Lezing en netwerkevent: Rewilding in de Lage Landen

Natuurbeheer met natuurlijke processen in een dichtbevolkte regio

Leo Linnartz – locatie: Slikken van de Heen
  • Inhoud

    Denk jij bij rewilding of herwildering ook meteen aan grote wildernisgebieden in Amerika of Afrika? Natuurlijk zijn deze gebieden geschikt voor grote kuddes wilde grazers en hun predatoren. Maar herwildering werkt ook op kleine schaal, denk maar aan een achtertuin, een stadspark, een recreatiegebied of een nog onbebouwd deel van een industriegebied.  

    In de Lage Landen zijn er geen grote wildernisgebieden, maar toch blijkt er veel mogelijk op de schaal die wel beschikbaar is. Natuurlijke processen op kleine schaal spreken de natuur aan op zijn eigen veerkracht en herstelvermogen en dit leidt tot verrassende resultaten.  

    Deze lezing gaat in op de kansen voor procesnatuur in een kleinschalige context.  

    Bij Ark Rewilding Nederland zijn ze al meer dan 30 jaar bezig met het begrip herwildering in tal van projecten. Aan de hand van kleine en grote voorbeelden legt Leo Linnartz van Ark uit hoe zij met Process Oriented Nature Conservation (PONC), oftewel herwildering in Nederland, een antwoord geven op vragen als: hoe pak je dit aan, welke resultaten kan je verwachten en wanneer grijp je in als beheerder?

    Er wordt ook gefocust op welke invloed dit beheer heeft op het bomenbestand in zo’n gebied en waarom juist in begraasde gebieden bomen groot en oud worden. En last but not least, hoe ga je om met omwonenden en bezoekers van jouw gebied? Tijdens de lezing krijg je voldoende ideeën en inspiratie om zelf te kunnen starten met herwildering in je eigen woon- en werkomgeving. 

    We combineren deze lezing met een netwerkmoment. De lezing zelf zal anderhalf uur duren, maar voorafgaand aan de lezing en tijdens de pauze is er ruim tijd voorzien om met elkaar van gedachten te wisselen.  Kies bij je inschrijving of je al dan niet aan het netwerkmoment (met broodjes) voorafgaand aan de lezing wil deelnemen.

    We kunnen dit event gratis aanbieden omdat het onderdeel uitmaakt van het Europees project Process Oriented Nature Conservation.  

                            Programma Erasmus+ Europese UnieLogo PONC

    Inschrijven voor dit event is verplicht. Schrijf je in en kom je niet opdagen, dan ontvang je een factuur van 25 euro.

     

    Interesse om dieper in te gaan op rewilding in ons verstedelijkte Vlaanderen? Dan kan je inschrijven voor de excursie 'Rewilding in een stedelijke context' op 10 mei in Aalst. 

     

  • Programma

    Je krijgt een antwoord op de volgende vragen: 

    • Wat is rewilding

    • Hoe kunnen we het begrip van herwildering in een (semi-)urbaan gebied toepassen? 

    • Wat zijn de effecten van 25 jaar herwilderingsbeheer op het boombestand? 

    • Wat zijn de voordelen van herwildering op de biodiversiteit? 

    • Wat zijn de valkuilen bij herwilderingsbeheer? 

    • Wat zijn de belangrijkste lessen na 25 jaar herwilderingsbeheer? 

    • Wat houdt het PONC-project (Process Oriented Nature Conservation) in? 

    Programma

    17.00u - 19.00u: netwerkevent met belegde broodjes 

    19.00u – 19.45u: lezing deel I 

    19.45u – 20.15u: pauze + netwerken 

    20.15u – 21.00u: lezing deel II 

  • Praktische Info

    Voor wie al graag netwerkt voor de start van de lezing, zijn er tussen 17u en 19u belegde broodjes en drankjes voorzien. Ook tijdens de pauze van een half uur kan je nog steeds een drankje nuttigen en netwerken. 

    Het event vindt plaats in het gebouw Teirlinckgebouw, Havenlaan 88 in Brussel en is vlot bereikbaar met de trein (station Brussel Noord) en de wagen. Er is een ondergrondse parking aan het gebouw.

    Dit event wordt gratis aangeboden maar inschrijven is verplicht. Schrijf je in en kom je niet opdagen, dan ontvang je een factuur van 25 euro. 

  • Voor wie?

    Voor al wie al eens graag nieuwe horizonten verkent, voor diegenen die kritisch nadenken over natuurontwikkeling, -behoud en -beheer, voor zij die graag grenzen verleggen, letterlijk dan. Kortom, voor ruimdenkende actoren in landschapsbeheer, ecologische adviesverlening, terreinbeheer, bomenbeheer, natuurontwikkeling, begrazing, ruimtelijke planning … 

    Voorkennis

    Er is geen voorkennis vereist, een open geest is veel belangrijker. 

  • Lesgever
    Leo Linnartz

    Leo Linnartz

    Leo Linnartz is opgeleid als natuurkundige, maar is daarna zijn hart gevolgd en heeft sindsdien ruim 25 jaar ervaring met process oriented nature conservation in Nederland en het buitenland. Van hermeandering van rivieren en beken, groeiende venen, stuivende duinen en storm tot begrazing met runderen, paarden, waterbuffels en wisenten en predatie door wolf en lynx. Als autodidact in hart en nieren is hij altijd op zoek naar meer kennis en inzichten, die hij vervolgens graag doorvertelt aan iedereen die daar open voor staat. 

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen