Toolboxendag

ladingzekerheid
 • Inhoud

  Het gebeurt dat een opleiding, een grondige uitleg of zelfs praktijkervaring wegdeemstert na te lange tijd of door te weinig oefening. Dan wordt werken al snel onveilig. Een korte opfrissing is dan een must. Geen droge cursus, maar een interactieve formule met als aandachtspunt veiligheid en veilig werken.

  Daarom ontwikkelde Inverde toolboxen. Een toolbox is een korte, interactieve opfrissing (90 minuten) van eerder opgedane kennis met als aandachtspunt veiligheid en veilig werken.

  Voor deze toolboxendag selecteerden we voor jou vier onderwerpen: ergonomisch werken met de motorzaag, een zaagketting handmatig scherpen, ladingzekerheid en dagelijks motoronderhoud van machines.

  Interesse? Schrijf je meteen in!

  Wat meer uitleg over de onderwerpen:

  • Ergonomisch werken met de motorzaag: een verkeerde houding kan leiden tot een ernstig arbeidsongeval of tot lichaamelijke letsels op langere termijn. Tijdens deze toolbox leer je de correcte houding tijdens het werken met de motorzaag. De plaatsing van de handen, de motorzaag zo dicht mogelijk bij het lichaam, gebruik van de kettingrem en de rol van de beenspieren zijn maar een greep van de onderwerpen die aan bod komen.
  • Ketting scherpen met de hand: een scherpe zaagketting is een veilige zaagketting. Maar hoe hou je je motorzaag scherp? Tijdens deze toolbox leer je welke materialen en hulpmiddelen je nodig hebt om je motorzaag op de werkplek constant scherp te houden volgens de voorschriften van de fabrikant.
  • Ladingzekerheid: een goede zekerheid aanbrengen op de lading van een voertuig is niet zo evident. Je moet eigenlijk een hele berekening maken van gewichten en krachten. Met deze toolbox kan je via eenvoudige tabellen op een goede manier een lading gaan zekeren.
  • Dagelijks motoronderhoud machines: voor je aan de slag gaat met een machine met verbrandingsmotor, doe je best een dagelijks onderhoud. Dit is eigenlijk een dagelijkse controle. Welke dingen moet je zeker controleren? Wat moet je doen als er zaken niet in orde zijn? Deze toolbox biedt een antwoord op deze vragen. Tijdens de toolbox voeren we zelf ook eens het onderhoud uit.
   
 • Programma

   

   
 • Praktische Info

  Voorkennis

  Je hebt eerder al een opleiding gevolgd over of ervaring opgedaan met de verschillende onderwerpen.

  Extra info

  Deze opleiding komt in aanmerking voor de erkenningskaart voor bosexploitanten en kopers van hout.
  Opgelet: een toolbox vervangt geenszins opleidingen over hetzelfde thema.

   
 • Voor wie?

  Bosexploitanten, kopers van hout en iedereen met interesse voor deze onderwerpen.

   
 • Lesgever
  Filip De Bleeckere

  Filip De Bleeckere

  Filip heeft reeds 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant, projectverantwoordelijke in groenprojecten. Hij is al 15 jaar praktijklesgever bij Inverde. Hij heeft daardoor heel wat expertise opgedaan omtrent bosbeheer in de praktijk. Als praktijklesgever heeft ook veel nationale en internationale ervaring in de Europese standaarden en certificaten in alle niveau's voor het kettingzaaggebruik.

   

  Koen Pans

  Koen Pans

  Koen heeft een opleiding tuinbouw en boomverzorging gedaan. Vroeger werkte hij bij een tuinaanlegbedrijf en daarna bij Waters en Bossen (het vroegere ANB) als bosarbeider. Toen heeft hij de kans gegrepen om als praktijkinstructeur bosarbeiders op te leiden bij Inverde. Omdat één van zijn grote interesses techniek is, legt hij zich momenteel toe op de grotere machines, in het bijzonder tractoren en alles wat daarbij komt kijken.

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.