Kwaliteit van bosplantgoed beoordelen volgens Natuur en Bos-methode

BosPlantsoen
  • Inhoud

    De laatste jaren is er een enorme toename in het bebossen van percelen met jong bosplantgoed. Sinds oktober 2019 zijn er in Vlaanderen meer dan 3,7 miljoen boompjes in de grond gestoken. De vraag naar bosplantsoen is dus groot en het aanbod vaak ontoereikend. Hoe kan je zien dat je kwaliteit geleverd krijgt? Want weet dat een slechte boom in de grond generaties lang gevolgen kan hebben.  

    Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft tientallen jaren ervaring in het keuren van bosplantgoed. Ze hebben een gestandaardiseerde methode ontwikkeld en in deze opleiding delen we die kennis met alle bebossers in Vlaanderen.  

    Je krijgt de verschillende stappen van de methode uitgelegd, je leert steekproefgroottes te bepalen en je krijgt inzicht in herkomstcertificaten. We besteden ook even aandacht aan het bijbehorende papierwerk. Maar daar houdt het niet op! 

    We leren je aan de hand van echt bosplantgoed hoe je goed en slecht plantgoed van elkaar kan onderscheiden. Door keuring van individuele boompjes leer waarop je moet letten: de kromming, slechte hoogte-diameterverhouding, beschadigde eindknop of snoeiwonden bijvoorbeeld. Op basis van deze procedure worden de boompjes uiteindelijk goedgekeurd en kunnen ze de grond in. Of afgekeurd en dan moeten ze terug naar afzender.  

    Aan het einde van de opleiding ga je niet alleen met kennis naar huis. We voorzien je van het nodige materiaal, waaronder een keurdersmat en mal. Zo ben je volledig uitgerust en klaar om zelf bosplantgoed te keuren! 

    Ook jij kan dus een essentiële rol spelen in het creëren van bossen waar beheerders decennia tot eeuwenlang mee kunnen werken. 

  • Programma

    8u30 - 12u00 

    • Inleiding over bosplantsoen keuren 

    • Wie doet wat?  

    • Herkomstcertificaten 

    • Individuele gebreken aan boompjes 

    • Goedkeuren of afkeuren? 

  • Praktische Info
    Mee te brengen:
    • Pen en papier

     

  • Voor wie?

    Voor iedereen die bosplantgoed moet aankopen of leveringen van bosplantgoed moet kunnen beoordelen op kwaliteit. 

    • Bosbeheerders, medewerkers bosgroepen, Natuurpunt, Regionale Landschappen ...   
    • Boswachters en andere Natuur en Bos-medewerkers  
    • Iedereen die regelmatig bossen aanplant 
    Voorkennis 

    Bosplantsoen keuren betekent dat het handig is dat je soorten in wintertoestand (zonder blad) kan herkennen. Kan je dit niet? Dan kan de knoppenwaaier je misschien al wat vooruit helpen of een opleiding Bomen en Struiken herkennen in de winter

    Voorkennis is niet nodig, maar dus wel handig. 

  • Lesgever
    Hannes Cosyns

    Hannes Cosyns

    Hannes is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Zijn loopbaan begon in de Vlaamse bossen. Daaropvolgend verkende hij het tropisch woud van Kameroen, onderzocht hij Boliviaanse nevelwouden en nam de ecologie-economie balans van het bosbeheer in Duitstalig Europa onder de loep. Als expert bosbeheer geeft Hannes les bij Inverde. Daarnaast ontwerpt en ontwikkelt hij impactvolle leeroplossingen en werkt hij mee aan tal van (Europese) projecten.

    Reinhart Comphout

    Reinhart Comphout is boswachter in de regio Vlaamse-Ardennen en Schelde-Leie en staat al verschillende jaren in voor het keuren van bosplantsoen in de ruime regio.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen