Wetgeving en beleid van de groene ruimte

Pictogram ruiters toegelaten - Meerdaalwoud
Nu inschrijven
Startdatum:
Meerdere datums
Locatie:
Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Jouw prijs:
€ 95,00 (incl. 21% BTW)
 • Inhoud

  Tijdens de cursus bekijk je recente beleidskeuzes over de open ruimte en bespreek je de wetgeving in detail. Je concentreert je op het beleid en de wetgeving die gericht is op bos- en natuurbeheer en -behoud.

  De cursus bestaat uit twee modules van telkens één dag.

  Module 1: Boswetgeving en het nieuwe beheerplan
  In deze module krijg je een overzicht van de recente evoluties in het bosbeleid. We besteden aandacht aan de toestand van onze bossen en het instrumentarium dat gebruikt wordt om de bossen te beschermen. Het Bosdecreet, deels geïntegreerd in het Natuurdecreet, en de verschillende uitvoeringsbesluiten komen aan bod. We gaan dieper in op het ontbossingsverbod en de nieuwe beheerplannen. Ook de regels inzake toegankelijkheid, houtverkoop en -exploitatie komen aan bod.

  Module 2: Natuurwetgeving
  In deze module krijg je een overzicht van de recente evoluties in het natuurbeleid. We lichten het (geïntegreerde) Natuurdecreet toe, inclusief de omzetting van de habitat- en vogelrichtlijn. We gaan dieper in op de uitvoeringsbesluiten die recent goedgekeurd zijn in het kader van het (nieuwe) natuurdecreet: de nieuwe subsidieregeling en de ambities inzake natuurbeheer gelinkt aan het nieuwe beheerplan. Vervolgens gaan we dieper in op het soortgericht natuurbeleid: het Soortenbesluit en de aanpak van invasieve exoten worden besproken. Hoe de overheid toezicht houdt en de regelgeving handhaaft, bespreken we op het einde van deze dag.

   
 • Voor wie?

  Voor iedereen die minstens af en toe met deze regelgeving te maken krijgt: eigenaars van natuur- of bosterreinen, personen die in het kader van vergunning- en adviesverlening m.b.t. de open ruimte in aanraking komen met wetgeving, zoals gemeentelijke, provinciale of gewestelijke ambtenaren of leden van adviesraden.

  Verder richt deze opleiding zich tot juristen die zich verder willen bekwamen in deze wetgeving, studenten of afgestudeerde bosbouwbekwaamheid/natuurmanagement die hun opgedane kennis verder willen toetsen of nood hebben aan een stevige herhaling.

  Voorkennis

  Je hoeft absoluut geen specialist te zijn.

 • Lesgever
  Liselot Ledene

  Liselot Ledene

  Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.

   

Inschrijven

Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)

Wetgeving en beleid van de groene ruimte - Module 1: Boswetgeving en het nieuwe beheerplan

 • di 1 december 2020 09:00 - 16:00 | Brussel
€ 95,00
(incl. 21% BTW)
Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)

Wetgeving en beleid van de groene ruimte - Module 2: Natuurwetgeving

 • di 8 december 2020 09:00 - 16:00 | Brussel
€ 95,00
(incl. 21% BTW)

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Nu inschrijven
Startdatum:
Meerdere datums
Locatie:
Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Jouw prijs:
€ 95,00 (incl. 21% BTW)