Herstel van biodiverse graslanden: van wetenschap naar praktijk

Bloemrijk grasland Viroin - Foto: An De Schrijver
Nu inschrijven
Startdatum:
3 mei 2024
Locatie:
Gent, Oost-Vlaanderen, exacte locatie nog te bepalen (Oost-Vlaanderen)
Jouw prijs:
€ 475,00 (incl. 21% BTW)
  • Inhoud

    Biodiverse graslanden in Vlaanderen staan onder druk: door de sterke landbouwintensivering nam hun areaal en hun kwaliteit de laatste decennia sterk af. En ook in natuurgebied zijn veel graslanden sterk gedegradeerd door verdroging, versnippering en te hoge stikstofdeposities. Herstel van verschillende graslandtypes – in kwaliteit én kwantiteit – is dus aan de orde, stelt de Europese natuurherstelwet. Maar beheerders van natuurgebieden en openbaar groen zien vaak na jarenlang maai- of begrazingsbeheer geen tekenen van herstel optreden en blijven met heel wat vragen zitten. 

    In dit opleidingstraject van drie halve dagen en één volledige dag word je ondergedompeld in het hersteltraject van graslanden. Je krijgt antwoord op de volgende vragen:  

    • Wat gaat mis? Wat zijn de knelpunten? Waarom is het toch zo moeilijk om biodivers grasland te herstellen?  

    • Welk graslandtype is haalbaar op jouw percelen? 

    • Wat kan jij doen om de biodiversiteit van jouw grasland zo snel mogelijk te herstellen? 

    Bovendien kan je een bodemstaal van je eigen grasland meebrengen naar de opleiding (lesdag 2), die we voor jou analyseren tegen lesdag 4. Zo kan je de gegevens van de percelen die we in de opleiding bezoeken meteen vergelijken met de situatie op je eigen perceel. 

    Het opleidingstraject is een combinatie van:  

    • activerende lezingen (2 halve lesdagen: lesdag 1 en voormiddag van lesdag 2),

    • een terreinbezoek naar het langetermijnexperiment HerBioGras (namiddag van lesdag 2),

    • het werken rond een concrete case (2 halve lesdagen: lesdag 3 en 4).

    Deelnemers worden meegenomen in het hele hersteltraject van veldmetingen, interpretatie van data en formuleren van herstelmaatregelen. 

    Na deze opleiding ben je voldoende gewapend om de volgende stap te zetten voor het herstel van je eigen grasland. Je hebt nu concrete kennis en tools in handen om aan de slag te gaan, zodat je de frustratie rond mislukte herstelpogingen voorgoed achter je kan laten. Bovendien krijg je dankzij lesgever An De Schrijver, topexpert in het gebied van graslandherstel en leider van het project HerBioGras, een unieke inkijk in de wetenschap achter graslandonderzoek. 

    Deze opleiding is een samenwerking tussen Inverde en Nature Tomorrow, een kenniscentrum over natuurherstel waar het onderzoekscentrum AgroFoodNature van HOGENT en het Labo Bos & Natuur van UGent samen hun schouders onder zetten.  

    Deze opleiding kadert in de Green Deal Natuurlijke Tuinen. Zo willen we samen de biodiversiteit in Vlaamse tuinen verhogen.

    Deze opleiding wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van het LIFE-programma van de EU in het kader van het LIFE B4B-project.

    logos
  • Programma

    De opleiding omvat drie halve dagen en één volledige dag. 

    Theorie 

    • Lesdag 1 (namiddag) - Knelpunten voor herstel van biodiverse graslanden (Campus Schoonmeersen - HOGENT) 

    • Lesdag 2 (voormiddag) - Herstelmaatregelen: maaien, uitmijnen, afgraven en herintroductie van plantensoorten (Campus Schoonmeersen - HOGENT) 

    Demo 

    • Lesdag 2 (namiddag) - Excursie naar het HerBioGras-experiment (Makkegemse bossen) 

    Praktijk 

    • Lesdag 3 (namiddag) - Veldmetingen en staalname op het terrein (locatie nog vast te leggen) 

    • Lesdag 4 (namiddag) - Interpretatie van analyses en vergelijken met referentiewaarden – formuleren van hersteltrajecten (Campus Schoonmeersen HOGENT) 

  • Praktische Info

    Mee te nemen

    • Kledij en schoeisel aangepast aan de weersomstandigheden (voor de terreinbezoeken)  

    • Eigen drank voor lesdag 3 (drank is voorzien voor lesdag 1, 2 en 4)  

    • Eigen lunchpakket voor lesdag 2 

    • Laptop voor lesdag 4 

    Lesmateriaal

    Lesmateriaal kan je downloaden via ‘Mijn leeromgeving’.

  • Voor wie?

    Voor wie?

    Dit opleidingstraject is gericht aan natuur- en groenbeheerders die op zoek zijn naar handvaten voor doelgericht herstel van biodiverse graslanden. 

    Voorkennis

    Een basiskennis van natuurbeheer is gewenst. Idealiter heb je natuur- of groenmanagement gevolgd of deed je gelijkwaardige kennis op in andere studies, je professionele sfeer, ervaring in een beheerteam ... 

  • Lesgever
    Profielfoto An De Schrijver

    An De Schrijver

    An De Schrijver is docent natuurbeheer en natuurontwikkeling aan HOGENT, waar ze al bijna tien jaar met passie lesgeeft aan de studenten groenmanagement. Ook is ze al 25 jaar onderzoeker, waarbij ze antwoorden zoekt op vragen van natuur- en bosbeheerders. Haar recent onderzoek richt zich op het herstel van biodiverse graslanden binnen de projecten HerBioGras en FlowerPower De Tuin. Ze is medeoprichter van Nature Tomorrow, een expertisecentrum waarbinnen wetenschappelijke en praktijkgerichte kennis wordt overgebracht naar beheerders van natuurgebieden en openbaar groen.  

    Andreas Demey

    Andreas Demey

    Andreas is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Na zijn doctoraat over de biogeochemie van soortenrijke graslanden, deed hij praktijkgericht onderzoek naar natuurherstel en klimaatadaptief natuurbeheer. Vervolgens stond hij jarenlang dicht bij de beheerpraktijk bij de groendienst van Gent, waar hij zich toelegde op natuurvriendelijk park- en groenbeheer. Nu geeft Andreas les bij Inverde over diverse onderwerpen, waarbij natuurontwikkeling de rode draad vormt.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
3 mei 2024
Locatie:
Gent, Oost-Vlaanderen, exacte locatie nog te bepalen (Oost-Vlaanderen)
Jouw prijs:
€ 475,00 (incl. 21% BTW)