Bomen knotten - Basisopleiding

 Bomen knotten
 • Inhoud

  Bomen knotten kent een zeer lange traditie. Al eeuwen lang ontdoen we sommige boomsoorten op regelmatige tijdstippen van hun kruin omwille van het hout en veevoeder. Meestal denken we bij knotbomen aan wilgen, maar ook andere boomsoorten kunnen worden geknot.

  Welke bomen je kan knotten en hoe je te werk moet gaan om dat op een correcte en veilige manier te doen, leer je in deze ééndaagse opleiding. Je start met een algemeen overzicht van knotbeheer en verantwoorde werkwijzen.

  Daarna ga je over tot de praktijk. Je leert verschillende technieken om bomen, met een beperkte takdiameter, te knotten van op de grond of vanop een werkplatform. Je leert daarbij gebruik maken van zowel de handzaag, de accu-kettingzaag als de gemotoriseerde stokzaag.

  Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je de juiste vaardigheden bezitten om een kettingzaag op een veilige manier te hanteren. Je bent in het bezit van een ECC1-certificaat of volgde de opleiding Veilig werken met de kettingzaag - ECS 1 (module 1)

   

  Ontdek het volledige opleidingsgamma houtkanten

  Deze opleiding maakt deel uit van het opleidingsgamma houtkanten. Ontdek alle opleidingen op onze overzichtspagina.

   
 • Programma
  • Je begint met een kort overzicht van de historiek en het beheer van knotbomen. De specifieke risico’s en maatregelen om dit werk veilig en wel uit te voeren worden ook behandeld.
  • Daarna ga je over tot de praktijk. Je leert het werk efficiënt en veilig te organiseren en verschillende werktechnieken om bomen, met een takdiameter <12cm, te knotten van op de grond of vanop een werkplatform.
  • Je leert daarbij gebruik maken van zowel de handzaag, de accu-kettingzaag als de (gemotoriseerde) stokzaag.
 • Praktische Info

  Mee te nemen

  • Weerbestendige kledij die vuil mag worden
  • Nauw aansluitende werkhandschoenen
  • Lunchpakket en drank
  • Pen en papier
  • PBM’s zoals voorgeschreven bij ECC (persoonlijke beschermingsmiddelen).

  Voorziene materialen

  • Inverde zorgt voor de nodige kettingzagen en alle bijhorende materialen.
  • Inverde voorziet geen PBM’s.

  Cursusmateriaal

  • Presentaties en sjablonen te downloaden via 'mijn leeromgeving'

  Bespaar op de opleiding

  Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.

 • Voor wie?
  • Voor iedereen die al eens één of meerder bomen moet knotten en wil leren wat hiervoor de beste en veiligste aanpak is. 

  Voorkennis 

 • Lesgever
  Stijn Rowie

  Stijn Rowie

  Stijn is gepassioneerd door duurzaam bosbeheer en een held met de kettingzaag. Sinds 2014 is hij freelance lesgever bij Inverde en deelt hij zijn kennis in de kettingzaagopleidingen. Daarnaast maakt hij ecologische houten constructies en keurbare speeltoestellen. En dat met Vlaams hout uit duurzaam bosbeheer dat hij zelf kapt en verzaagt.

  Kris De Beleyr

  Kris De Beleyr

  Opgegroeid in een fruittelersfamilie was Kris al vroeg gepassioneerd door bomen en groen. Dat resulteerde al gauw in succesvolle opleidingen als uitvoerend tuin- en landschapsarchitect. Later werd hij ook als  gecertificeerd European Tree Worker (ETW), dankzij de opleiding boomverzorging bij Inverde. Door deze specialisaties is Kris ook als lesgever zeer gepassioneerd om zijn praktische kennis te delen met iedereen die wil bijleren over alles wat met bomen en groen te maken heeft.

  Dries Van den Bossche

  Dries Van den Bossche

  Dries is opgegroeid op een boerderij in Baardegem met een prachtige parktuin die verscheidene indrukwekkende bomen bevat. Het actieve leven zit letterlijk in zijn DNA. Na zijn loopbaan als officier bij Defensie en een voortgezette vorming als milieucoördinator, koos Dries resoluut voor de boomverzorging. Hij behaalde na zijn opleiding het Europees certificaat. Dries heeft ondertussen zeer veel ervaring in de technischere vellingen en demontages, ook door middel van hijskranen.

  Wim Vancraeynest

  Wim Vancraeynest

  Wim werkt al 7 jaar als boomverzorger. Daarvoor gaf hij vooral opleidingen en advies in de maritieme sector. Nu zet hij zijn passie voor lesgeven verder in de boomverzorgerssector. Hij geeft kettingzaagopleidingen, klimmen, waardebepaling van bomen, kroonverankering, werkorganisatie, enzovoort. Na je opleiding kan je hem wel eens tegen het lijf lopen als examinator voor het European Chainsaw Certificate en European Tree Worker.

  Kris Hofkens

  Kris Hofkens

  Na zijn studies technische landbouw heeft Kris zijn kennis verder uitgebreid met onder andere de opleiding  boomverzorging. Na enkele jaren in de praktijk kwam hij in 2005 bij Inverde terecht als lesgever. Hij is gespecialiseerd in boombeheer en volgt met verve de European Chainsaw Certificates op.

  Wilfried Torfs

  Wilfried Torfs

  Wilfried vergaarde kennis en ervaring gedurende zijn carrière als boomverzorger, maar door de tand des tijds laat hij het klimwerk over aan het jonge geweld en draagt zijn steentje bij als grondman en werfleider. Hij deelt graag zijn kennis over de kettingzaag en de kunst van het bomenvellen met leergierigen en geïnteresseerden.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Lees ook op Ecopedia

Gerelateerde opleidingen