Sectordag bosexploitatie

Erkenning bosexploitatie

Sectordag bosexploitatie
  • Inhoud

    De inschrijvingen voor de sectordag zijn afgesloten.
     

    De sectordag is een mix van actuele informatie over bosexploitatie en informele contacten tussen collega’s. Deze dag geldt als permanente vormingsdag voor de erkenningsregeling bosexploitatie. 

    De volgende sectordag vindt plaats op woensdag 18 oktober 2023 in het Puytvoet in Sint-Niklaas. 
    Tijdens deze dag worden zes inhoudelijke thema's behandeld, waarbij elke deelnemer vier thema's kan volgen. Deze thema's zijn logisch gegroepeerd en bieden een gevarieerd programma.

    • Kopers van hout en zaakvoerders van erkende bosexploitatiebedrijven volgen toelichtingen over drie thema’s: de vernieuwde erkenningsregeling, verzekeringen en de Europese regelgeving omtrent hout en andere producten, toegelicht door de FOD Volksgezondheid. Zij kunnen hieronder nog één praktijkgerichte workshop kiezen. 

    • Medewerkers van erkende bosexploitatiebedrijven volgen drie praktijkgerichte workshops. Deze behandelen bodemverdichting, EHBO en brandbestrijding. Zij kunnen hieronder nog één toelichting kiezen.  
       

    Hieronder vind je een overzicht van de zes thema’s: 

         1. Toelichting: nieuwe wetgeving - naar een vernieuwde erkenningsregeling  

    De Erkenningsregeling is in het leven groepen in 2002 en kende haar uitvoering vanaf 2006. Nu zijn we twee decennia verder en is de wereld veranderd. Daarom werd het tijd om de Erkenningsregeling te moderniseren. In deze workshop wordt ingegaan op de wijzigingen van de regelgeving, waarom deze wijzigingen er zijn gekomen en welke impact ze hebben op de Erkenningsregeling.  

         2. Toelichting: verzekeringen - de risico’s van het vak en hoe kan ik die indekken  

    Als koper en/of exploitant loop je dagelijks risico’s. Risico’s voor je onderneming maar ook risico’s tegenover derden. Je koopt hout op stam en voor je het kan exploiteren stormt het of is er een bosbrand. Dat kan je heel wat kosten. Kan je dat risico indekken? Antwoorden op deze vraag en een heleboel andere verzekeringsvormen krijg je in deze workshop meer informatie.  

         3. Toelichting: regelgeving FOD Volksgezondheid - de Europese regelgeving omtrent hout en andere producten  

    Sinds 2013 is de EUTR (European Timber Regulation) in voege. Deze wordt vervangen door de EUDR (EUropean Deforestation-free Regulation), waarbij alle producten worden bekeken die het resultaat kunnen zijn van illegale ontbossing. Vaak denken we aan de import van deze producten uit landen waar de boswetgeving minder beschermend is. Ook in België zijn de bedrijven die als eerste inlands hout op de Europese markt brengen, gehouden aan deze regelgeving. De Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid komt de verplichtingen van de rondhouthandelaar toelichten. 

         4. Praktijkgerichte workshop: bodemverdichting – maatregelen nemen om te voorkomen 

    We gebruiken steeds grotere machines in de bosbouw. Dat maakt ons werk makkelijker en rendabel. Maar het heeft ook een keerzijde, namelijk gevolgen voor de bodem, waardoor planten en dieren het moeilijker hebben.  In deze workshop nemen we door middel van metingen de gevolgen en impact daarvan onder de loep. Enkele praktische zaken waarmee we rekening kunnen houden en de natuur zal je dankbaar zijn. 

         5. Praktijkgerichte workshop: EHBO – Eerste hulp bij geïsoleerd werk   

    Het werken in het bos gebeurt meestal op afgelegen plaatsen, ook wel geïsoleerd werk genoemd. In deze workshop geven we een aantal praktische tips en mogelijke levensreddende handelingen mee wanneer er zich een ernstig ongeval voordoet. Deze zaken zijn heel belangrijk om de hulpdiensten zoveel mogelijk goede informatie te bezorgen, en om de hulpdiensten zo snel mogelijk op de juiste locatie te krijgen.  

         6. Praktijkgerichte workshop: brandbestrijding bij bosbouwmachines   

    Het is niet onvoorstelbaar dat door de langere en warmere periodes een machine vuur vat. In deze workshop leer je wat te doen wanneer je machine vuur vat en krijg je tips om te vermijden dat het vuur zich snel kan verspreiden. Door juist te handelen kan veel schade worden voorkomen.  
     

    Ben je een koper van hout of zaakvoerder? Kies je praktijkgerichte workshop en schrijf je in voor traject 1, 2 of 3. 

    Ben je een medewerker? Kies dan je toelichting en schrijf je in voor traject 4, 5 of 6. 

  • Programma

    De dag bestaat uit verschillende workshops in een mix van theorie en praktijk.

    Dagprogramma:

    08u30 - 09u00: ontvangt met koffie en koffiekoek

    09u00 - 10u30: workshop 1

    10u30 - 12u00: workshop 2

    12u00 - 13u00: broodjeslunch

    13u00 - 14u30: workshop 3

    14u30 - 16u00: workshop 4

    16u00 - 17u00: receptie

  • Praktische Info

    Mee te nemen

    • Weerbestendige kledij
    • Stevige schoenen
    • Veiligheidshelm en fluovest
    • Pen en papier

    Voorzien materiaal

    • Koffie, thee, water en een broodjeslunch worden voorzien

    Cursusmateriaal

    • Lesmateriaal kan je downloaden via 'mijn leeromgeving'

    Erkenningskaart

    De sectordag geldt als permanente vormingsdag voor de erkenningsregeling bosexploitatie. Gelieve je erkenningskaart mee te brengen zodat we je aanwezigheid kunnen noteren.

    Gedragscode

    Als je inschrijft voor deze opleiding verklaar je je akkoord met de gedragscode opgesteld door het Erkenningscomité. Je kan deze gedragscode hier nalezen.

    Bespaar op de opleiding

    Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.

  • Voor wie?

    Voor erkende bosexploitanten en kopers van hout

  • Lesgever
    Filip De Bleeckere

    Filip de Bleeckere

    Filip heeft meer dan 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant en ruim 15 jaar als praktijklesgever bij Inverde. Hij heeft daardoor heel wat expertise opgedaan omtrent bosbeheer in de praktijk. Als praktijklesgever heeft hij ook veel nationale en internationale ervaring in de Europese standaarden en certificaten in alle niveaus voor het kettingzaaggebruik.

    Geert Bruynseels

    Geert Bruynseels

    Geert is van opleiding landbouwingenieur. Daarna specialiseerde hij zich in de praktische kant van het bosbeheer, met focus op boomgericht bosbeheer. Daarnaast is hij gepassioneerd door de houtmarkt en het vermarkten van hout. Daarbij heeft hij extra aandacht voor het belang van de lokale markt en het duurzaam gebruik van hout.

     
    Koen Pans

    Koen Pans

    Koen heeft een opleiding tuinbouw en boomverzorging gedaan. Vroeger werkte hij bij een tuinaanlegbedrijf en daarna bij Waters en Bossen (het vroegere ANB) als bosarbeider. Toen heeft hij de kans gegrepen om als praktijkinstructeur bosarbeiders op te leiden bij Inverde. Omdat één van zijn grote interesses techniek is, legt hij zich momenteel toe op de grotere machines, in het bijzonder tractoren en alles wat daarbij komt kijken.

     Sven Dhollander

    Sven Dhollander

    Sven is brandweerman-ambulancier bij de brandweer van Gent. Zijn 20 jaar ervaring in de hulpverlening, stopt hij in zijn lessen. Die doorspekt hij met de nodige dosis humor, zodat de lessen voorbij vliegen. Geen verrassing dus, dat hij ook docent en instructeur is bij de provinciale brandweer- en ambulanciersschool.

    Wim Buysse

    Wim Buysse

    Wim Buysse studeerde af aan de UGent als landbouwkundig ingenieur, waters en bossen en begon in 1994 bij Waters en Bossen, de voorloper van ANB. Hij startte een aantal grote projecten op o.a. de Vlaamse bosinventarisatie, uitbouw van een GIS-eenheid, beheervisie Openbare Bossen, Interreg project eco2eco en een resem kleinere projecten. In 2000 trok hij er even tussenuit naar Centraal- en Oost-Afrika om daar wetenschappers te trainen in onderzoeksmethoden.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen