Bomen knotten - Basisopleiding

 Bomen knotten
Nu inschrijven
Startdatum:
Meerdere datums
Locatie:
Meerdere locaties
Jouw prijs:
€ 149,00 (incl. 21% BTW)
 • Inhoud

  Bomen knotten kent een zeer lange traditie. Al eeuwen lang ontdoen we sommige boomsoorten op regelmatige tijdstippen van hun kruin omwille van het hout en veevoeder. Meestal denken we bij knotbomen aan wilgen, maar ook andere boomsoorten kunnen worden geknot.

  Welke bomen je kan knotten en hoe je te werk moet gaan om dat op een correcte en veilige manier te doen, leer je in deze ééndaagse opleiding. Je start met een algemeen overzicht van knotbeheer en verantwoorde werkwijzen.

  Daarna ga je over tot de praktijk. Je leert verschillende technieken om bomen, met een beperkte takdiameter, te knotten van op de grond of vanop een werkplatform. Je leert daarbij gebruik maken van zowel de handzaag, de accu-kettingzaag als de gemotoriseerde stokzaag.

  Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je de juiste vaardigheden bezitten om een kettingzaag op een veilige manier te hanteren. Je bent in het bezit van een ECC1-certificaat of volgde de opleiding Veilig werken met de kettingzaag - ECS 1 (module 1)

 • Programma
  • Je begint met een kort overzicht van de historiek en het beheer van knotbomen. De specifieke risico’s en maatregelen om dit werk veilig en wel uit te voeren worden ook behandeld.
  • Daarna ga je over tot de praktijk. Je leert het werk efficiënt en veilig te organiseren en verschillende werktechnieken om bomen, met een takdiameter <12cm, te knotten van op de grond of vanop een werkplatform.
  • Je leert daarbij gebruik maken van zowel de handzaag, de accu-kettingzaag als de (gemotoriseerde) stokzaag.
 • Praktische Info

  Mee te nemen

  • Weerbestendige kledij die vuil mag worden
  • Nauw aansluitende werkhandschoenen
  • Lunchpakket en drank
  • Pen en papier
  • PBM’s zoals voorgeschreven bij ECC (persoonlijke beschermingsmiddelen).

  Voorziene materialen

  • Inverde zorgt voor de nodige kettingzagen en alle bijhorende materialen.
  • Inverde voorziet geen PBM’s.

  Cursusmateriaal

  • Presentaties en sjablonen te downloaden via 'mijn leeromgeving'

  Bespaar op de opleiding

  Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.

 • Voor wie?
  • Voor iedereen die al eens één of meerder bomen moet knotten en wil leren wat hiervoor de beste en veiligste aanpak is. 

  Voorkennis 

 • Lesgever
  Kris Hofkens

  Kris Hofkens

  Na zijn studies technische landbouw heeft Kris zijn kennis verder uitgebreid met onder andere de opleiding  boomverzorging. Na enkele jaren in de praktijk kwam hij in 2005 bij Inverde terecht als lesgever. Hij is gespecialiseerd in boombeheer en volgt met verve de European Chainsaw Certificates op.

  Tom Verhaeghe

  Tom Verhaeghe

  Tom volgde een opleiding groenmanagement en kwam daarna in de boomverzorging terecht. Intussen is de passie voor bomen geëvolueerd naar een passie voor hout. De kettingzaag komt nog zeer regelmatig van pas voor het maken van houten constructies en blijft één van zijn favoriete werktuigen.

  Yves de Roder

  Yves de Roder

  Yves is 25 jaar zelfstandig ondernemer geweest, waarvan een 12-tal jaar als uitvoerend en coördinerend boomverzorger. Hij is gecertificeerd als European Tree Worker en European Tree Technician, en is ook  gespecialiseerd in veiligheid. Hij is een gedreven lesgever met een brede theoretische kennis. Deze past hij toe in zijn praktijklessen boomverzorging.

  Stijn Rowie

  Stijn Rowie

  Stijn is gepassioneerd door duurzaam bosbeheer en een held met de kettingzaag. Sinds 2014 is hij freelance lesgever bij Inverde en deelt hij zijn kennis in de kettingzaagopleidingen. Daarnaast maakt hij ecologische houten constructies en keurbare speeltoestellen. En dat met Vlaams hout uit duurzaam bosbeheer dat hij zelf kapt en verzaagt.

  Filip De Bleeckere

  Filip De Bleeckere

  Filip heeft meer dan 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant en ruim 15 jaar als praktijklesgever bij Inverde. Hij heeft daardoor heel wat expertise opgedaan omtrent bosbeheer in de praktijk. Als praktijklesgever heeft hij ook veel nationale en internationale ervaring in de Europese standaarden en certificaten in alle niveaus voor het kettingzaaggebruik.

   

Inschrijven

Schellebelle (Oost-Vlaanderen)

Bomen knotten - Basisopleiding

 • ma 28 november 2022 08:30 - 15:30 | Schellebelle
€ 149,00
(incl. 21% BTW)
Opgelet! Nog 1 plaats(en) beschikbaar

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
Meerdere datums
Locatie:
Meerdere locaties
Jouw prijs:
€ 149,00 (incl. 21% BTW)

Lees ook op Ecopedia

Gerelateerde opleidingen