Excursie: Vergroot de biodiversiteit van je stad met Bart Backaert

Planten in stadsvoegen
  • Inhoud

    Hoe slaagt Aalst erin om haar biodiversiteit te bevorderen en nieuwe soorten aan te trekken? Dat ontdek je tijdens deze excursie. Bart Backaert neemt je mee op de fiets langs verschillende praktijkvoorbeelden in Aalst. Hij vertelt je hoe zijn stad het aanpakt.

    En Bart kan het weten. Hij heeft 40 jaar ervaring bij de groendienst op de teller. Zo bezit hij een unieke blik op hoe Aalst haar openbare ruimte doordacht inricht en beheert. Daarbij zijn durven experimenteren en diversiteit de sleutelwoorden.

    Bart toont je hoe de aanwezige stedelijke natuur wordt ontwikkeld en uitgebreid. En welke kansen en meerwaarde stadsnatuur heeft voor wilde planten, dieren én de inwoners. In het  Astridpark ontdek je hoe een betonnen vijver tot een weelderige soortenrijke moerastuin werd omgetoverd en hoe kruidenrijke bloemenmengsels de stedelijke bibliotheek het ganse jaar opfleuren.

    Daarnaast vertelt Bart hoe hemelwater ook extra oeverplanten kan opleveren. Of hoe een deel van de centrale begraafplaats in een miniatuur natuurgebiedje veranderde. Je ontdekt ook hoe een vervuilde vroegere industriesite kansen biedt voor spontane en tijdelijke natuur.

    In de straten ligt de focus op  de juiste keuze van straatbomen. Ook het belang van de aanplant van toekomstige monumentale bomen gelinkt aan vroegere rituelen mag bij een dergelijke tocht niet ontbreken.

    Op het einde van deze excursie kijk je vanuit een totaal ander standpunt naar stedelijke natuur. Daarnaast heb je een inzicht in de grote biodiversiteit van een stad. En je gaat naar huis met een hoop inspiratie, goede tips, praktische stappen en concrete praktijkvoorbeelden waarmee je aan de slag kan in je eigen stad.

    Deze opleiding kadert in de Green Deal Natuurlijke Tuinen. Zo willen we samen de biodiversiteit in Vlaamse tuinen verhogen.

  • Programma

    De fietsexcursie start aan het treinstation in Aalst ter hoogte van de fietsenstalling (Statieplein 9, Aalst)

    Daarna volgt een fietstocht langs diverse buurten en locaties in Aalst waar halt wordt gehouden en o.a. volgende thema’s aan bod komen:

    • Water:  omvorming betonnen siervijver tot soortenrijke moerastuin in het Astridpark, hemelwater werd gerecupereerd voor oever- en watervegetatie in de Burchtstraat (’t Gasthuis/museum)
    • Boomsoortenkeuze: inheems versus uitheems, welke cultivars (droogtebestendig), gerichte snoeivormen, specifiek beheer met toekomstperspectief en klimaatadaptatie kenmerken
    • Belang van monumentale bomen
    • Experimenteren met grasland– en kruidachtige vegetatieconcepten aan Utopia Bibliotheek
    • Spontane natuurontwikkeling in uitbreiding Astridpark
    • Tijdelijk groen op braakliggend terrein in buurt Tragel
    • Voorbeelden en vragen
  • Praktische Info

    Mee te brengen

    • Lunchpakket en drank
    • Aangepaste kledij afhankelijk van de weersomstandigheden
    • Fietshelm en veiligheidshesje
  • Voor wie?

    Deze fietsexcursie richt zich tot landschapsarchitecten, biologen, natuurbeheerders,  ruimtelijke planners, openbare besturen en anderen die in hun job te maken hebben met de thema’s die vermeld zijn onder ‘inhoud’.

    Er is geen voorkennis vereist. Maar enige ervaring met de vermelde thema's is nuttig.

  • Lesgever
    Bart Backaert

    Bart Backaert

    Als tiener had Bart al een enorme passie voor natuur, zijn ouders stuurden hem daarom naar de tuinbouwschool. Vandaag is hij hoofd van de groendienst van zijn geboortestad Aalst. Hij is zelfgeschoolde bomenkenner en heeft een passie voor het beheer van graslanden en kruidachtige vegetaties.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.