Hij werkt sinds september 2022 bij Natuurinvest rond de topics heidebeheer, Natura 2000, natuurbeheerplannen, invasieve exoten en natuurinclusief bouwen (Europees Interregproject Natuur-inbouw). Daarvoor was hij zes jaar lesgever wetenschappen in het secundair onderwijs. Arne zijn reizen draaien rond biodiversiteit in Europa en ver daarbuiten.

    Willy Verbeke

    Willy Verbeke

    Willy is al sinds 1992 werkzaam bij Natuurinvest en zijn voorgangers. Zijn expertise ligt voornamelijk op het gebied van plantkunde, met specifieke focus op praktische toepassingen. Gedurende verschillende periodes heeft hij zich beziggehouden met uiteenlopende aspecten zoals vegetatieonderzoek, bosbeheer, graslandbeheer, biomassavalorisatie en houtbeheer. Recentelijk heeft hij zijn aandacht verlegd naar bomen en bossen. Naast zijn werkzaamheden als onderzoeker geeft hij ook les en neemt actief deel aan diverse projecten.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.