Klimaatslim beheer van heidelandschap

Lesvideo en terreinworkshop

Teut-Ten Haagdoorn
Nu inschrijven
Startdatum:
17 september 2024
Locatie:
Zonhoven (Limburg)
Jouw prijs:
€ 159,00 (incl. 21% BTW)
  • Inhoud

    Toenemende droogte, hitte, hevige neerslag ... De negatieve gevolgen van klimaatverandering voor onze natuur zijn nu al zichtbaar en krijgen in de komende decennia nóg meer impact. Door de organisatie, de inrichting en het beheer van onze natuur aan te passen, maken we haar weerbaarder voor de toekomst. Dit ‘klimaatslim’ beheer is de focus van deze opleiding, specifiek voor voedselarm heidelandschap. 

    Klimaatslim beheer kan pas slagen door een ‘klimaatreflex’ mee te nemen in allerlei beslissingsprocessen, van beleid tot operationeel beheer. Tijdens deze terreinworkshop verkennen we mogelijke oplossingsrichtingen voor klimaatslim beheer vanuit wetenschappelijke inzichten en ervaringen van beheerders. 

    Vóór de workshop krijg je een lesvideo (ca. 50 minuten) aangeboden met huidige wetenschappelijke inzichten en uitdagingen voor dit specifieke landschapstype. Hierin komen aan bod:  

    • wat de gevolgen zijn voor de typische processen, structuren en populaties; 

    • welke maatregelen de kwetsbaarheid van die natuurwaarden voor klimaatverandering verminderen; 

    • hoe we risico’s op natuurbrand, overstroming, storm- en droogteschade kunnen verminderen. 

    Tijdens de terreinworkshop leer je samen met de andere deelnemers elkaars visie en aanpak kennen onder deskundige begeleiding van experten en terreinbeheerders. De opgedane inzichten krijg je achteraf gebundeld in een overzichtelijk kennisdocument waarin ook de wetenschappelijke onderbouwing wordt meegenomen. 

    Na het volgen van deze opleiding heb je voldoende handvaten om zelf aan de slag te gaan met klimaatslim natuurbeheer in het eigen terreinbeheer, of om een klimaatreflex in te bouwen in inrichtings- en beheerplannen. Ook kan je naar partners toe motiveren waarom bepaalde maatregelen en acties nodig of prioritair zijn.  

    Benieuwd naar klimaatslim beheer van andere landschapstypes? In deze reeks kan je je ook inschrijven voor Klimaatslim beheer van een beekdalsysteem en Klimaatslim beheer van getijdennatuur

  • Programma

    Vóór de workshop bekijk je de lesvideo met wetenschappelijke inzichten.

    De terreinworkshop vindt plaats in natuurgebied Teut-Ten Haagdoorn tussen 10.00 en 16.00 uur. Ze wordt verzorgd samen met Marie Coninx (boswachter).

  • Praktische Info

    Mee te nemen 

    • Lunchpakket en drank 

    • Kledij en schoeisel aangepast aan de weersomstandigheden 
       

    Lesmateriaal

    Vóór de workshop krijg je een lesvideo met wetenschappelijke inzichten aangeboden, die achteraf samen met de praktijkervaringen op het terrein gebundeld worden in een beknopt kennisdocument. 

  • Voor wie?

    Voor wie? 

    Deze opleiding is gericht aan alle professionelen (terreinbeheerders en -inrichters, beheerplanners en beleidsmedewerkers) die de natuur van de toekomst mee bepalen en vormgeven.  
     

    Voorkennis 

    Een basiskennis van natuurbeheer is wenselijk. 

  • Lesgever
    Marijke Thoonen

    Marijke Thoonen

    Marijke Thoonen is ecoloog en onderzoeker in het team landschapsecologie en natuurbeheer. Dat houdt zich bezig met het onderzoeken van de biodiversiteit van open ecosystemen en hun beheer, en omvat het monitoren van vegetatie, planten, vogels en insecten, hun habitatgebruik en hun interactie met beheer. Marijke is bedreven in projectontwikkeling, dataverzameling en -analyse en de rapportage daarvan. Daarnaast heeft ze interesse in het heidelandschap, klimaatadaptief beheer en kennisuitwisseling met natuurbeheerders. 

    Andreas Demey

    Andreas Demey

    Andreas is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Na zijn doctoraat over de biogeochemie van soortenrijke graslanden, deed hij praktijkgericht onderzoek naar natuurherstel en klimaatadaptief natuurbeheer. Vervolgens stond hij jarenlang dicht bij de beheerpraktijk bij de groendienst van Gent, waar hij zich toelegde op natuurvriendelijk park- en groenbeheer. Nu geeft Andreas les bij Inverde over diverse onderwerpen, waarbij natuurontwikkeling de rode draad vormt.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
17 september 2024
Locatie:
Zonhoven (Limburg)
Jouw prijs:
€ 159,00 (incl. 21% BTW)