Toolboxendag

Erkenning bosexploitatie

Toolboxendag
 • Inhoud

  Het gebeurt dat een opleiding, een grondige uitleg of zelfs praktijkervaring wegdeemstert na te lange tijd of door te weinig oefening. Dan wordt werken al snel onveilig. Een korte opfrissing is dan een must. Geen droge cursus, maar een interactieve formule met als aandachtspunt veiligheid en veilig werken.

  Daarom ontwikkelde Inverde toolboxen. Een toolbox is een korte, interactieve opfrissing van eerder opgedane kennis met als aandachtspunt veiligheid en veilig werken.

  Voor deze toolboxendag selecteerden we voor jou deze vier onderwerpen: 

  Handgereedschap en ergonomie bij ECS 1 en 2 
  Voor het vellen van bomen en voor het opwerken van hout kan je beroep doen op een ganse reeks van handgereedschappen. Maar je weet misschien niet altijd hoe deze op een ergonomische en correcte manier te hanteren. Dit kan leiden tot fysieke klachten of het niet meer gebruiken van de gereedschappen. Samen met jou bekijken we de gereedschappen die nodig zijn voor het uitvoeren van je werkzaamheden. En eens een keuze gemaakt, leren we je aan hoe dit gereedschap op een ergonomische en correcte manier te hanteren.  

  Houding tijdens het werken met de motorzaag
  Door het aannemen van een verkeerde houding gebeurt het vaak dat mensen fysieke klachten krijgen tijdens het werken met de kettingzaag. Een verkeerde houding kan ook tot gevaarlijke situaties leiden. Wanneer bijvoorbeeld bij een terugslag de kettingzaag in het gezicht terechtkomt, heeft dit zware letsels tot gevolg. Je wordt individueel beoordeeld en bijgestuurd op je handelingen met de kettingzaag aan de hand van praktische oefeningen. 

  Ketting scherpen met de vijl
  Werken met een ketting die niet vlijmscherp is, heeft heel wat nadelen. Zowel voor de machine als voor de gebruiker. De machine verbruikt meer brandstof en er is heel wat meer slijtage aan zaagblad, ketting en motorblok. De gebruiker wordt meer blootgesteld aan lawaai en trillingen wat tot concentratieverlies kan leiden. En door harder op de machine te gaan duwen, kunnen er onveilige situaties ontstaan. 

  Onderhoud motorzaag volgens ECS1
  Niet regelmatig onderhouden machines raken sneller defect en de goede werking van de veiligheidsvoorzieningen is niet meer gegarandeerd.  Daarom is het belangrijk dat een aantal onderhouds- en controlepunten regelmatig worden uitgevoerd.

 • Programma

  Elke toolbox duurt anderhalf uur.

  Voormiddag

  • Handgereedschap en ergonomie bij ECS 1 en 2 
  • Houding tijdens het werken met de motorzaag

  Namiddag

  • Ketting scherpen met de vijl
  • Onderhoud motorzaag volgens ECS1
 • Praktische Info

  Mee te nemen

  • Weerbestendige kledij
  • Veiligheidsschoenen

  Voorzien materiaal

  • Koffie, thee, water en een broodjeslunch worden voorzien

  Cursusmateriaal

  • Lesmateriaal kan je downloaden via 'mijn leeromgeving'

  Bespaar op de opleiding

  • Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.

  Erkenningskaart

  • Deze opleiding geldt als permanente vormingsdag voor de erkenningsregeling bosexploitatie. Gelieve je erkenningskaart mee te brengen zodat we je aanwezigheid kunnen noteren.
 • Voor wie?

  Deze opleiding is voor bosexploitanten, kopers van hout en iedereen met interesse voor deze onderwerpen.

  Voorkennis

  Je hebt voor deze opleiding geen voorkennis nodig.

 • Lesgever
  Filip De Bleeckere

  Filip de Bleeckere

  Filip heeft meer dan 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant en ruim 15 jaar als praktijklesgever bij Inverde. Hij heeft daardoor heel wat expertise opgedaan omtrent bosbeheer in de praktijk. Als praktijklesgever heeft hij ook veel nationale en internationale ervaring in de Europese standaarden en certificaten in alle niveaus voor het kettingzaaggebruik.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.