ETT - Tweedaagse masterclass - Mycological Tree Assessment

European Tree Technician

Mycological Tree Assessment
 • Inhoud

  Elke boom vorm het centrum van zijn eigen ecosysteem en onderhoudt  unieke relaties met honderden, soms zelfs duizenden organismen. Dat is het uitgangspunt van het boek Mycological Tree Assessment van de hand van Gerrit Jan Keizer. Daarom ontwikkelde Gerrit Jan ook zijn Mycological Tree Assessment (MTA)-methodiek.

  Die leer je tijdens deze intensieve tweedaagse opleiding, Expert Gerrit Jan Keizer zet de relaties uiteen die bomen onderling en met andere organismen aangaan. Daarbij besteedt hij speciale aandacht aan de unieke relaties tussen bomen en paddenstoelen of zwammen (macrofungi).

  Je leert aan de hand van het handboek MTA om verbanden te leggen en in een vroeg stadium symptomen te herkennen van ontbrekende of verstorende factoren in de dynamiek van het boomsoorteigen ecosysteem. Tijdens één namiddag werk je tijdens een veldexcursie in het Zoniënwoud met het handboek 'Mycological Tree Assessment in de praktijk'.

  Voorkennis

  Deze opleiding richt zich in de eerste plaats op gecertificeerde European Tree Workers en European Tree Technicians. Om aan deze masterclass te kunnen deelnemen is ervaring met Visual Tree Assessment noodzakelijk. 

  Als voorkennis wordt minimaal vereist dat je vertrouwd bent met het boomsoorteigen ecosysteem van onze inheemse loof- en naaldbomen, zoals beschreven in het boek 'De verborgen boom' van Gerrit Keizer. En met de meest courante schimmelaantastingen bij bomen, zoals bijvoorbeeld beschreven in het 'Stadsbomen Vademecum 3C'. Bij voorkeur heb je ook de basisopleiding  'Bomen en schimmels - MTA' gevolgd.

 • Programma
  • Je krijgt een basiskennis van de belangrijkste ectomycorrhizasymbionten bij loof- en naaldbomen en van de levensfases van de boom waarin zij voorkomen.
  • Je krijgt inzicht in de verschillende types houtrot.
  • Je krijgt een overzicht van de belangrijkste biotroof en necrotroof parasitaire paddenstoelen of zwammen. Ook hun aanvalsstrategien komen aan bod , die per boomsoort verschillen. Net als de types houtrot die zij veroorzaken.
  • Je bekijkt de belangrijkste houtafbrekende saprotrofe macrofungi en het tempo waarin zij de stabiliteit van (delen van) de boom kunnen ondermijnen. Met per boomsoort verschillende types houtrot.
  • Je leert de aangereikte kennis toepassen in de praktijk tijdens een veldexcursie in het Zoniënwoud, met speciale aandacht voor de gevaarzetting en toekomstverwachting van de boom.
 • Praktische Info

  Mee te nemen op excursie

  • Weerbestendige kledij
  • Bosschoenen die vuil mogen worden
  • Drank voor tijdens de excursie
  • Pen en papier

  Voorzien door Inverde

  • Koffie, thee, water en broodjes worden voorzien in het leslokaal.
  • Het handboek Mycological Tree Assessment van de hand van Gerrit Jan Keizer is inbegrepen in de prijs van de opleiding.

  Bespaar op de opleiding

  Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.

 • Voor wie?

  Deze opleiding richt zich in de eerste plaats op gecertificeerde European Tree Workers en European Tree Technicians.

  Voorkennis

  Om aan deze masterclass te kunnen deelnemen is ervaring met Visual Tree Assessment noodzakelijk. 

  Als voorkennis wordt minimaal vereist dat je vertrouwd bent met het boomsoorteigen ecosysteem van onze inheemse loof- en naaldbomen, zoals beschreven in het boek 'De verborgen boom' van Gerrit Keizer. En met de meest courante schimmelaantastingen bij bomen, zoals bijvoorbeeld beschreven in het 'Stadsbomen Vademecum 3C'. Bij voorkeur heb je ook de basisopleiding  'Bomen en schimmels - MTA' gevolgd.

 • Lesgever
  Gerrit Jan Keizer

  Gerrit Jan Keizer

  Gerrit Jan Keizer is mycoloog en bosecoloog. Hij is gespecialiseerd in de relaties tussen schimmels en paddenstoelen of zwammen, en heeft meerdere boeken over dit onderwerp geschreven. Hij is docent bij Inverde en organiseert workshops en masterclasses Mycological Tree Assessment methodiek voor European Tree Workers en European Tree Technicians.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.