Boomgericht bosbeheer: dunnen in de boomhoutfase

Boomgericht bosbeheer: dunnen in de boomhoutfase
 • Inhoud

  Wie boomgericht durft dunnen, wordt beloond met een structuurrijk, biodivers bos waar kwaliteitshoutproductie voor een duurzame opbrengst zorgt zonder afbreuk te doen aan de ecologische waarde. Niet mis, maar hoe begin je eraan? Dat leer je tijdens deze opleiding.

  Je vertrekt vanuit de beheerdoelstelling. Op basis daarvan formuleer je duidelijke dunningsinstructies. Dankzij de combinatie van heldere theorie en de hands-on praktijkoefeningen herken je al snel toekomstbomen met potentieel voor kwaliteitshoutproductie. Onder de begeleiding van de ervaren expert leer je boomgerelateerde microhabitats identificeren en habitatbomen herkennen. Oefenen doe je in de veilige, gesimuleerde leeromgeving van de sylvascoop en dat met instant, individuele feedback op je dunningsingrepen.

  Na de eerste lesdag kan je de opgedane kennis meteen toepassen in de praktijk. Je krijgt een maand de tijd om een eigen experiment uit te voeren in een bos. Op de tweede opleidingsdag krijg je dan meteen persoonlijke feedback van de expert en van je medestudenten.

 • Programma

  Dag 1

  • Introductie tot dunning en toekomstbomen, bijgroei en dunningsinstructie
  • Oefening in de sylvascoop met feedback
  • Houtkwaliteit, doeldiameter en natuurdoelen

  Dag 2

  • Tweede oefening in de sylvascoop met feedback
  • Bezoek aan het experiment van een cursist
 • Praktische Info

  Voorkennis

  • Je volgde de basisopleiding bosbeheer of natuurmanagement

  Bespaar op de opleiding

  Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.

 • Voor wie?

  Voor private en openbare bosbeheerders: van bosgroepen, zelfstandige beheerders, studiebureaus en ploegbazen tot onderlegde boseigenaars. En ook cursisten Ecologische Tuin- en Landschapsinrichting, tuinaannemers en cursisten natuurmanagement zijn welkom.

 • Lesgever
  Martin Winnock

  Martin Winnock

  Martin is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Na een korte periode als bosgroepencoördinator bij de Vlaamse Bosgroepen, ging hij aan de slag bij Natuurinvest. Binnen het domein van bosbeheer ontwerpt en ontwikkelt Martin al 10 jaar impactvolle leeroplossingen op maat van de klant. In functie van de leervraag en doelgroep kiest hij hierbij uit een breed scala aan leervormen: van klassieke face-to-face training tot blended of hybride leren met online leermodules.

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Lees ook op Ecopedia

Gerelateerde opleidingen