Boomgericht bosbeheer: dunnen in de boomhoutfase

Boomgericht bosbeheer: dunnen in de boomhoutfase
 • Inhoud

  Wie boomgericht durft dunnen, wordt beloond met een structuurrijk, biodivers bos waar kwaliteitshoutproductie voor een duurzame opbrengst zorgt zonder afbreuk te doen aan de ecologische waarde. Niet mis, maar hoe begin je eraan? Dat leer je tijdens deze opleiding.

  Je vertrekt vanuit de beheerdoelstelling. Op basis daarvan formuleer je duidelijke dunningsinstructies. Dankzij de combinatie van heldere theorie en de hands-on praktijkoefeningen herken je al snel toekomstbomen met potentieel voor kwaliteitshoutproductie. Onder de begeleiding van de ervaren expert leer je boomgerelateerde microhabitats identificeren en habitatbomen herkennen. Oefenen doe je in de veilige, gesimuleerde leeromgeving van de sylvascoop en dat met instant, individuele feedback op je dunningsingrepen.

  Na de eerste lesdag kan je de opgedane kennis meteen toepassen in de praktijk. Je krijgt een maand de tijd om een eigen experiment uit te voeren in een bos. Op de tweede opleidingsdag krijg je dan meteen persoonlijke feedback van de expert en van je medestudenten.

 • Programma

  Dag 1

  • Introductie tot dunning en toekomstbomen, bijgroei en dunningsinstructie
  • Oefening in de sylvascoop met feedback
  • Houtkwaliteit, doeldiameter en natuurdoelen

  Dag 2

  • Tweede oefening in de sylvascoop met feedback
  • Bezoek aan het experiment van een cursist
 • Praktische Info

  Voorkennis

  • Je volgde de basisopleiding bosbeheer of natuurmanagement

  Bespaar op de opleiding

  Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.

 • Voor wie?

  Voor private en openbare bosbeheerders: van bosgroepen, zelfstandige beheerders, studiebureaus en ploegbazen tot onderlegde boseigenaars. En ook cursisten Ecologische Tuin- en Landschapsinrichting, tuinaannemers en cursisten natuurmanagement zijn welkom.

 • Lesgever
  Hannes Cosyns

  Hannes Cosyns

  Hannes is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Zijn loopbaan begon in de Vlaamse bossen. Daaropvolgend verkende hij het tropisch woud van Kameroen, onderzocht hij Boliviaanse nevelwouden en nam de ecologie-economie balans van het bosbeheer in Duitstalig Europa onder de loep. Als expert bosbeheer geeft Hannes les bij Inverde. Daarnaast ontwerpt en ontwikkelt hij impactvolle leeroplossingen en werkt hij mee aan tal van (Europese) projecten.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Lees ook op Ecopedia

Gerelateerde opleidingen

Opleidingen Agentschap voor Natuur en Bos

Boomgericht bosbeheer

Opleidingen Agentschap voor Natuur en Bos

Onbekend
Onbekend