ETT - Tweedaagse masterclass - Mycological Tree Assessment

European Tree Technician

Mycological Tree Assessment
 • Inhoud

  Vorig jaar verscheen het handboek 'Mycological Tree Assessment van de hand van Gerrit Jan Keizer, auteur van De verborgen boom. Het boomsoorteigen ecosysteem van onze inheemse loof- en naaldbomen en ontwikkelaar van de Mycological Tree Assessment (MTA)-methodiek. Keizer heeft het handboek 'Mycological Tree Assessment ontwikkeld met als uitgangspunt het boomsoorteigen ecosysteem, waarbij er van uitgegaan wordt dat een boom het centrum van zijn ecosysteem vormt en unieke relaties onderhoudt met honderden, soms zelfs duizenden organismen.

  In deze intensieve tweedaagse cursus, gegeven door Gerrit Jan Keizer, worden de relaties uiteengezet die bomen onderling en met andere organismen aangaan. Daarbij wordt speciale aandacht besteed aan de unieke relaties tussen bomen en paddenstoelen of zwammen (macrofungi). In de cursus leer je aan de hand van het handboek MTA om verbanden te leggen en in een vroeg stadium symptomen te herkennen van ontbrekende of verstorende factoren in de dynamiek van het boomsoorteigen ecosysteem.

  In de middagdelen wordt tijdens twee veldexcursies het werken met het handboek Mycological Tree Assessment in de praktijk gebracht.

  Mis deze kans niet want expert Gerrit Jan Keizer gaat volgend jaar met pensioen!

  Leerdoelen

  • Basiskennis van de belangrijkste ectomycorrhizasymbionten bij loof- en naaldbomen en van de levensfases van de boom waarin zij voorkomen.
  • Kennis van de verschillende types houtrot.
  • Kennis van de belangrijkste biotroof en necrotroof parasitaire paddenstoelen of zwammen, van hun aanvalsstrategien, die per boomsoort verschillen, en van de types houtrot die zij veroorzaken.
  • Kennis van de belangrijkste houtafbrekende saprotrofe macrofungi en van het tempo waarin zij de stabiliteit van (delen van) de boom kunnen ondermijnen, met per boomsoort verschillende types houtrot.
  • De tijdens de cursus aangereikte kennis in praktijk leren toepassen, met speciale aandacht voor de gevaarzetting en toekomstverwachting van de boom.
 • Praktische Info

  Voorkennis

  Om aan deze masterclass te kunnen deelnemen is ervaring met Visual Tree Assessment noodzakelijk. De cursus richt zich op boomverzorgers en boombeheerders met enige jaren praktijkervaring en ETT-ers. Als voorkennis wordt minimaal vereist: je bent vertrouwd met het boomsoorteigen ecosysteem van onze inheemse loof- en naaldbomen (zoals beschreven in het boek 'De verborgen boom' van Gerrit Keizer) en met de meest courante schimmelaantastingen bij bomen (zoals bijvoorbeeld beschreven in het Stadsbomen Vademecum 3C).

  Bespaar op de opleiding

  Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.

 • Voor wie?
  • European Tree Technicians
  • European Tree Workers, boombeheerders en boomverzorgers die de basisopleiding 'Bomen en schimmels - MTA' gevolgd hebben
 • Lesgever
  Gerrit Jan Keizer

  Gerrit Jan Keizer

  Gerrit Jan Keizer is mycoloog en bosecoloog. Hij is gespecialiseerd in de relaties tussen schimmels en paddenstoelen of zwammen, en heeft meerdere boeken over dit onderwerp geschreven. Hij is docent bij Inverde en organiseert workshops en masterclasses Mycological Tree Assessment methodiek voor European Tree Workers en European Tree Technicians.

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Gerelateerde opleidingen