Hoe gebiedsinventarisatie aanpakken in groenbeheer en -ontwerp?

Ter Durmenpark - (c) Stad Gent
Nu inschrijven
Startdatum:
12 juni 2024
Locatie:
Wondelgem (Oost-Vlaanderen)
Jouw prijs:
€ 129,00 (incl. 21% BTW)
  • Inhoud

    Aan een duurzaam ontwerp- of beheerplan gaat altijd een doelgerichte gebiedsinventarisatie vooraf. In deze opleiding leer je als planner of ontwerper de kansen en knelpunten van een terrein, park of groenzone vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Ook het inschatten van de kansen voor natuurontwikkeling op basis van bodem, waterhuishouding en aanwezige bio-indicatoren komt hierbij aan bod. Die ontwikkelingskansen worden afgestemd op het gewenst gebruik en eventueel aanwezige historische waarden. Hiervoor combineren we kaartanalyse met doelgerichte terreinobservatie.  

    Je krijgt een overzicht van beschikbaar kaartmateriaal en wat je hieruit kan afleiden. We hebben het onder andere over de bodemkaart, historische kaarten, orthofoto’s, de biologische waarderingskaart, potentiële natuurlijke vegetaties, het hoogtemodel en overstromingskaarten. Op het terrein bespreken we de aanwezige begroeiingstypen en bio-indicatoren, en onderzoeken we de bodemopbouw aan de hand van een boring (opbouw, textuur, verdichtingslagen, inschatting waterhuishouding). Op basis van de observaties gaan we uitgebreid in op de kansen voor duurzaam ontwerp en beheer, en welke kennis we hiervoor nog ontbreken. Wanneer is bijvoorbeeld een bodemanalyse of peilbuis nuttig? 

    De opleiding gaat door in de Gentse wijk Wondelgem. Tijdens de namiddagexcursie bezoeken we zowel het historische kasteelpark Vyncke-Bovyn als de recent ontwikkelde groenbuffer langs de R4 (Ter Durmenpark). In het kasteelpark ontdekken we hoe de Gentse Groendienst gebruikers, erfgoed en natuur met elkaar verenigt. In het Ter Durmenpark zien we dan weer hoe abiotisch ontwerp functies, beleving en natuurontwikkeling combineert. 

    Aan het eind van de dag heb je een overzicht van beschikbaar kaartmateriaal en een basiskennis voor interpretatie van terreinobservaties en wat je hieruit kan afleiden om een duurzaam ontwerp- of groenbeheerplan op te stellen, met ruimte voor natuurontwikkeling. 

  • Programma

    Voormiddag: theorie 

    • Overzicht van kaartmateriaal 

    • Interpretatie van kaartinfo 

    • Voorbereiding van veldwerk 

     

    Namiddag: excursie

    (4 km wandelen - verplaatsing met auto is ook mogelijk) 

    • Begroeiingstypen en waarneming bio-indicatoren 

    • Bodemboring met bespreking profiel, verdichting, inschatting textuur en pH-indicatie 

    • Bespreking van de kansen voor duurzaam ontwerp en beheer  

  • Praktische Info

     Mee te brengen 

    • Eigen lunchpakket en drank 

    • Kledij en schoeisel afhankelijk van de weersomstandigheden 

     

    Cursusmateriaal 

    • Lesmateriaal kan je downloaden via ‘Mijn leeromgeving’. 

  • Voor wie?

    Doelgroep 

    Deze opleiding is gericht aan planners en ontwerpers die hun ecologische kennis willen bijschaven. De opleiding is ook interessant voor wie wil groeien in de rol van ecologisch adviseur.  

     

    Voorkennis 

    Een basiskennis van ontwerp en beheer is wenselijk.  

  • Lesgever
    Andreas Demey

    Andreas Demey

    Andreas is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Na zijn doctoraat over de biogeochemie van soortenrijke graslanden, deed hij praktijkgericht onderzoek naar natuurherstel en klimaatadaptief natuurbeheer. Vervolgens stond hij jarenlang dicht bij de beheerpraktijk bij de groendienst van Gent, waar hij zich toelegde op natuurvriendelijk park- en groenbeheer. Nu geeft Andreas les bij Inverde over diverse onderwerpen, waarbij natuurontwikkeling de rode draad vormt.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
12 juni 2024
Locatie:
Wondelgem (Oost-Vlaanderen)
Jouw prijs:
€ 129,00 (incl. 21% BTW)