Postgraduaat Tree Manager

Postgraduaat tree manager aan VIVES Zuid

Tree Manager inspecteert veteraanboom
  • Inhoud

    De opleiding Tree Manager focust zich op de inrichting en het beheer van bomen. Studeer voor Tree Manager en maak van boombeheer je beroep. Uniek aan deze opleiding is dat bomen op alle schaalniveaus bestudeerd worden, van stedelijke beleidsvorming tot onderzoek en advies op individueel niveau.

    Op het stedelijke niveau leer je hoe je een bomenbestand planmatig kan beheren. Hierbij kan je denken aan budgetbeheer, opstellen van een bomenplan, werken in een GIS-omgeving en het gericht inzetten van bomen binnen ecosysteemdiensten.

    Op boomniveau besteden we aandacht aan aanlegtechnieken, inventarisatietechnieken en probleemstellingen als ziekten/plagen en schadegevallen. Je leert een expertiseverslag op te maken, een werf voor te bereiden en te coördineren.

    Je leert dus niet alleen omgaan met de interpretatie van bestekken, maar ook hoe je ze zelf kan opmaken. Inverde en VIVES bundelen hun krachten, beiden vanuit hun eigen specialisatie. Alle vakken worden gegeven door docenten met een academische en/of praktijkervaring. Je leert er naast technische competenties ook persoonlijke competenties over communicatie en organisatie.

    Dankzij de stedelijke benadering is de opleiding ruimer dan de vereisten om het ETT-certificaat te behalen. Het is wel de meest geschikte opleiding als voorbereiding op het behalen van dit certificaat. Er ligt een bijkomende focus op het planmatig beheren van bomen op macroschaal.

    Wanneer wordt deze opleiding ingericht?

    De opleiding wordt elk jaar ingericht vanaf de laatste donderdag van september tot begin juni. Starten doen we op 28 september 2023. Op 27 juni 2024 vindt de laatste lesdag plaats. Er is elke donderdag les, behalve tijdens de schoolvakanties en op feestdagen. Lesdagen lopen van 8u30 tot 12u30 en van 13u00 tot 17u00.

    Meer info is te vinden op http://urbanforestry.be/.

    Inschrijven?

    Inverde organiseert deze opleiding is samenwerking met VIVES. Inschrijven voor deze opleiding doe je via hun website.

  • Programma

    Wat leer ik in deze opleiding?

    De opleiding is heel praktijkgericht. We werken samen met externe partners (gemeenten, private bouwheren) en behandelen reële cases. Zo gebeurt meteen een reality-check tijdens contactmomenten en presentaties voor groenambtenaren en schepenen. Elk thema wordt eerst ingeleid met stevige maar hands-on achtergrondinformatie. De opdrachten worden in groep of individueel aangepakt en bieden ook de gelegenheid om ervaringen met elkaar te delen. Er zijn zeven thema's:

    1. Bomen binnen ecosysteemdiensten
    2. Opmaak van een bomenplan
    3. Inventarisatietechnieken – en verwerking
    4. Bomen en werven
    5. Werforganisatie
    6. Expertiseopdrachten
    7. Boomverzorgingstechnieken: snoei – aanplant – verankering – bodem

    Evaluatie

    Je wordt regelmatig geëvalueerd. Deze evaluatie gebeurt hoofdzakelijk aan de hand van opdrachten en slechts in mindere mate met examens. Deze vinger aan de pols stelt ons in staat je tijdig individueel bij te sturen zodat je sterker uit de opleiding komt.

  • Praktische Info

    Voorkennis

    Je bent houder van het bachelordiploma agro- en biotechnologie afstudeerrichting groenmanagement of ervaring in de sector.

    Data

    De opleiding wordt elk jaar ingericht vanaf de laatste donderdag van september tot begin juni. Starten doen we van 28 september 2023 tot 27 juni 2024, er is elke donderdag les, behalve in de kerstvakantie en op feestdagen. 

    Kostprijs

    € 7.500 (vrij van btw)
    De opleiding komt in aanmerking voor KMO-portefeuille en opleidingscheques. 

    Getuigschrift

    Als je slaagt voor de 36 studiepunten ontvang je als houder van een bachelor- of masterdiploma postgraduaatsgetuigschrift. Als je niet over een diploma hoger diploma onderwijs beschikt, ontvang je een getuigschrift.

    KMO-portefeuille

    Deze opleiding komt volledig in aanmerking voor steun via de kmo-portefeuille.
    Let wel: de steunaanvraag moet gebeuren binnen de veertien dagen na de start van de opleiding. 
    Meer info op www.kmo-portefeuille.be - erkenningsnummer VIVES-zuid: DV.O101992

    Inschrijven?

    Inverde organiseert deze opleiding is samenwerking met VIVES. Inschrijven voor deze opleiding doe je via hun website.

  • Voor wie?

    Wie is de doelgroep van deze opleiding?

    Boomverzorgers, groenbeheerders, groenambtenaren en diensthoofden, studiebureaus. Je bent houder van het bachelordiploma agro- en biotechnologie afstudeerrichting groenmanagement of hebt ervaring in de sector.

  • Lesgever
    Tom Joye

    Tom Joye

    Tom is van opleiding bio-ingenieur bos- en natuurbeheer, maar heeft al snel de switch gemaakt naar boomverzorging en boombeheer. Hij geeft opleidingen aan uitvoerende boomverzorgers, boomtechnische raadgevers en boombeheerders. Daarnaast staat hij ook in voor de organisatie van de examens voor European Tree Worker en European Tree Technician, en volgt hij lokale en Europese projecten op die de link maken tussen boombeheer, kennis en vaardigheden.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.