De bodem doorgrond

Tweedaagse basisopleiding voor groenprofessionals

Hannes kijkt de bodem na
  • Inhoud

    Een bodem laat zich lezen: aan de vegetatie en het profiel kan je zien met welke bodem je te maken hebt. Bodems lezen vereist een stevige basiskennis over de karakteristieken van en processen die spelen in bodems. 

    Tijdens deze tweedaagse opleiding brengt onze expert Ruben Rogier jou de wetenschappelijk onderbouwde kennis over de karakteristieken van bodems en de processen die er spelen op een toegankelijke manier. Je leert over de fysische karakteristieken zoals textuur, structuur en hoe bodems gevormd worden. We gaan in op de chemische eigenschappen zoals het humusgehalte, de zuurtegraad en de mineralenhuishouding. Hoe uitwisselingsprocessen plaats vinden en interageren met de vegetatie die er voorkomt. We bekijken wat levende bodems zijn en hoe je met uitdagende bodems aan de slag kan. We gaan op terrein verschillende bodems onderzoeken: bodems met een verschillende samenstelling én bodems onder verschillende types landgebruik.  

    Aan de hand van deze informatie leer je verschillende bodemtypes herkennen die Vlaanderen rijk is, waar je informatie kan opvragen en hoe je bodems op het terrein zelf kan analyseren. Na deze basisopleiding ga je huiswaarts met een stevige (basis)kennis over bodems die je direct in de praktijk kan toepassen.  

    Deze opleiding wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van het LIFE-programma van de EU in het kader van het LIFE B4B-project.
     

    logos


    Deze opleiding kadert in de Green Deal Natuurlijke Tuinen. Zo willen we samen de biodiversiteit in Vlaamse tuinen verhogen.

  • Programma

    Dag 1

    Voormiddag: theorie

    • Bodems: een introductie tot de fysische en chemische eigenschappen van bodems, de mineralenhuishouding en de waterhuishouding. 

    • Infoloketten gebruiken en zelf analyses (laten) uitvoeren. We wijzen je de weg in hoe en waar je meer (online) info over jouw bodem vindt en welke analyses je zelf kan (laten) uitvoeren. 

    • Bodems en uitdagingen: we lichten een aantal oplossingsrichtingen toe bij uitdagende of gedegradeerde bodems. 

    Namiddag: excursie

    • We spitten samen een paar bodemtypes uit, van zandige bodem tot zware alluviale bodems, en bespreken de invloed op hydrologie en begroeiing, in verschillende types landgebruik (bos, landbouw ...). We doen 2 à 3 bodemprofielanalyses op 5 km van elkaar. 

    Dag 2

    Voormiddag: theorie

    • Bodemprocessen: Interactie tussen plant en bodem, de nutriëntencyclus, afbraakprocessen en organische stof (OS) in de bodem, de watercyclus in de bodem. 

    • Bodemleven en het bodemvoedselweb: we bespreken het bodemleven dat we in bodems mogen verwachten en hoe het bodemvoedselweb in elkaar steekt.  

    Namiddag: excursie

    • We spitten samen een paar bodemtypes uit, van (diepe) lemige bodems tot arme, uitgespoelde zandkoppen en bespreken de invloed op hydrologie en begroeiing.
  • Praktische Info

    Mee te brengen: 

    • Eigen lunchpakket en drank voor tijdens de excursies 

    • Pen en papier 

    • Kledij en schoeisel afhankelijk van de weersomstandigheden. We gaan in en met de bodem aan de slag, je kan wat vuil worden.  

    • Eigen vervoer voor de excursie op de eerste dag – carpoolen is mogelijk

    Bespaar op de opleiding

    • Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.
  • Voor wie?

    Voorkennis

    Geen voorkennis vereist.

    Doelgroep

    Natuur-, bos- en groenbeheerders, landbouwers, tuin- en landschapsarchitecten, tuinaannemers, professionelen en vrijwilligers bij terreinbeherende verenigingen, studenten groenmanagement en iedereen die geïnteresseerd is in de bodem onder onze voeten.   

  • Lesgever
    Ruben Rogier

    Ruben Rogier

    Na zijn opleiding pedagogiek, ging Ruben aan de slag als onderwijs- en vormingsverantwoordelijke in een gemeentelijke administratie. De lokroep van de natuur bleek echter te groot: Ruben schoolde zich om tot uitvoerend boomverzorger en ging daarna als zelfstandige aan de slag. Via praktijkervaring, een niet in te tomen interesse in bomen en volgehouden zelfstudie, groeide hij door tot boomtechnisch adviseur voor grotere boombestanden en -projecten. Die jarenlange ervaring geeft hij met passie door aan boomverzorgers en –adviseurs in spe.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.